Friday , April 26 2024

Din cauza donatorilor puţini, Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava îşi onorează cu greu comenzile

sange

  “Până acum am reuşit să ne onărăm zilnic comenzile primite din partea spitalelor, dar suntem la limită”, susţine un reprezentat al conducerii Centrului de Transfuzie Suceava. La nivel naţional, spitalele se confruntă cu o criză acută de sânge

Pe fondul unei crize de sânge la nivel naţional, Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava face faţă cu greu comenzilor primite de la unităţile spitaliceşti din judeţ dar îşI onorează totuşi la timp comenzile. “Până acum am reuşit să ne onărăm zilnic comenzile primite din partea spitalelor, dar suntem la limită”, susţine un reprezentat al conducerii Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava.
Ministrul Sănătăţii face apel la cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare şi, totodată, cere centrelor de transfuzie prelungirea programului şi folosirea unităţilor mobile. Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic în ultima perioadă, cu toate că acest procedeu prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani, şi cele care nu cantăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecţiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.
La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …