Friday , March 29 2024

DIICOT Suceava – locul doi pe ţară la dosare nesoluţionate mai vechi de 5 ani

Dosar 1

  Structura teritorială a DIICOT Suceava se află pe locul doi la dosare mai vechi de 5 ani ce nu au fost soluţionate, cu 20 de astfel de dosare, fiind devansată doar de structura centrală a DIICOT, unde sunt 40 de dosare nesoluţionate. Vinovaţi de această situaţie au fost scoşi poliţiştii judiciarişti şi experţii, precum şi volumul mare de dosare pe cap de procuror

Inspecţia Judiciară a întocmit un raport privind verificările măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării, constând în majoritatea cazurilor că motivele pentru care s-a ajuns la nesoluţionarea dosarelor au fost de ordin obiectiv sau subiectiv. Conform site-ului Lumea Justiţiei, printre motivele de ordin obiectiv invocate pentru justificarea nesoluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani se află fluctuaţia de procurori, locaţia improprie desfăşurării activităţilor specifice, sustragerea suspecţilor de la cercetări, conexarea mai multor cauze din ţară la acelaşi dosar, volum mare de muncă/procuror şi alte asemenea. In ce priveşte motivele de ordin subiectiv, Inspecţia Judiciară a reţinut, în principal, că nesoluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani a fost cauzată de efectuarea actelor de cercetare penală la intervale mari de timp între ele de către organele de poliţie judiciară, şi în unele cazuri – rare – de către procurorul de caz. In concluzie, Inspecţia Judiciară a aruncat vina tergiversărilor dosarelor mai vechi de 5 ani, descoperite la parchetele din întreaga ţară pe spatele poliţiştilor şi experţilor. Procurorilor li s-a recomandat să retragă avizele poliţiştilor judiciari. In dosarele în care nu s-a putut arunca vina pe poliţişti şi experţi s-a găsit scuza volumului mare de dosare pe cap de procuror.
Inspecţia Judiciară a constatat că la structura teritorială Suceava a DIICOT se află un număr de 20 de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizării, fiind devansată doar de DIICOT – structura centrală unde sunt 40 de astfel de dosare. Doar la DIICOT – structura teritorială Alba nu sunt dosare vechi. Este de menţionat că vechimea primei sesizări, în foarte multe cazuri, nu coincide cu data înregistrării la structurile DIICOT, unele dintre dosare fiind declinate după mai mulţi ani de la sesizare de la alte unităţi de parchet.
Inspectorii judiciare au reţinut şi în acest caz că nesoluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani de la sesizare a avut la bază motive de ordin obiectiv şi subiectiv. Printre motivele de ordin obiectiv invocate de procurori ar fi fluctuaţia de procurori, locaţia improrie desfăşurării activităţilor specifice în condiţii corespuzătoare în cazul structurii centrale, unde „procurorii stau în birourile mai mari câte patru, iar în birouri foarte mici, câte doi, aceasta în condiţiile în care urmărirea penală se efectuează, în toate cazurile de către procurori”, sustragerea suspecţilor de la cercetări, conexarea mai multe cauze din ţară la acelaşi dosar, numărul mare de persoane implicate în activităţi infracţionale şi altele. In ceea ce priveşte motivele de ordin subiectiv, Inspecţia Judiciară a reţinut, în principal, „efectuarea actelor de cercetare penală la intervale mari de timp între ele, atât de către organele poliţiei judiciare, cât şi de către procurorul care efectuează urmărirea penală proprie”.
In raportul Inspecţiei Judiciare se arată că „Verificările efectuate la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au evidenţiat preocuparea procuro-rilor cu funcţii de conducere şi a celor cu funcţii de execuţie în legătură cu identificarea şi reducerea stocului de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizării în ve-derea înlăturării cauzelor care au gene-rat această situaţie.
Procurorii nu au putut acţiona în mod corespunzător în toate situaţiile pentru soluţionarea cu operativitate a tuturor cauzelor, datorită unor motive obiective. Conducerea unităţii a organizat şi planificat activitatea de urmărire penală, luând măsurile pe care le-a apreciat ca necesare şi eficiente pentru reducerea stocului de dosare mai vechi de 5 de la data sesizării. Măsurile dispuse de conducerea unităţii şi gestionarea corespunzătoare a timpului de lucru de către procurori au condus la reducerea semnificativă a numărului de dosare având ca obiect infracţiunile menţionate anterior”. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …