Thursday , March 28 2024

Dezbatere aprinsă privind repartizarea sumelor de la CJ către localitățile din județul Suceava. Lista cu sumele alocate

Consilierii liberali și social-democrați s-au contrat cu privire la repartizarea sumei de 27,3 milioane de lei. Municipiul Suceava nu a primit nici un leu din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean pe motiv că sumele primite de la Finanțe sunt cu circa 21 de milioane de lei mai mari decât în 2019  

În ședința Consiliului Județean Suceava de marți, 28 ianuarie, pe ordinea de zi suplimentară a fost inclus și proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării pe unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava a sumei de 27.316 mii de lei, reprezentând Fondul la Dispoziția Consiliului Județean Suceava, pe anul 2020.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a ținut să precizeze că solicitările venite din partea celor 114 localități au fost de 570,9 milioane de lei adică de 20 de ori mai mari decât suma avută la dispoziție de CJ în vederea repartizării. Față de anul trecut, primăriile au avut la dispoziție mai mulți bani din cotele defalcate din impozitul de venit procentul crescând de 60% în 2019 la 63% în 2020. „Suma care vine în acest an primăriilor este de 271 de milioane de lei față de 215 milioane de lei în 2019”, a spus Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, el a explicat că localitățile care figurează cu sume mai mari de bani față de anul trecut din cotele care vor fi repartizate de Direcția Ge­nerală a Finanțelor Publice în baza formulei stabilite prin Legea bugetului de stat au primit alocări mai mici din fondul aflat la dispoziția CJ Suceava.

CJ Suceava nu mai împarte fonduri din cota de TVA și impozitul pe venit, acestea fiind alocate direct, prin formulă, de Direcția de Finanțe și că este împărțit doar fondul la dispoziția Consiliului Județean, de 27,3 milioane de lei, care este egal pentru fiecare județ. Față de  acest din urmă aspect, ­Gheor­ghe Flutur s-a arătat și el deranjat spunând în plenul ședinței că Suceava a ajuns să repartizeze – prin Consiliul Județean doar, nu și prin Finanțe – o sumă la fel de mare cu cea din județul Covasna care are o populație de peste două ori mai mică.

Acesta este și motivul pentru care, în cadrul ședinței, între consilierii județeni au fost discuții în contradictoriu, câțiva social democrați declarând din capul locului că nu sunt mulțumiți de modul de acordare a banilor fiindcă unele dintre unitățile administrativ teritoriale au primit sume mici. De altfel, consilierul PSD Gheorghe Iacob a cerut din start amânarea cu câteva zile a discutării proiectului de repartizare, majoritatea liberală nefiind de acord.

De cealaltă parte, șeful administrației județene sucevene a subliniat că primăriile primesc sume modice de la CJ, însă primesc mult mai mulți bani din impozitul pe venit și din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului. El a arătat că valoarea sumelor repartizate, anul acesta, din fondul la dispoziția CJ Suceava primăriilor abia depășește 7% din sumele ce revin UAT-urilor.

Pe de o parte, printre cei care au criticat – unii punctual, alții la modul general – alocările făcute prin proiectul susținut de președintele CJ Suceava sunt social democrații Dan Ioan Cușnir, Mihai Grozavu, Simion Sticleț, Brândușel Nichitean. Acesta din urmă a propus mărirea alocărilor la localitățile care primesc 50.000 de lei prin diminuarea alocărilor de la celelalte unități administrativ teritoriale. Printre cei care, alături de Gheorghe Flutur, au susținut modul de repartizare a sumelor pentru primării se numără liberalii Ioan Bădeliță și Vasile Tofan, precum și administratorul public Irina Vasilciuc.

Un episod mai interesant este legat de intervenția consilierului județean Ioan Bădeliță după ce s-au adus acuze la adresa conducerii liberale a CJ Suceava cum că banii s-ar împărți politic. Astfel, reiterând cele spuse de Gheorghe Flutur cum că Primăria Suceava este singura din județ care în acest an nu primește niciun ban din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, Ioan Bădeliță a spus că restul unităților administrativ teritoriale au primit sume de la Consiliu, spre deosebire de anii 2013, 2014, în care conducerea unității administrativ teritoriale județene era de la PSD. După ce a dat citire unui șir de exemple cu localități care nu au primit bani de la CJ în 2013 – referirile fiind făcute la Adâncata, Arbore, Bosanci, Botoșana, Frumosu, Mitocu Dragomirnei etc. – Ioan Bădeliță a încercat să continue cu ­e­xemple din 2014, dar social-democrații au început să vocifereze. Fiind, probabil, un semn că situația este destul de jenantă, Ioan Bădeliță s-a oprit, mai ales că și Gheorghe Flutur a intervenit într-o încercare de a calma spiritele.

În final, deliberativul județean sucevean a aprobat cu 20 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 6 „abțineri” repartizarea pe localități a banilor din fondul aflat la dispoziția CJ Suceava pentru bugetele locale.

Precizăm că din 27,316 milioane de lei, munici­piul Suceava nu a primit nici un leu fiind singura localitate din cele 114 din județ care se află în această situație. Gheorghe Flutur a precizat că a purtat discuții cu primarul Ion Lungu pe această temă și motivul pentru care reședinței de județ nu . s-a dat niciun leu ar fi legat de faptul că din repartizarea făcută de la Finanțe pentru acest an ar rezulta că municipalitatea suceveană primește cu peste 20 de milioane de lei mai mult față de 2019. Dintre muncipii suma cea mai mare a plecat spre Vatra Dornei, în speță 2,8 milioane de lei. Municipiul Câmpulung Moldovenesc a primit 2 milioane de lei iar municipiile Fălticeni și Rădăuți câte 500.000 de lei fiecare. Şi aici Gheorghe Flutur a explicat că Fălticeniul și Rădăuțiul beneficiază de sume semnificativ mai mari de la bugetul de stat, prin formula aplicată de Finanțe, comparativ cu anul trecut, ceea ce nu este cazul pentru municipiul Vatra Dornei sau pentru orașul Siret. De altfel, la orașe cei mai mulți bani i-a primit Siretul – 1,7 milioane de lei, urmat de Gura Humorului – 516.000 de lei și Solca – 500.000 de lei. Celelalte opt orașe au primit câte 300.000 de lei fiecare.

Desigur că social-democrații au încercat să exploateze din punct de vedere politic situația, su­gerând că Fălticenii și Rădăuții sunt private de sume de la CJ Suceava fiindcă au edili de culoare politică roșie, pe când la Vatra Dornei și Siret sunt primari liberali. În schimb, Gheorghe Flutur a insistat din nou asupra faptului că abordarea trebuie să fie globală în sensul de a se ține cont mai întâi de sumele mari alocate de Finanțe pentru ca mai apoi să poată fi alocate fonduri aflate la dispoziția CJ către celelalte localități, arătând că municipiile Fălticeni și Rădăuți vor primi de la Finanțe. din cotele defalcate din TVA, cu 11,2 și respectiv cu 5,3 milioane de lei mai mult, pe când municipiul Vatra Dornei și orașul Siret cu 4,6 ­mi­lioane de lei, respectiv 3 milioane de lei mai puțin față de 2019.

Din cele 98 de comune, 23 cu primari preponderent social democrați au primit câte 50.000 de lei fiecare, cea mai mică alocare bugetară de la echilibrarea din acest an. Cea mai mare sumă de 500.000 de lei a fost alocată comunelor Capu Câmpului și Mănăstirea Humorului. Sume mari de 400.000 de lei au primit și comunele Izvoarele Sucevei, Păltinoasa, Rădășeni și șerbăuți. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …