Thursday , April 25 2024

Deversările de la Stația de Epurare a ACET au cauzat moartea peștilor din râul Suceava

Marți, pe o distanță de circa 3 km, în zona Lisaura – Tișăuți, au fost semnalați mulți pești morți în apele râului Suceava. Angajații de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava au strâns circa 200 de kg de pește mort. Primele rezultate ale analizelor arată că o posibilă cauză a mortalității piscicole ar putea fi descărcarea de ape uzate neepurate, pe fondul unui debit scăzut al râului Suceava, cumulat cu temperaturile ridicate image description

In data de 12.06.2018, în jurul orei 09,45, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a fost sesizat telefonic de către ISU ,,Bucovina” Suceava privind existența unor pești morți pe râul Suceava, în comuna Ipotești, satul Lisaura, în zona punții pietonale. Specialiști ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat în teren împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, ai Direcției Sanitar ­Vete­­rinare și pentru Siguranța Alimentelor Su­cea­­va, ai Agenției pentru Protecția Me­­­diului Suceava și primarul comunei Ipotești. In urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat mortalitate piscicolă la exemplare cu dimensiuni între 5 cm și  40 cm, pe o distanță dc circa 3 km, pe ambele maluri ale râului Suceava, pe tronsonul cuprins între 200 m amonte de puntea Lisaura și puntea Tișăuți. A fost verificată zona amonte a râului Suceava, în zona amonte de evacuările din stațiile de epurare ce aparțin SC ACET SA Su­ceava și SC AMBRO SA. Pentru a identifica motivele apariției mortalității piscico­le, Sistemul de Gospodărire a Apelor Su­­ceava a prelevat probe de apă din 5 sec­țiuni, în vederea efectuării de analize în laboratorul propriu. De asemenea, au fost recoltate probe de pește pentru a fi ­ana­lizate dc către Direcția Sanitar Veterinară.

Analizele efectuate în cadrul laboratorului SGA Suceava au relevat valori crescute ale indicatorilor amoniu și azotiți și valori scăzute ale oxigenului dizolvat. Cele mai mari valori au fost înregistrate pe evacuarea stației de epurare aparținând SC ACET SA. Prin urmare, s-a solicitat ACET SA Suceava să ia măsurile necesa­re pentru stoparea evacuării de ape ­neepu­rate în râul Suceava și pentru încadrarea indicatorilor dc calitate a apelor uzate în limitele maxime admise, conform auto­rizației de gospodărire a apelor. De asemenea, SC ACET SA a fost sancționată con­travențional cu amendă în valoare de 35.000 lei – pentru  neanunțarea unităților de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale, de către utilizatorii care au produs-o.

Având în vedere cele de mai sus, o posibilă cauză a mortalității piscicole ar putea fi descărcarea de ape uzate neepurate, pe fondul unui debit scăzut al râului Suceava, cumulat cu temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă. Cauza ar putea fi stabilită cu exactitate în urma analizelor efectuate de Direcția Sanitar Veterinară pe probele de pește recoltate.

Au fost înștiințate primăriile limitrofe să avertizeze populația să nu consume pește din cursul râului Suceava din zona res­pectivă. Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava împreună cu primăria comunei Ipotești au intervenit cu echipe de muncitori pentru ridicarea peștelui (o cantitate totala de 201 kg) și transportul către incineratorul SC Mondeco SRL, a anunțat directorul  Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi. (O.S.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

2 comments

  1. Sa-i puna sa faca si repopulare daca tot au facut depopulare.

  2. Investitie minora ,mândria lui Lungu si Groza.