Detalii despre cum ar putea arăta viitoarea sală polivalentă a Sucevei. În câteva luni ar trebui să fie gata studiul de fezabilitate  

22/02/20 ora:12:30pm

Termenul oficial, de două luni, se calculează de la emiterea ordinului de începere al serviciilor de proiectare însă data semnării contractului nu a fost stabilită pentru că, deocamdată, deliberarea cu privire la oferta câștigătoare de la licitația organizată de CNI unde au participat șapte firme s-a finalizat abia vineri dimineață și trebuie așteptat un interval de timp pentru eventuale contestații. Studiul de prefezabilitate a fost realizat în 2016, la comanda și pe cheltuiala Primăriei Municipiului Suceava, iar valoarea estimată la acea dată era de 83,2 milioane lei fără TVA. Sala polivalentă va avea trei tronsoane, înălțime maximă la coamă de 18 metri și pentru accesul către aceasta va trebui o stradă cu câte două benzi pe sens

Compania Națională de Investiții (CNI) a finalizat evaluarea ofertei și a stabilit oferta câștigătoare pentru realizare Studiu de fezabilitate, Studiu topografic, Studiu geotehnic, Întocmire documentații avize și acorduri – construire Sală polivalentă 5.000 de locuri în municipiul Suceava. Anunțul a fost făcut, vineri, 21 februarie, de președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la vreo două ore după ce pe SEAP/SICAP a apărut informarea referitoare la deliberarea de către comisie asupra ofertelor în sensul că s-a stabilit un câștigător. Prețul estimat de Compania Națională de Investiții pentru studiul de fezabilitate este de 227.713,16 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut iar conform fișei de date studiul de fezabilitate trebuie să fie predat la CNI în 60 de zile, aceasta fiind durata de valabilitate a contractului.

Precizăm că în ultimii ani au fost mai multe demersuri la București, la nivelul CNI și la Guvern, din partea primarului Ion Lungu și a președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în vederea alocării de fonduri pentru realizarea măcar a unuia din cele trei obiective mari prevăzute în Complexul sportiv de la ieșirea din Suceava: sala polivalentă, stadionul nou și bazinul olimpic. Cele mai avansate și, totodată, insistente demersuri au fost pentru sala polivalentă.

„O sală polivalentă este extrem de necesară municipiul și județului Suceava. Sala polivalentă din Suceava, cu o arhitectură și o structură asemănătoare celei de la Oradea, va fi amplasată la intrarea în municipiul Suceava, dinspre București, cu posibilitate de acces din Drumul European E85. La nivelul județului și al municipiului Suceava sunt la orizont și alte proiecte, în diferite stadii, pentru care sunt hotărât să intensific demersurile în perioada următoare”, a declarat președintele CJ Suceava. Așa cum nu a fost comunicat pe SEAP numele celui declarat câștigător, nici șeful administrației județene sucevene nu a făcut publică această informație.

Precizăm că nu mai puțin de șapte oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate și a documentațiilor aferente pentru sala polivalentă de la Suceava au fost depuse la licitația pe care CNI a organizat-o în data de 9 decembrie 2019. Este vorba despre: MOLDPROIECT-ASD (având subcontractant declarat firma Loial Impex); PGA MARKERS; INKSHAPE (având subcontractanți declarați firmele Rudmis Group, ADELACAD și GEOSOND Iași); SC SYSTEGRA ENGINEERING; ARTEHNIS; STRUCTI PUNCT și asocierea firmelor VECTOR CONSULT ASD SRL (leader, având subcontractant S.C.GEOPROB-RPD S.R.L.) cu societatea MACARUT (subcontractanții declarați fiind GEODESIGN SURVEY și CONIN SRL) iar firma BAU STARK era Terț susținător.

Precizăm că de aproape un deceniu sunt făcute de către Primăria municipiului Suceava eforturi de a obține finanțare pentru sala polivalentă, însă în afara obținerii – în perioada Guvernului Boc – a suprafeței de 12 hectare la ieșirea din Suceava pentru un complex sportiv care să aibă și o sală polivalentă, nicio altă guvernare nu s-a grăbit să susțină foarte mult Suceava în acest demers. Totuși, Primăria a comandat în prima partea a lui 2016 un studiu de prefezabilitate – era obligația municipalității, CNI realizează documentații doar la faze de SF și PT – pentru sala respectivă iar firma Arhitect 95 SRL a fost cea care a realizat studiul respectiv.

Primul scenariu analizat în SpF-ul respectiv era o structură integral metalică în care suprafața la sol era de maxim 9.000 mp iar clădirea se desfășura pe trei niveluri, urmând să aibă circa 19.000 metri pătrați arie desfășurată și o capacitate de până la 7.000 de locuri iar activitățile sportive care se desfășurau erau sporturi cu mingea: handbal, baschet, volei iar totalul general al investiției, estimat la nivelul anului 2016, era de aproape 85 milioane lei fără TVA.

Al doilea scenariu (a doua variantă) era a unei structuri mixte din cadre de beton armat, dispuse longitudinal iar sala să fie acoperită de o structură metalică iar planșeele peste parter și etaje (cel de la parte și etajul 1 sunt prelungire peste pasarela de acces din corpul de clădire) urmau să fie din beton armat monolit și să aibă o grosime de 12 cm. Totalul general al investiției, estimat la nivelul anului 2016, era de aproape 83,2 milioane lei fără TVA. Scenariul ales al fost al doilea iar printre avantaje/considerentele luate în calcul au fost: valoarea ceva mai scăzută, durata mai redusă a proiectării părții de rezistență și costurile optimizate pentru realizarea acesteia, costuri mai reduse ca întreținere și exploatare, asigurarea cu minime precauții a condițiilor de protecție la foc normate și posibilitatea lucrului etapizat pentru unele faze de proiectare și execuție „in situ” date fiind caracteristicile lucrului cu betonul armat. Deschiderea pentru sala principală a clădirii este de 82,9 metri iar accesul pe verticală a fost conceput în varianta adoptată prin SpF de scîri în două rampe.

Clădirea va avea regim de înălțime S+P+E și trei tronsoane. Este de menționat că pe tronsonul 1 (suprafața de joc și tribunele) și la tronsonul 3 (sala de bowling, vestiare, servicii tehnice etc) vor fi două niveluri peste cota ±0, la cel de-al doilea etaj pasarele de acces și pasarele tehnice pentru regie, comentatori, translatori. La tronsonul 2 (sala de antrenament și spații tehnice) vor fi atât gradelele, cât și expoziție și un restaurant. Foyerul va fi la tronsonul 3 iar săli de conferință au fost concepute atât la tronsonul 2 (doar presă), cât și la trosnosnul 3.

Pe lângă sala polivalentă ca atare, a cărei capacitate propusă prin SpF (datele fiind preluate și în caietul de sarcini) este de 5.000 de locuri – și pe care, de altfel, CNI vrea să o dezvolte, sens în care a comandat realizarea SF-ului – cu tribune pe toate cele patru laturi ale sălii. La acestea se mai adaugă căi de acces, circulație, foyer, garderobă, grupuri sanitare, vestiare pentru sportivi și pentru antrenori, o sală de antrenament cu 276 de locuri pentru public, sală de bowling, săli de kinetoterapie și fizioterapie precum și gimnastică de întreținere cu vestiarele și cabinetele aferente, dotările pentru încălzirea și recuperarea sportivilor. Spre interioirul sălii de antrenament se are în vedere și amenajarea unor spații de alimentație publică. Desigur, nu au fost omise serviciile tehnice, vitale pentru funcționarea în siguranță și la standardele de nivel internațional a tuturor funcțiunilor.

Prin SpF-ul realizat în 2016 s-a pus în vedere că circulația sportivilor și a spectatorilor trebuie să fie total separate una de alta în sensul că accesul publicului se realizează pe toate laturile sălii, dar de la cota ± 0 iar accesul sportivilor de la cota – 4,50. Deasupra foyerului principal (cota + 5,40) ar urma să fie birourile, sala de conferințe, accesul la tribuna oficială, salonul de regrupare al oficialilor și grupurile sanitare aferente.

Pentru a nu permite deranjarea vecinătăților, terenul obiectivului de investiții realizat prin CNI trebuie să fie suficient de mare, ceea ce a făcut ca din cele 12 hectare de teren primite de Primărie de la ADS în perioada Guvernlui Boc, prin Planul de Urbanism Zonal „Complex Sportiv 120.000 mp Munisipiul Suceava” să se stabilească o suprafață de aproape 5 hectare. De asemenea, suprafața spațiilor verzi trebuie să fie în cazul unei construcțiui cum este sala polivalentă de 5.000 de locuri de minim 35% din suprafața terenului aferent întregului obiectiv de investiții. La acestea se adaugă parcări, cel mai probabil la nivelul terenului – după cum rezultă din caietul de sarcini, însă în PUZ-ul pentru întregul complex sportiv care mai cuprinde și un stadion de 15 mii de locuri, un bazin olimpic și terenuri mutifuncționale de sport în aer liber a fost prevăzută și posibilitatea realizării de parcări subterane. De asemenea, prin caietuld e sarcini se impune realizarea unei străzi de acces din bulevardul Sofia Vicoveanca, stradă care va trebui să aibă câte două benzi carosabile pe fiecare sens de ciculație.

In ce stadiu se afla Sala de la Oradea

Primăria Oradea a colaborat cu Compania Naţională de Investiţii pentru a demara construirea sălii. În septembrie 2016 a fost predat amplasamentul către Compania Națională de Investiții, iar în  februarie 2018 s-a semnat contractul de lucrări între Compania Națională de Investiții și asocierea Construcții Erbașu, Intergroup Engineering, Delta ACM 93 & Trameco.

Primăria Oradea va contribui cu o parte din banii necesari pentru construcția efectivă a sălii și de asemenea va suporta integral partea de conectare a sălii la ceea ce se află în jur: parcul din jurul sălii de sport, racordarea la utilități (apă, canalizare, termoficare, energie electrică), parcările aferente și drumurile de acces. Din cei 27,6 milioane de euro, Primăria Oradea va asigura 5,2 milioane euro, adică 19% din valoarea investiției. Valoarea lucrărilor la construcția efectivă a Sălii Polivalente este, conform contractului, de puțin peste 96,4 milioane de lei, 20,5 milioane euro.

Conform oradeapress.ro, in doi ani de zile, din februarie 2018 până în prezent, au fost realizate aproximativ 25% din lucrari: execuția săpăturii pentru realizarea fundațiilor; cofrarea, armarea și turnarea betonului în fundații; turnarea plăcii de beton de la parter, executarea lucrărilor de cofrare în vederea turnării plăcii din beton peste etaj.  (Dan PRICOPE)

3 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. ion 22/02/2020 la ora 13:38 -

    lungu , ce sa-i zici, vin alegerile, iarasi promisiuni de 20 ani, sala polivalent, stadion , campus universitar, daca mai vreti va mai dau.

  2. Mitica 22/02/2020 la ora 12:55 -

    Sa fim optimisti. La Oradea le-a luat 4 ani pana au turnat fundatia. Pic cu pic se face mult …timp pierdut aiurea.

  3. Exit 22/02/2020 la ora 9:33 -

    Sala de sport, stadionul și autostrada ….intr-o Moldova subdezvoltată și prostita de politicieni analfabeți funcționali vor fi material electoral și peste 20 de ani :-)