Friday , March 29 2024

Despăgubiri de la CEDO pentru poliţişti de frontieră anchetaţi în dosarul “Spagă la Vama Siret”

ARESTARE JANDARMI [800x600]

Agenţii Daniela Căpăţână şi Florin Constantin Matei vor primi de la Statul Român câte 3000, respectiv 2700 de euro, pentru tratamentele inumane degradante din timpul arestului. In dosar sunt trimişi în judecată 66 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Siret, reţinuţi şi, bună parte dintre ei arestaţi, în cea mai tare ofensivă a DNA împotriva şpăgii din vămi, de la începutul anului 2011

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus, la începutul acestei luni, acordarea de despăgubiri în cazul a doi poliţişti de frontieră suceveni, lucrători la PTF Siret la începutul anului 2011, când a fost finalizată cea mai importantă acţiune de combatere a corupţiei în vămi organizată de DNA, prilej cu care peste 200 de poliţişti de frontieră şi vameşi, din care 66 de la Suceava au fost ridicaţi de la serviciu ori de la domiciliile acestora şi transportaţi la Bucureşti, cu elicoptere ori cu autobuze la structura centrală a DNA, pentru a fi anchetaţi. Cei doi poliţişti de frontieră care au câştigat procesul la CEDO contra statului român sunt agenţii Daniela Căpăţână şi Matei Florin Constantin, ei obţinând despăgubiri de 3.000, respectiv 2.700 de euro, ca urmare a încălcării art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv tratamente inumane şi degradante pe care le-ar fi primit în timpul reţinerii. În plângerea pro – bono, formulată de un avocat – Angelica Enache – sunt menţionate detalii din faza nepublică a anchetei, cum ar fi drumul de 8 ore cu autobuzul de la Radăuţi până la sediul DNA Bucureşti, sub escorta mascaţilor, fără oprire, fără hrană şi fără apă. Aflaţi sub puterea mandatelor de aducere, vameşii şi poliţiştii au rămas pe holurile DNA timp de aproape 12 ore, îmbrăcaţi în pijamale şi încălţaţi în papuci, deşi se aflau la mijlocul lunii februarie. In plângerea respectivă, avocatul chiar reconstituie imaginea orelor interminabile până la aflarea oficială a acuzaţiilor, 60 de poliţiti stând care pe jos, care în picioare, pe o parte a holurilor DNA de la etajul întâi, şi apărătorii lor, pe partea cealaltă, fără strop de apă sau cineva care să le spună cât mai durează până la cele 20 de minute pe care urmau să le petreacă cu procurorul pentru o formalitate. Abia la 6 dimineaţa au fost duşi în arest preventiv, împrăştiaţi prin toate secţiile de poliţie din Capitală, înghesuiţi câte 12 în camere în care nu putea sta nici jumătate din acest număr, indiferent dacă erau fumători sau nu. Potrivit site-ului DCNews, care citează pe avocata celor doi poliţişti de frontieră suceveni, judecarea propunerii de arestare a durat de asemenea alte 8 ore, în condiţii similare. Daniela Căpăţână a negat săvârşirea celor 7 acte de luare de mită de care fusese acuzată, Matei Florin Constantin recunoscând o parte din cele 299 de “acte materiale” documentate de DNA. Fiecare dintre cei doi aşteaptă finalizarea procesului din România pentru a contesta şi restul procedurilor şi modul de instrumentare a cazului pe fond, întrucât în cazul poliţistei imaginile prezentate de DNA pentru incriminare nu conţin figura şi nici momentul presupusei mituiri, şi, similar, în aproape jumătate din “actele” poliţistului nu poate fi identificat autorul.
Spăgi de peste 36 de miliarde de lei vechi, probate în patru luni, la Vama Siret
In primăvara anului 2011, 66 de inculpaţi, 62 poliţişti de frontieră suceveni şi patru lucrători vamali de la Siret, au fost trimişi în judecată pentru faptul că în perioada septembrie 2010 – ianuarie acelui an, au pretins, primit ori acceptat suma totală de 36,4 miliarde de lei vechi şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul, în cazul poliţiştilor de frontieră, de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
Din luna septembrie a anului 2010, la PTF Siret a fost trimis, de procurorii DNA, sub acoperire, un anume “Mădălin Ionescu”, care a preluat atribuţiile şefului Punctului de Trecere a Frontierei de la acea vreme, Aurel Anea. In cele patru luni cât a făcut pe şeful la PTF Siret, “Mădălin Ionescu” a înregistrat nu mai puţin de 3136 de acte materiale de luare de mită, sumele obţinute de la cei care doreau să introducă în ţară mărfuri de contrabandă fiind direcţionate către bugetul unic al Punctului de Trecere a Frontierei ori erau însuşite de către poliţiştii de la tonetele de verificare a documentelor de călătorie şi transport, fără ştiinţa şefilor. Prin camerele de supraveghere şi prin sistemele de înregistrare a convorbirilor ambietale instalate în birouri şi în tonete, procurorii DNA au numărat, pe parcursul celor patru luni de observaţii, mii de infracţiuni săvârşite cu nonşalaţă de către poliţiştii de frontieră plătiţi din bani publici să vegheze respectarea legii în ceea ce priveşte introducerea în ţară a mărfurilor. Si nu este vorba neapărat despre ţigări. Prin PTF şi ulterior prin vamă s-au introdus în intervalul menţionat băuturi alcoolice, combustibil, usturoi şi multe alte produse, peste plafonul legal, cei puşi să oprească sau să dispună impozitarea unor astfel de transporturi preferând să încaseze sume importante ca mită, decât să procedeze conform legii.
De menţionat că rând pe rând, poliţiştii şi vameşii reţinuţi în acest dosar instrumentat de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie la începutul lunii februarie a anului 2011 au fost puşi în libertate. Zece din cei 49 de arestaţi iniţial au fost eliberaţi din arest pe parcursul urmăririi penale iar imediat după ce rechizitoriul a fost trimis în instanţă, la Curtea de Apel Suceava, la confirmarea mandatelor de arestare pentru cei rămaşi în deţenţie au fost semnalate vicii de procedură speculate de avocaţii poliţiştilor de frontieră şi vameşilor încarceraţi, care, invocate în recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost luate în considerare astfel încât toţi inculpaţii din dosarul “şpagă în Vama Siret” au fost puşi în libertate relativ repede. Acest lucru nu i-a împiedicat pe cei inculpaţi să se adreseze CEDO, unde doi dintre aceştia au primit deja compensaţii. Dacă agentulFlorin Constantin Matei şi-a dat demisia din Poliţia de Frontieră imediat după declanşarea anchetei, Daniela Căpăţână a rămas în continuare în sistem, fiind scoasă din turele de la graniţă dar lucrând în continuare la sediul judeţean al Poliţiei de Frontieră de la Rădăuţi. (N.R.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …