Wednesday , April 24 2024

Deşi are pe numele său un mandat european de arestare, în mod ciudat Dumitru Morhan nu figurează printre urmăriţii afişaţi pe site-ul Poliţiei

morhanflori [800x600]

Afaceristul sucevean, campion la înşelăciuni, condamnat la ani grei de închisoare, este urmărit internaţional doar în dosarele Poliţiei Române, el aflându-se, cum toată lumea ştie “la tratament”, în Ucraina. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare şi s-a emis o cerere de dare în urmărire internaţională în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea din data de 22 decembrie 2014, emis de Tribunalul Ilfov. Cu toate acestea, pe site-ul IGPR numele afaceristului sucevean nu apare printre persoanele căutate de Poliţia Română  

Dumitru Morhan, om de afaceri sucevean şi ex-mare lider politic local în calitatea sa de preşedinte al UDUR – Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România, plecat, de anul trecut, zice-se la “tratament” în Ucraina, este de fapt un infractor urmărit în spaţiul european pentru că are de ispăşit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru înşelăciune. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare şi s-a emis o cerere de dare în urmărire internaţională în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea din data de 22 decembrie 2014, emis de Tribunalul Ilfov.
Poliţia Română, care şi-a înfiinţat un site propriu prin care îşi promovează cele mai consumatoare de bani publici iniţiative, sub egide dintre cele mai lipsite de conţinut, are, pe aceeaşi pagină de internet, şi un capitol cu persoanele date în urmărire. Hoţii de pâine, micii afacerişti evazionişti, bătăuşii ocazionali speriaţi de consecinţe, contrabandiştii de doi lei etc., toţi îşi găsesc locul de cinste în categoria “wanted” sau chiar “most wanted”. De ce Dumitru Morhan nu se regăseşte pe listele nesfârşite de căutaţi ale Poliţiei Române, deşi o instanţă l-a dat în urmărire internaţională, este o întrebare la care trebuie să răspundă cei care furnizează informaţii pentru administratorul site-ului IGPR.
De la IPJ Suceava am aflat despre Dumitru Morhan că ar fi “beneficiarul” unui mandat european de arestare, iar, după ştiinţa celor de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean, Morhan ar fi trebuit demult să fie pe lista celor căutaţi, publicată pe site-ul IGPR. De ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum, ei nu ştiu şi se spală pe mâini.
Urmăritul general Morhan, “la tratament” în Ucraina, de anul trecut
Toate aceste detalii au ieşit la iveală după ce Tribunalul Suceava a preluat unul dintre dosarele în care afaceristul Dumitru Morhan, actualmente “rezident” pentru probleme medicale în Ucraina, cum singur a declarat,  este judecat pentru felurite infracţiuni economice, de la Tribunalul Botoşani care şi-a declinat competenţa către Tribunalul Suceava. Dumitru Morhan, condamnat deja la închisoare în câteva dosare, a încercat să obţină încă o dată o contopire a pedepselor, pentru a se putea întoarce în ţară, prezumându-se că afecţiunile pentru care a trebuit să fie tratat în Ucraina s-au vindecat şi nu va trebuie să mai petreacă, odată ajuns în România, un nou sejur în penitenciar. Numai că Tribunalul Suceava a constatat că “a rămas fără obiect obiect cererea de contopire pedepse formulată de Dumitru Morhan, care a fost obligat să plătească suma  de 300 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 100 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu”.
La începutul acestui an, Judecătoria Botoşani a dispus admiterea de necompetenţă invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii de contopire a pedepselor formulată de Dumitru Morhan în favoarea Tribunalului Botoşani iar de acolo a fost trimisă cauza spre soluţionare către Tribunalul Suceava.
Am arătat la vremea respectivă că o decizie cel puţin bizară a produs consecinţe juridice foarte importante, favorabile lui Dumitru Morhan, afacerist sucevean, preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR).  La sfârşitul luii septembrie a.c., Judecătoria Botoşani, în dosarul 9314/193/2014, a dat o soluţie, prin care a preschimbat termenul de judecată la data de “15 iulie 2014”. “Document: Rezoluţie 30.09.2014”. Foarte probabil, o greşeală de tastatură a unui funcţionar neatent.
Ziarul Obiectiv de Suceava a arătat în luna decembrie a anului trecut că Dumitru Morhan nu mai vrea să fie judecat în judeţul natal, în procesul penal în care, după ce judecătorii din Botoşani au fost îngăduitori cu el şi i-au contopit pedepsele, la Tribunalul Suceava, pedeapsa i-a fost majorată cu un an. Prin apărători, Morhan a cerut Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului în care a depus contestaţia la executarea pedepsei. Solicitarea lui Dumitru Morhan a fost însă respinsă de Curtea Supremă, dar lupta pentru salvarea situaţiei în care se află în momentul de faţă politicianul şi afaceristul sucevean merge mai departe.
Astfel, Tribunalul Suceava a trebuit să judece apelul la dosarul judecătoriei Botoşani mai sus amintit, înregistrat la capitolul “alte modificări ale pedepsei”.
Condamnarea lui Morhan care l-a pus pe lista urmăriţilor general
In luna octombrie a anului trecut Tribunalul Suceava, într-un dosar transmis de la Judecătoria Botoşani, a admis cererea de contopire pedepse formulată de Dumitru Morhan. Instanţa suceveană a constatat că în dosarul de înşelăciune în care afaceristul  Morhan a fost condamnat la  2 ani şi 6 luni închisoare printr-o sentinţă penală din noiembrie 2010, pronunţată de Tribunalul Suceava şi rămasă definitivă, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, Morhan urmând să execute pedeapsa de 3  ani şi 6 luni de închisoare cu interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de 3 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale.
Curtea Supremă a respins atunci ca nefondată o cerere de strămutare a judecării dosarului iar în plus, Dumitru Morhan a fost condamnat definitiv în primăvara anului trecut la doi ani de închisoare pentru înşelăciune de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat o hotărâre anterioară a Tribunalului Ilfov. Morhan a decis să plece din ţară “la tratament” în Ucraina, imediat ce a aflat că instanţa supremă l-a condamnat. Perspectiva de a se reîntoarce în penitenciar l-a determinat să îşi pună în valoare ultimele resurse şi să apeleze la apărători cu prestigiu regional, care i-au dat cele mai bune sfaturi, în situaţia dată. Astfel de explică probabil că decizia Tribunalului Ilfov de a-l da în urmărire internaţională pe afaceristul – politician Dumitru Morhan nu şi-a găsit loc pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), care preferă să îşi umple spaţiul virtual ce îl are la dispoziţie cu găinari dintre cei mai neînsemnaţi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …