Friday , April 19 2024

Deschiderea ofertelor pentru extinderea UPU, amânată cu patru zile

Astăzi trebuia să aibă loc licitaţia pentru desemnarea unui operator care să se ocupe de extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou”, însă, cel mai probabil din cauza unor solicitări venite din partea constructorilor, deschiderea ofertelor s-a amânat până luni, 6 iulie  

urgente [800x600]

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava organizează o licitaţie pentru desemnarea constructorului ce urmează să efectueze lucrările de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe Suceava, până ieri, 2 iulie, firmele de profil interesate de acest proiect au putut depune documentaţia necesară la sediul Spitalului Judeţean, însă potrivit declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou”, Vasile Rîmbu, perioada de depunere a oferteleor s-a prelungit până luni, 6 iulie a.c. “Deschiderea ofertelor s-a amânat cu patru zile”, a spus Vasile Rîmbu. Cel mai probabil, deschiderea ofertelor pentru licitaţie s-a amânat din cauza unor solicitări venite din partea firmelor de construcţii. Managerul Spitalului a mai spus că până în prezent s-au depus în jur de 12 oferte, iar altele urmează a se depune până luni.
Tot managerul unităţii spitaliceşti a explicat că, din cazuza complexităţii, proiectul se va finaliza în şase luni. “Este un proiect ambiţios ce se va desfăşura pe o perioadă de şase luni. Am stabilit până la cele mai mici detalii şi chiar dacă vor fi şi unele inconveniente în această perioadă, dorim ca sucevenii să înţeleagă că tot ei sunt cei care vor beneficia de rezultatele finale”, ne-a declarat economistul Vasile Rîmbu, în urmă cu câteva săptămâni.
Ministerul Sănătăţii a alocat în acest sens spitalului sucevean suma de 4,592 de milioane de lei. Pentru extinderea UPU, suma necesară este de 2, 5 milioane de euro. Conducerea spitalului sucevean consideră ca o necesitate extinderea acestei secţii, în condiţiile în care numărul prezentărilor a crescut foarte mult faţă de cât era în urmă cu mai mulţi ani, fiind perioade de vârf în care numărul prezentărilor la UPU trece de 300 pe zi.
După finalizarea acestui proiect de extindere a UPU, suprafaţa acesteia va creşte de la 780 de metri pătraţi, la aproape 1.900 de metri pătraţi. Modelul după care va fi modernizată Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava este luat după cel de la Târgu Mureş. Extinderea şi modernizarea UPU va avea în vedere realizarea unor spaţii generoase pentru consultaţii, flux separat pentru ambulanţe cu bandă de circulaţie pe un sens, în spaţiu protejat pentru transferul uşor al pacienţilor. Se va realiza şi o secţie de Pediatrie, un triaj care să fie vizibil şi uşor accesibil din toate punctele UPU cât şi cabinete şi birouri pentru personalul medical. Din valoarea totală a proiectului, aproximativ 4,5 milioane de lei vor fi folosite pentru dotarea cu aparatură şi echipamente medicale. Printre echipamentele ce urmează a intra în dotarea UPU Suceava se numără electrocardiograf, echipament de intubaţie, defibrilator manual, eco Doppler color cu trei sonde, monitoare EKG.
De asemenea, la extinderea secţiei de Urgenţe a Spitalului Judeţean vor contribui cu fonduri Consiliul Judeţean Suceava precum şi municipalitatea suceveană. Suma prevăzută în bugetul local pentru 2015 al Primăriei Suceava în acest scop este de 2,5 milioane de lei. Conducerea spitalului sucevean şi-a propus ca pe data de 31 decembrie a acestui an, să inaugureze noua Unitate de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, termenul de efectuare al lucrărilor fiind de doar şase luni. (I.G.N.)
Meseria de mecanic auto – cea mai căutată în rândul absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu vor să meargă la liceu
u absolvenţii claselor a VIII-a care s-au înscris în învăţământul profesional de stat în prima etapă de înscriere, în special cei de la specializarea mecanic auto au trebuit să susţină o probă suplimentară în vederea ocupării locurilor din şcolile profesionale u între 6 şi 7 iulie, elevii care nu au promovat proba suplimentară, sau care doresc să se reorienteze pot să îşi retragă fişele de înscriere şi să se înscrie la liceu u a doua etapă de înscriere va avea loc între 20 august şi 2 septembrie 2015 u
 
Absolvenţii claselor a VIII-a care nu doresc să urmeze cursuri liceale, pot opta pentru învăţământul profesional de stat care are o durată de trei ani, timp în care elevii învaţă o meserie. Potrivit Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, în perioada 8 – 12 iunie s-au făcut înscrierile la şcolile care oferă învăţământ profesional. Din cauza numărului mare de dosare de înscriere depuse, în special pentru specializarea mecanic auto, care a depăşit numărul de locuri propus de unitatea de învăţământ, în data de 30 iunie s-a desfăşurat proba suplimentară, în vederea ocupării locurilor. După afişarea rezultatelor, între 6 şi 7 iulie, elevii care nu au promovat proba suplimentară, sau care doresc să se reorienteze pot să îşi retragă fişele de înscriere şi să se înscrie la liceu. “Pentru că prima etapă a înscrierii a avut loc înainte de Evaluarea Naţională, mulţi elevi, dacă obţinut note bune la evaluare, pot să îşi retragă fişa de înscriere pentru învăţământul profesional şi să se înscrie la liceu”, a declarat Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava.
După finalizarea procedurii sus menţionate, în data de 13 iulie a.c., unităţile de învăţământ vor afişa listele candidaţilor admişi, precum şi numărul de locuri libere, care se pot ocupa în a doua etapă de înscriere ce va avea loc între 20 august şi 2 septembrie 2015.
Reprezentanţii ISJ Suceava informează că pentru învăţământul profesional de stat, pentru anul şcolar 2015 – 2016 sunt disponibile 1.636 de locuri, din care 1.456 sunt pentru învăţământul de masă şi 180 pentru învăţământul special (în şcolile speciale).
Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul profesional de stat, pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani elevii înscrişi în clasa a VIII-a şi absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.
De asemenea, în vederea admiterii în învăţământul profesional cu durata de trei ani, unitatea de învăţământ care organizează învăţământ profesional poate organiza, în anumite condiţii, preselecţia candidaţilor şi/sau proba suplimentară de admitere. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …