Deputatul Mihalescul cere actualizarea valorii tichetelor de vacanță la nivelul salariului minim brut din anul 2019  

19/10/18 ora:8:09am

Într-o interpelare adresată zilele trecute ministrului Turismului, Bogdan Trif, deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul îi solicită acestuia clarificări privind valoarea tichetelor de vacanță pentru anul 2019, ținând cont că Guvernul a anunțat creșterea salariului minim brut la 2.050 lei. De asemenea, deputatul liberal sucevean i-a cerut ministrului Trif un set de soluții în așa fel încât operatorii din ­tu­rism să nu mai condiționeze plata serviciilor turistice de numele emitentului tichetelor de vacanță.

„Acordarea tichetelor valorice (voucherele de vacanță) și către angajații din sectorul public, începând cu anul 2018, a reprezentat pentru sectorul turistic din România un impuls favorabil, care ar trebui susținut, cel puțin pe termen mediu, indiferent de structura politică a guvernelor viitoare. Principalii beneficiari au fost unitățile de cazare de tip hotelier, de clasă medie, precum și pensiunile agroturistice, care și-au formulat deja planuri de dezvoltare și extindere a unităților de cazare, pentru anii viitori. Așadar, politica tichetelor de vacanță, care ar fi trebuit să fie implementată și în sectorul public încă din anul 2009, a înregistrat un succes real în acest an, efectele economice fiind aproape unanim favorabile. În anul 2018, valoarea tichetelor a fost de 1.450 de lei și nu echivalentul salariului minim brut garantat în plată pe economie, stabilit la valoarea de 1.900 de lei, prin Hotărârea de Guvern nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Având în vedere faptul că ­Mi­nistrul Muncii și Justiției Sociale a anunțat deja că salariul minim brut va crește în anul 2019 până la 2.050 de lei și luând în considerare creșterea accelerată a prețurilor în anii 2017-2018, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

– Cu ocazia adoptării proiectului bugetului de stat pentru anul 2019, veți susține în cadrul Guvernului creșterea valorii tichetelor de vacanță la valoarea salariului minim brut, ­res­pectiv la 2.050 de lei, astfel încât să nu se compromită puterea de cumpărare a acestor vouchere?

– Vă solicit un set de soluții, astfel încât operatorii din turism să nu mai condiționeze plata serviciilor turistice de numele emitentului tichetelor de vacanță. În acest an, mai mulți angajați au reclamat faptul că unele unități de cazare nu acceptă un anumit tip de tichete, în vreme ce alte unități le aceptă pe acelea și nu le primesc pe altele”, a arătat deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul în interpelarea adresată ministrului Turismului. (C.A.)