Deputatul liberal Dumitru Mihalescul solicită clarificări  privind sancționarea agenților economici pentru lipsa aparatelor de marcat cu jurnal electronic

14/09/18 ora:7:06am

Deputatul liberal suce­vean Dumitru Mihalescu a adresat o interpelare minis­trului Finanțelor Pu­blice, Eugen Orlan­do Teodorovici, în care cere clarificari privind modul în care a fost pregătită măsura intro­ducerii aparatelor de marcat cu jurnal elec­tronic și modul în care sunt sancționați agenții economici pentru lipsa acestor aparate.

Parlamentarul sucevean reamintește faptul că, în luna mai 2018, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a avansat până la data de 1 septembrie 2018 termenul prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. După data de 1 septembrie, potrivit legii, operatorii economici care nu și-au îndeplinit obligațiile prevăzute de lege sunt pasibili de a fi sancționați.

În ședința de Guvern din data de 5 septembrie 2018, Guvernul a aprobat introducerea, cu caracter temporar, a ne­­res­­­­pec­­tării termenului de implementare a caselor de marcat în anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr.270/2017, precum și a modelului planului de remediere.

„Modul în care Ministerul Finanțelor Publice a înțeles să abordeze această reformă merită apreciat, căci majoritatea agenților economici din România sunt dovediți statistic chiar de către ANAF ca fiind de bună-credință (peste 80% își onorează obligațiile fiscale corect și înainte de termen). În pofida acestor relative bune intenții, trebuie însă să observăm că până la termenul de 1 septembrie 2018, mai puțin de 10% dintre agenții economici și-au achiziționat aparatele de marcat cu jurnal electronic”, arata deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul.

Pentru a înțelege mai bine, atât îngăduința Ministerului Finanțelor, cât și slaba conformare a agenților economici, parlamentarul sucevean solicită ministrului Finanțelor următoarele clarificări: în ce măsură au fost disponibile pe piața din România aparate de marcat cu jurnal electronic omologate și de la ce dată?; Care este costul mediu al dotării agenților economici cu aceste aparate electronice? Care este costul mediu pentru fiecare categorie de contribuabil: contribuabil mare, mijlociu sau mic; Ca măsură stimulativă, de ce nu s-a stabilit această cheltuială ca o cheltuială deductibilă, astfel încât operatorii economici să nu resimtă costurile?

De asemenea, Dumitru Mihalescul îi solicită lui Eugen Orlando Teodorovici să precizeze dacă  la data de 1 septembrie 2018 sistemul informatic al ANAF era pregătit pentru o asemenea operațiune și care au fost costurile totale pentru ca acest sistem să devină operațional. (C.A.)