Deputatul liberal Dumitru Mihalescul îi solicită ministrului Finanţelor o evaluare după primul trimestru a sistemului de plată defalcată a TVA

18/04/18 ora:2:58am

mihalescuDeputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul îi solicită, printr-o interpelare, ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să facă o evaluare, după primul trimestru, a sistemului de plată defalcată a TVA. Parlamentarul liberal sucevean îi reaminteşte ministrului Finanţelor faptul că, prin introducerea acestei măsuri, Guvernul PSD declara că intenţionează să reducă diferenţele dintre valorile TVA declarate şi neplătite de agenţii economici, reducerea fraudei fiscale, precum şi evitarea incapacităţii de recuperare a obligaţiilor fiscale în cazul în care agentul economic recurge la procedura falimentului, a insolvenţei sau apelează la tertipuri de optimizare fiscală.

Prin Ordonanţa de Guvern nr. 23/2017 s-a introdus în România sistemul de plată defalcată a TVA, în scopul declarat al diminuării fraudei fiscale în domeniu. În fundamentarea acestei măsuri, Guvernul susţinea că România „deţine un record negativ între statele membre în ceea ce priveşte gap-ul de TVA, respectiv de 37,89%, la nivelul anului 2014, şi în creştere faţă de anii anteriori (37,16% în 2011, 36,70% în 2012 şi 34,49% în 2013)”.

În forma iniţială a Ordonanţei, Guvernul estima venituri suplimentare din TVA la nivelul a ­mi­liarde de lei anual. În forma în care Ordonanţa a fost adoptată de Parlament, cu modificări şi completări, numărul de agenţi economici înrolaţi în acest sistem s-a redus substanţial, deoarece plata defalcată a fost orientată exclusiv către zonele şi agenţii economici cu risc de neplată.

„Chiar dacă poate părea prematur pentru evaluarea acestei măsuri, luând în considerare creşterea stresului birocratic pentru mulţi agenţi economici din România, vă solicit, domnule ministru următoarele informaţii:

1. Care a fost numărul de agenţi economici înrolaţi în sistemul de plată defalcată a TVA la data de 31 martie 2018?

2. Câţi dintre aceştia s-au înrolat ­vo­luntar şi câţi au fost înrolaţi ca urmare a prevederilor Ordonanţei nr.23/2017?

3. Vă solicit să precizaţi care este impactul, după primul trimestru, al măsurii de plată defalcată a TVA: sume suplimentare atrase la buget în primul trimestru; reducerea gap-ul pentru TVA; reducerea fraudei fiscale”, se arată în interpelarea depusă de deputatul liberal sucevean Dumitru Mihalescul. (C.A.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. elai 18/04/2018 la ora 22:47 -

    Se spune ca deputatul mult aparut in presa locala NU STIE PREA BINE CE INSEAMNA ” DEFALCATA “………