Deputatul liberal Dumitru Mihalescul cere elaborarea unui pachet de politici pentru stimularea natalității în România

18/09/19 ora:6:23am

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul  a depus zilele trecute o interpelare adresată ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, prin care atrage atenția asupra faptului că măsurile pentru stimularea natalității nu sunt suficient de puternice, în condițiile în care și migrația apasă puternic asupra îmbătrânirii populației în țara noastră.

Parlamentarul liberal sucevean arată că declinul demografic pe care îl înregistrează țara noastră se adâncește cu fiecare comunicare a Institutului Na­țional de Statistică al României. Cu siguranță că acest declin ar fi fost și mai pronunțat dacă politici precum concediul pentru îngrijirea copilului, stimulentul de inserție acordat părinților care se întorc la locul de muncă sau alocația de stat pentru copii nu ar fi existat.

„Apreciez măsura cuprinsă în Legea pensiilor, prin care femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. Cu toate acestea, la nivel național, măsurile pentru stimularea natalității nu sunt încă suficient de puternice, astfel încât sporul natural al populației să fie pozitiv”, susține Dumitru Mihalescul.

În condițiile în care și migrația apasă puternic asupra îmbătrânirii populației în țara noastră, deputatul sucevean solicită ministrului Budăi să precizeze când anticipează materializare măsurilor promise în Programul de guvernare 2018-2020, unde erau cuprinse mai multe stimulente pentru familiile tinere care au copii, fie sub forma unor deduceri personale suplimentare, fie sub forma unor ajutoare directe țintite. De asemenea, luând în considerare modelele pronataliste de succes implementate de state precum Franța, Suedia sau Danemarca, cere ministrului Muncii și Justiției Sociale să precizeze dacă are în vedere elaborarea unui pachet de politici pentru stimularea natalității în România și când va fi supus acesta dezbaterii publice.

În același timp, deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescu îi solicită ministrului Marius Budăi și clarificări privind implementarea unei axe de finanțare din care să se poată finanța politici pronataliste, orientate către creșterea calității vieții copiilor și pentru stimulare tinerilor activi să întemeieze o familie și să facă copii, pentru cadrul bugetar european multianual 2021-2026.