Friday , March 29 2024

Deputaţii şi senatorii suceveni care susţin legea privind acordarea pensiilor nesimţite pentru parlamentari

Deputatul liberal Dumitru Pardău, este singurul parlamentar din “opoziţie” care a semnat pentru susţinerea acestui proiect de lege. Tinta lui este simplă – o pensie lunară de peste 4.000 de lei pentru trei mandate de parlamentar pe care este pe cale să le epuizeze. Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu vrea să primească o pensie specială, ca veteran de război apreciind că activitatea de parlamentar “nu i-a pus viaţa în pericol”. Dintre parlamentarii suceveni, au semnat pentru punerea în practică a prevederilor favorabile privind pensionarea deputaţii PSD Gavril Mîrza, Ion Stan, Eugen Constantin Uricec, Ovidiu Cristian Iane, deputatul PNL Dumitru Pardău (foto), deputatul PC Cezar Cioată, deputatul Constantin Galan, fost PNL, acum afiliat structurii politice conduse de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – Partidul Liberal Reformator, iar dintre senatori s-a exprimat “pentru” PSD-istul Neculai Bereanu 

pardau


Deputatul sucevean Dumitru Pardău este parlamentarul supravieţuitor sub toate regimurile aflate la putere, funcţie de necesităţile proprii. Aflat la treilea mandat, dorneanul Pardău se gândeşte deja la viitorul său de ex-parlamentar, fiind singurul dintre parlamentarii suceveni din teoretica opoziţie care a semnat pentru a obţine o pensie într-un cuantum catalogat de unii ca nesimţit, pentru cei care şi-au petrecut ani întregi dormitând pe fotoliile din Casa Poporului. Pardău a intrat în Parlament în 2004, ca exponent al Partidului Naţional Liberal. In 2009, când s-a structurat Partidul Democrat Liberal, ce l-a susţinut deschis pe Traian Băsescu, omul politic din zona de munte a judeţului nostru a avut buna inspiraţie să meargă într-acolo spre unde bătea vântul, adică spre PDL. Când lucrurile s-au complicat în PDL, alesul dornean s-a întors la matca politică ce l-a creat – Partidul Naţional Liberal. A mai obţinut un mandat şi culmea, circumstanţele “interesului politic naţional” l-au readus alături de foştii colegi, o vreme chiar foşti inamici, în noul Partid Naţional Liberal. Dar pentru că este un individ întreprinzător din fire, Dumitru Pardău nu se simte bine nici acum alături de colegii liberali, indiferent dacă sunt mai vechi sau mai noi. Ca atare, a fost, potrivit presei centrale, singurul parlamentar de “opoziţie” sucevean care a semnat pentru modificarea Statutului parlamentarului în aşa fel încât cei care şi-au frecat dosurile ani în şir pe fotoliile de la Casa Poporului să primească pentru acest lucru şi pensii la care un român de rând nici măcar nu-şi permite să viseze.
Pensie lunară de 4.000 de lei pentru trei mandate de parlamentar
Se ştie deja că un controversat proiect de lege care modifică Statutul parlamentarului astfel încât deputaţii şi senatorii să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar la îndeplinirea vârstei standard, dupa ce această calitate încetează, a fost depus la Camera Deputaţilor. Proiectul a fost semnat de 255 de deputati şi senatori, între aceştia numărându-se 20 de deputaţi şi trei senatori ai Partidului National Liberal, deşi copreşedintele acestui partid a declarat că PNL nu susţine acest proiect.
Potrivit proiectului discutat marţi, săptămâna aceasta la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face funcţie de numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege. Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatori, a explicat că proiectul prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, initiativa legislativă este inspirată, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European. Liberalul Dumitru Pardău s-ar încadra la fix în această grilă, cu trei mandate de parlamentar epuizate în anul ce vine, cei 4.000 de lei pe care ar urma să-i încaseze în fiecare lună însemnând un venit decent şi poate, în mintea lui şi a alegătorilăr săi, un fel de recompensă pentru naveta pe care a făcut-o la Bucureşti ani în şir, cu sau fără folos pentru oamenii ce l-au votat, fiind o altă discuţie.
Proiectul a fost semnat de peste 260 de deputati şi senatori din care peste 87 de semnături sunt de la Opoziţie, spune deputatul PSD Petre Daea
“Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se înscrie în logica de până acum de a repara ce s-a stricat în guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, să readucem situaţia care a fost în 2010, când s-a luat aceasta măsură de tăiere a pensiilor şi a salariilor. Formula de calcul a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0,55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizaţie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă”, a spus Daea.
El a explicat că pragul minim este de 6 luni iar dacă o persoană a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiază de indemnizaţie.
“Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta sumă, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aeste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime”, a mai precizat Daea.
De altfel, iniţatorii au anexat o sinteză care arată ce indemnizaţii au parlamentarii în UE şi o anexă care arată situaţia statistica privind beneficiarii de legi speciale existent în plata la finele lunii august 2010, în momentul când au fost eliminate.
Mai exact, în parlamentul european, indemnizaţia lunara este de 7807 euro, vârsta de pensionare este de 63 de ani, iar pensia parlamentară este de 4,5% din indemnizatia aferentă fiecărui an complet de exercitare a mandatului, fără a putea depăşi 70%.
Dumitru Pardău, iniţiator al proiectului de finanţare post mandat al parlamentarilor
Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe,Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu,Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George,Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.
Dintre parlamentarii suceveni au semnat pentru punerea în practică a prevederilor favorabile privind pensionarea deputaţii PSD Gavril Mîrza, Ion Stan, Eugen Constantin Uricec, Ovidiu Cristian Iane, deputatul PNL Dumitru Pardău, deputatul PC Cezar Cioată, deputatul Constantin Galan, fost PNL, acum afiliat structurii politice conduse de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – Partidul Liberal Reformator iar dintre senatori s-a exprimat pentru PSD-istul Neculai Bereanu.
Alina Gorghiu: proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL
Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat în urmă cu o zi co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.
“Nu există un proiect (al pensiilor speciale pentru parlamentari – n.r.) care să fie depus. Am discutat cu liderul PNL de la Senat şi voi discuta şi cu liderul de la Cameră să ne lămurim care din colegii noştri şi dacă au semnat acest proiect sau nu. Tot ce pot să vă spun este că în şedinţa de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României. Eu, faţă de acest proiect al PSD, aş fi avut altă prioritate. Dorinţele românilor este acel proiect măcar dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei”, a afirmat Gorghiu.
Ea a adăugat că un proiect similar al pensiilor speciale pentru parlamentari a fost repsins anul trecut, iar premierul Victor Ponta şi ministrul Muncii Rovana Plumb au declarat că nu susţin un astfel de proiect.
“Un proiect similar a fost anul trecut respins, mi-aduc aminte că Victor Ponta se bătea cu pumnul în piept că nu susţine PSD proiectul, înţeleg că astăzi PSD este cel care îl suţine. Rovana Plumb, ieşind de la Comisia de muncă, a insistat pe cât de neinspirat, de condamnat este acest proiect al pensiilor speciale al parlamentarilor. Nu m-am lămurit dacă este acel dublu discurs practicat de PSD, nu ştiu dacă va fi depus un asemenea proiect, dar, dacă el va fi depus, opţiunea politică a PNL este aceea de a nu-l susţină”, a adăugat Gorghiu.
Întrebată dacă va cere parlamentarilor PNL să-şi retragă semnăturile, Gorghiu a spus: “Fiecare parlamentar are dreptul de a avea iniţiativă legislativă. (…) Vom avea o discuţie în cadrul grupurilor parlamentare în momentul în care vom vedea acest proiect, eu nu-l cunosc, vorbesc pe o supoziţie că ar exista eacst proiect. O să ne consultăm şi cu liderii de grup şi cu colegii parlamentari, dar, repet, poziţia politică aceasta este şi nu este de ieri de azi, ci de anul trecut”.
“În momentul în care se va depune proiectul şi în măsura în care sunt semnatari şi din partea opoziţiei, vom discuta atunci, la grup, care va fi poziţia grupului şi a celor care au semnat, dar poziţia politică este aceasta şi sunt convinsă că toţi colegii vor ţine cont de decizia politică de vot împotriva proictului de pensii speciale”, a mai spus Gorghiu.
Potrivit unui proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, deputatul PSD Petre Daea precizând că pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate şi că proiectul a fost semnat de 250 parlamentari inclusiv din opoziţie.
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu vrea să primească o pensie specială, ca veteran de război apreciind că activitatea de parlamentar “nu i-a pus viaţa în pericol”
Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a anunţat, că nu vrea să primească o pensie specială, potrivit proiectului prin care acestea vor fi reintroduse pentru senatori şi deputaţi.
“Eu am avut trei mandate întregi, ca parlamentar. După ce am contribuit în perioada aceasta la fondul de pensii, am o pensie 1.441 de lei. Eu refuz o asemenea pensie! Astăzi am luat hotărârea, la propunerea preşedintelui nostru, doamna Gorghiu (Alina Gorghiu – n.red.), să nu susţinem în niciun fel o asemenea ruşinoasă initiativă a unor parlamentari. Mi-e şi jenă că şi eu am fost alături de ei atâta vreme! Dar nu alături de aceştia”, a declarat Mircea Ionescu Quintus.
El a precizat că este veteran de război şi că primeşte foarte puţini bani prin prisma acestui fapt şi că nu i se pare normal să primeasca o sumă mai mare de la Parlament, unde, spune el, nu şi-a pus viaţa in pericol.
“In situaţia în care eu, veteran de razboi şi cu grad de general câştigat pe câmpul de lupta, am 340 de lei indemnizaţie, ar fi culmea să am 4 sau 5 milioane de la un Parlament unde nu mi-am pus viaţa în pericol”, a adăugat acesta.
Mircea Ionescu Quintus a menţionat că o astfel de iniţiativă îl ruşinează şi că se opune total.
“Ma ruşinează şi pe mine, asta este culmea! La şedinţa de astăzi (miercuri – n.red.) la care am participat au fost prezenţi foarte mulţi parlamentari liberali şi, în mod direct, cei care au luat cuvântul nu au susţinut o asemenea iniţiativă. PNL nu se va asocia niciodată unei asemenea iniţiative”, a punctat preşedintele de onoare al PNL.
Mircea Ionescu Quintus a fost pus sa comenteze şi faptul că PSD a anunţat că unii parlamentari liberali au semnat această propunere.
“Se va face o verificare şi, când vom şti sigur pe parlamentarii noştri care au semnat o asemenea iniţiativă, vom sta de vorba cu ei şi vor trebui sa aleaga între PNL şi o pensie nesimţită”, a mai spus acesta. Interesantă va fi opţiunea pe care o va alege liberalul Dumitru Pardău. (N.R.)

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …

2 comments

  1. Nici nu ma mira “personajele” care au votat NESIMTIREA !!! Uricec nu stie ce-i aia munca ! Ocupa un loc de parlamentar degeaba ! Cit despre ceilalti , NESIMTITI si MINCINOSI !

  2. sa le fie rusine. nu mai pot de bine iar amaratii de veterani de razboi care mai sint foarte putini ,batrini si bolnavi au doar citiva leuti dupa c e au indurat atat.