Thursday , April 25 2024

Delegația suceveană participantă în Germania la Festivalul Cinematografiei de amatori, premiată cu cea mai înaltă distincție UNICA

Din delegație au făcut parte viceprimarul municipiului, Lucian Harșovschi, consilierul Doina Ieremie și o echipă a Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava. Liceenii au participat în cadrul secțiunii Young UNICA, unde au desfășurat o activitate specifică unei astfel de manifestări cu caracter internațional

unica

Zilele trecute  s-a întors din Germania, de la Dortmund o delegație a municipiului Suceava, care a reprezentat România, la cea de-a 79 ediție a Festivalului anual al  Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori, UNICA, desfășurată în acest an, între 5-13 august. Din această ­de­le­gație au făcut parte, viceprimarul municipiului, Lucian Harșovschi, consilierul Doina Ieremie și o echipă a Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava. Liceenii au participat în cadrul secțiunii Young UNICA, unde au desfășurat o activitate specifică unei ast­fel de manifestări cu caracter inter­național.

Această manifestare anuală amplă a fost găzduită anul trecut de municipiul și județul Suceava, ca urmare a rezultatelor obținute în timp de Clubul Video Art. Ediția de anul trecut are ecouri ample și la această dată, participanții suceveni prezenți anul aceasta la Dortmund, ­pri­mind încă felicitări pentru organizarea exemplară de anul trecut, care a fost cotată de țările membre, drept cea mai bună edi­ție din ultimii zece ani, după afirma­țiile acestora. Totodată sucevenilor le-au fost înmânate o serie de publicații ale unor terțe țări, în care au fost inserate articole elogioase, ample, cu privire la ediția din România.

La ediția din acest an echipa suceveană de cineamatori a fost implicată în activitățile specifice desfășurate în cadrul festivalului, participând totodată la una din secțiunile acestuia, World Minute Movie Cup, cu unul din filmele premiate în cadrul Festivalului inter­național Video Art pentru liceeni, derulat la Suceava, între 13-16 iulie 2017. Activitatea cea mai importantă a fost realizarea de către echipa româ­neas­că a unui reportaj despre întreaga edi­ție din acest an, care a fost pro­iectat înaintea Galei decernării premiilor din finalul festivalului. Acest reportaj realizat de membrii ­de­legației de tineret a României a devenit o tradiție în ultimii ani, ca urmare a faptului că reportajele realizate de aceștia, pline de dinamism și entuziasm tipic adolescentin, au încântat participanții din celelalte țări membre UNICA.unica2

Ineditul reportajului din acest an a fost faptul că el a fost realizat integral în limba germană, având și subtitrare în limba engleză. Elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” și-au demonstrat încă o dată competențele multiple pe care le-au dobândit în cadrul colegiului, de la cunoașterea limbilor de circulație și până la  operarea cu tehnica video digitală, pe care ei o utilizează în mod curent în activitățile de la club.

Ca și la edițiile anterioare, cineamatorii suceveni au făcut cinste clubului și colegiului din care fac parte, reportajul acestora primind aplauze la final. De altfel, prestația întregii echipe a fost remarcată în mod constant  de ceilalalți participanți, fiind echipa cea mai numeroasă, dar și omogenă, în același timp, motiv pentru care, la final, a fost recompensată cu Medalia anuală UNICA, distincția cea mai înaltă pe care UNICA o oferă unei echipe (sau individual) din fiecare țară membră a acestei organizații, înființată acum 79 de ani. Precizăm că distincția este acordată în urma consultării cu fiecare federație națională, care își dă acordul pentru înmânarea respectivei medalii, unui club sau cineast din țara respectivă. Asociația Națională a Cinecluburilor din România(ANCR) și-a exprimat acordul deplin pentru ca această distincție să fie acordată în acest an, Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din  Suceava, fiind considerat în acest an clubul cu cea mai reușită și eficientă activitate din țară. Precizăm că această distincție a mai fost conferită Clubului Video Art în anul 2014, cu ocazia ediției de la Piestany, în Slovacia, unde o echipă a clubului a fost prezentă.

Din echipa suceveană a Clubului Video Art au făcut parte, Oana Hapenciuc și Ana-Maria Hatnean, (cl. a IX-a), Stefan Ieremie, Cosmin Irimia, (cl. a X-a)  și Andreea Mierlă, (cl. a XI-a). Cei cinci liceeni au desfășurat o muncă asiduă pe parcursul întregii perioade, pentru a realiza obiectivele pe care și le-au propus. Sufletul întregii activități a fost Andreea Mierlă, din  clasa a XI-a, cea mai „vârstnică”, dintre membrii echipei, cu o experință notorie acumulată în timp, ea fiind și liderul acesteia, conducând întreaga activitate spre reușită. Grupul de elevi a fost coordonat de prof. Viorel Ieremie, președintele Clubului Video Art al elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș”.

Pe linie de cineamatori, România a fost reprezentată de prof. Viorel Ieremie, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, președintele Clubului Video Art, acesta având mandat din partea ANCR pentru a reprezenta interesele țării noastre în cadrul UNICA.

Deplasarea a fost posibilă datorită implicării logistice și financiare a Primăriei municipiului Suceava, respectiv Consiliului Local și primarului Ion Lungu, se arată într-un comunicat de presă semnat de profesorul Viorel Ieremie, de la Cole­giul Național „Petru Rareș” Sucea­va, președintele Asociației cultural-educative „Clubul Video Art”.

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …