Friday , April 19 2024

De la începutul anului, CAS a decontat rețete în valoare de peste 31 de milioane de lei

In județ au fost eliberate 323.000 de rețete în valoare medie de aproximativ 98 de lei fiecare. Medicamentele gratuite în cadrul programelor de sănătate au costat 8.296.887,95 lei. Reprezentanții CAS sunt îngrijorați deoarece sucevenii nu se prea înghesuie să-și ridice cadrul de sănătate

 casa asigurari sanatateA [800x600]


Așa cum reiese din datele statistice furnizate de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate, de la începutul acestui an, CAS a decontat rețete în valoare de peste 31 de milioane de lei. Au fost eliberate 323.000 de rețete în valoare medie de aproximativ 98 de lei fiecare. În aceeași perioadă, în tratamentul ambulator cu medicamente compensate 100% pentru unele boli cronice, altele decât cele cuprinse în programele naționale de sănătate, s-au cheltuit 9,4 milioane de lei. Suma reprezintă aproape 30% din valoarea totală a cheltuielilor pentru medicamente în ambulatoriu. Aceste date statistice au fost făcute publice în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Tot cu această ocazie, reprezentanții CAS și-au manifestat îngrijorarea pentru că și acum, după aproape un an de când cardul de sănătate a devenit obligatoriu, sucevenii nu se prea înghesuie să-și ridice acest document care le atestă calitatea de asigurat.  De partea cealaltă, medicii de familie continuă să se plângă de ineficiența sistemului. Acesta funcționează în general, dar dă și erori și se pare, după cum reiese din declarațiile medicilor de familie, că softul pe care îl folosesc încă are probleme. Blocarea și respectiv deblocarea cardurilor este o problemă serioasă, consumatoare de timp și care poate să apară la orice furnizor de asistență medicală, indiferent că este spital, medic de familie sau ambulator. În prezent, însă, singurii care au posibilitatea să deblocheze cardurile sunt medicii de familie, soluție considerată inacceptabilă de aceștia. De când a început eliberarea acestor documente, mai exact de pe data de 1 mai 2015, un număr de 2.881 de persoane au refuzat și au returnat la sediul Casei de Asigurări de Sănătate acest document. Cardurile returnate de către asigurații care le refuză vor rămâne la Casa de Asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deține acest card. „Din cele peste 420.000 de carduri naționale tipărite pentru persoanele asigurate din județul Suceava, au fost returnate de către operatorul de servicii poștale instituției noastre un număr de 22.097 de carduri naționale, care nu au putut fi înmânate beneficiarilor, din diverse motive. Din cardurile naționale returnate de operatorul poștal la sediul CAS Suceava, instituția noastră a distribuit 10.086 carduri naționale persoanelor asigurate care le-au solicitat”, reiese din datele statistice furnizate de conducerea CAS Suceava. Până acum au fost eliberate 5.947 de adeverințe de înlocuire a cardului național, pentru asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul, și 13.533 adeverințe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul național.
Cardul național de sănătate este unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate încă de pe data de 1 septembrie 2015. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …