Wednesday , April 24 2024

Dans și muzică la sărbătoarea de Fasching 2016 a comunității germane din Suceava

fasching 2


Sâmbătă, 6 februarie, în sala mică a Muzeului de Stiințele Naturii, a avut loc, în fața unui public puțin numeros dar foarte inimos, spectacolul de dans și muzică, organizat cu ocazia tradiționalului carnaval de Lăsata Secului catolic, Fasching 2016.
„Fiecare etnie care trăiește în spațiul bucovinean aduce cu sine câte puțin din specificul acestei zone și ar fi păcat să nu ducem mai departe tradițiile strămoșești, indiferent de confesiunea din care facem parte” a declarat, coordonatoarea trupei de dans Corina Derla, genealog și membru al Comunității Germane din Bucovina.
Singura trupă de dansuri tradiționale germane din Suceava, Vergissmeinnich (în limba română  Nu mă uita) sărbătorește ziua de Fasching, Lăsata Secului în  confesiunile catolice, luterane sau augustane, „de șapte ani fiind prezenți aici, la fiecare februarie-martie,  începând cu anul 2009, pe când membrii grupului  aveau nu mai puțin de 10 ani”. Cu toate că 90% dintre tineri nu sunt de etnie germană, le face plăcere să învețe dansurile tradiționale germane. Cu un repertoriu de mai mult de 30 de dansuri, în special valsuri și polca, aceștia participă la festivaluri din țară și din străinătate (Moinești, Cernăuți, Sighișoara, Sibiu, Arad), demonstrând astfel că „existența germanilor din Bucovina este o realitate și nu doar o poveste”.
Spectatorii prezenți în această sâmbătă în sală au urmărit cu interes și au aplaudat performanța tinerilor liceeni suceveni care au dansat pe fragmente celebre de muzică tradițională germană, vals și polca, precum Fenster (Fereastra), Neppendorfer Walzer (Valsul din Neppendorfer), Hettlinger, Raeuber Schottisch și Amerikaans.  Rosamunde și alte melodii au fost interpretate de către binecunoscutul trio instrumental sucevean, membri ai Asociației culturale Freidrich Schwartz: la nai, Ovidiu Svarț, vioară, Mihaela Svarț și chitară, Eduard Svarț. „Corectitudinea și disciplina rămân ceea ce ne caracterizează, arată în scurta sa prezentare, Ovidiu Svarț, „cu toate că multe dintre tradițiile comunității noastre s-au pierdut odată cu trecerea anilor, mai ales în perioada comunistă,  și că în această zonă nu se mai vorbește atât de mult germana”.fasching 1
Lăsata Secului în comunitățile germane sau Fasching reprezintă, înainte de intrarea în post, un prilej de bucurie și de sărbătoare între prieteni dragi. „Pe vremuri, așa cum îmi povestea străbunica, la Casa germană sau pe la casele membrilor comunității, oamenii se adunau, cântau, povesteau, tricotau,  țeseau și se simțeau bine între ei”, povestește Corina Derla despre sărbătoarea de altădată care marca, în comunitățile de germani, trecerea de la iarnă la primăvară.
Anul acesta ca în fiecare an, a fost invitat pe scenă și reprezentantul  Asociației Germană-Austriacă Wiedergeburt / Renașterea sosit de la Cernăuți, Vasyl  Dugan care și-a exprimat bucuria de a se afla din nou între prieteni la Suceava de Lăsata Secului și de a avea ocazia să interpreteze pentru ei, la pian și la vioară, muzică din repertoriul diferitelor etnii „indiferent de climatul politic al vremurilor”.
Organizatorii au ținut să aducă mulțumiri Complexului Muzeal Bucovina care pune gratuit la dispoziția membrilor Comunității Germane din Suceava, în fiecare an de Fasching sau cu ocazia altor întâlniri,  sala mică a Muzeului de Stiințele Naturii. (Cristina STANCIU)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …