Wednesday , March 27 2024

DA’ NOI CU CE TI-AM GRESIT, TANTI SEVIL?

Din uriașa sumă acordată județului prin PNDL, municipiul Suceava nu va vedea niciun bănuț

Deși județul Suceava a primit prin PNDL 2 cea mai mare sumă din țară pentru investiții în anii 2017 -2020, niciun proiect din municipiul Suceava nu se regăsește printre cele finanțate prin acest program guvernamental. Municipiile Suceava, Brașov, Vaslui și Oradea sunt singurele reședințe de județ pentru care nu se va aloca niciun leu prin PNDL. Celelalte capitale de județ au primit sume mai mari sau mai mici, finanțându-se prin PNDL drumuri, școli, creșe, șosele de centură, poduri etc. E dureros să tot reamintim că ne căznim de 10 ani să terminăm o amărâtă de șosea de centură sau că visăm cu ochii deschiși la un nou pod peste Suceava, pentru a mai debloca traficul din oraș. Nu e clar încă dacă proiectele depuse de Primărie nu au fost alese pentru că sunt proaste sau omiterea Sucevei din acest program e doar un cartonaș roșu arătat alegătorilor suceveni, care de ani de zile votează constant altfel decât și-ar fi dorit actualii guvernanți

sevil shaide
Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat, miercuri, lista obiectivelor care vor fi finanțate, prin PNDL 2, în perioada 2017-2020. În total, ministrul Sevil Shhaideh promite că vor ajunge la primării și la consilii județene aproape 30 de miliarde de lei. Ar urma să fie finanțate 6.851 de proiecte. Niciunul din municipiul Suceava.

Sumele alocate județului Suceava prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au constituit motive de mulțumire pentru actualii guvernanți și chiar pentru  o parte din conducerea Consiliului Județean Suceava. Pentru că județul Suceava a primit cea mai mare sumă – 928,5 mi­-lioane de lei dintr-un total de 30 de miliarde de lei -, acest lucru a fost prezentat ca un mare câștig. Acesta a fost asumat și de conducerea liberală a Consiliului Județean și de conducerea celui mai important partid din România, PSD, câștigător al alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2016.

Spre nefericirea celor 100.000 de locuitori din municipiul Suceava, banii anunțați că vor veni în județul nostru dinspre Ministerul Dezvoltării nu vor ajunge în niciun fel și în municipiul reședință de județ. Suceava, Brașov, Vaslui și Oradea nu au primit niciun leu.

Cum s-au împărțit banii pe reședințele de județ și cum nu a mai rămas niciun leu pentru Suceava, Brașov, Vaslui și Oradea

Conform alocării bugetare anunțate miercuri de vicepremierul Sevil Shhaideh, municipiile reședință de județ au primit în urma alocării de bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) următoarele sume: Alba Iulia 32 de mi­-lioane; Arad 35 de milioane; Pitești 26 milioane; Bacău 31 de milioane; Bistrița 67 de milioane; Botoșani 13 milioane (pe 26 de proiecte, de regulă lucrări pe la școli); Brăila 34 de milioane; Buzău 24 de milioane; Reșița 18 milioane; Călărași 7 mi­-lioane;  Cluj 35 de milioane (6 proiecte, din care trei reabilitări de poduri (!)); Constanța 8,8 mi­-lioane; Sf. Gheorghe 20 milioane; Târgoviște 33 de milioane (40 de proiecte, multe sociale, cu valoare relativ mică); Craiova 4,3 milioane; Galați 24 de milioane; Giurgiu 22 de milioane; Târgu Jiu 28 de milioane; Miercurea Ciuc 60 de milioane (din care 14 milioane pentru amenajarea unui drum de ocolire!); Deva 6 milioane; Slobozia 6 milioane; Iași 4,2 milioane; Baia Mare 11 milioane; Drobeta Turnu Severin 25 de milioane (14 proiecte din care 12 mai mici pentru școli și alte obiective sociale, iar două de 15 milioane sunt pe infrastructură!); Târgu Mureș 20,4 milioane, din care 19,4 pentru reparații capitale la un pod peste râul Mureș; Piatra Neamț 5,5 milioane; Slatina 3,2 milioane; Satu Mare 81,3 milioane pentru un pod (!) peste râul Someș; Zalău 9,1 milioane (două proiecte pe infrastructură) (!); Sibiu 7,8 milioane; Alexandria 24,3 milioane; Timișoara 21 de milioane cu 6 proiecte, din care două pe reparații de poduri în sumă de 13 milioane(!); Râmnicu Vâlcea 7,9 milioane de lei; Focșani 19 milioane de lei; Tulcea 30 de milioane de lei.

Suceava, Brașov, Vaslui și Oradea sunt, precum am spus, cele patru municipii reședință de județ ce nu vor primi niciun leu de la bugetul de stat pentru proiecte de infrastructură. Cu o zi înainte, presa locală a anunțat că județul nostru a primit cea mai mare sumă de bani în cadrul proiectelor PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală. “Obiectiv de Suceava” a publicat lista celor 254 de proiecte din județ care vor fi finanțate prin PNDL. Așa după cum s-a putut observa nu este niciunul dintre cele propuse de Primăria Suceava.

Nu se regăsește totuși pe lista de investiții nici măcar finalizarea șoselei de centură a Sucevei, începută acum 10 ani și realizată doar parțial. Potrivit unor voci din interiorul Consiliului Județean Suceava, alocarea celei mai mari sume la nivel național pentru proiecte de dezvoltare în județul Suceava  – 928,5 milioane de lei, din care o bună parte în infrastructură – trebuie acceptată ca atare, dar, pe de altă parte, nealocarea nici măcar a unui leu pentru investiții în municipiul Suceava poate fi interpretată ca un gest explicit împotriva locuitorilor din oraș care și-au expimat pe parcursul exercițiilor electorale alte opțiuni politice.

Conducerea Primăriei sucevene așteaptă un punct de vedere oficial de la Ministerul Dezvoltării

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a declarat, ieri, că Primăria municipiului reședință de județ așteaptă un punct de vedere oficial de la Ministerul Dezvoltării referitor la proiectele PNDL. “In acest moment avem în desfășurare o licitație pentru reabilitarea străzii Vasile Bumbac, pentru care finanțarea este asigurată prin programul PNDL 1, funcțional din anii trecuți. Am aflat că nu avem nicio alocare pentru anul care vine și așteptăm adresa oficială în care să ni se transmită în scris ce fonduri vor fi alocate municipiului Suceava cu prilejul unei eventuale realocări  ulterioare din fondurile PNDL”, a spus viceprimarul Lucian Har­șovschi.

De menționat că pentru alte municipii reședință de județ din țară au fost oferite fonduri pentru investiții de genul poduri, străzi lăturalnice etc. Suceava este în continuare blocată în proiect din punct de vedere rutier din cauza nefinanțării lucrărilor de finalizare a primului arc al șoselei de centură de la Moara la Pătrăuți prin Scheia. (N.R.)

Vezi si

Stâlp pus la pământ în urma unui accident în zona Metro

Marți, în jurul orei 16.00, pe Bulevardul 1 Decembrie din Suceava, în zona Metro, a …

3 comments

  1. Dati-va demisia

    Tocmai ca aici sta toata frumusetea .
    Suceava a fost si este tinuta in cea mai crunta saracie, fara autostrazi, fara industrie, etc
    Pentru ca nu avem conducatori patrioti, Suceava este vraiste

  2. Dracnea s-a uitat pe harta si a zis: Tot ce lumina atinge (Rosu) o sa primeasca bani.
    Acum ce zicem de un protest? Dracnea face stadioane in sate, Suceava nu terminal o centura in 10 ani.

  3. Pai niște tâmpiți pot să facă asemenea lucru.judetul cu una dintre cele mai mari suprafețe teritoriale…aberant!?!