Thursday , April 25 2024

Curierul fals – încă o invenție a țeparilor la cumpărăturile online

Un bărbat din Câmpulung Moldovenesc a fost păcălit copilărește la vânzarea prin OLX a două telefoane iPhone 7, în valoare de 2.600 lei.  «Cumpărătorul» celor două telefoane a trimis un fals agent al unei firme de curierat, care a luat marfa și a eliberat o chitanță fără valoare. Când și-a dat seama că a fost păcălit, vânzătorul, administratorul unui magazin de telefoane din Câmpulung, a sunat imediat la poliție. In câteva ceasuri, polițiștii l-au prins pe «curier» – un tânăr de 27 de ani din târg. Ca să fie treaba bună, așa ca pe la noi, după atâta zarvă și alergătură, păcălitul și șmecherul s-au împăcat, dar polițiștii au deschis totuși dosar penal de «înșelăciune»  

Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată joi, 20 martie, de Călin Ş., de 42 de ani, despre faptul că în urma unui anunț de vânzare pe care l-a postat pe OLX o persoană necunoscută care a declarat că este agent al firmei Cargus a venit și a ridicat un pachet în care se aflau două telefoane mobile marca iPhone 7, spre a fi trimis în orașul Deva, județul Hunedoara.

După preluarea coletului, așa-zisul reprezentant Cargus a lăsat un aviz din carton, ulterior bărbatul dându-și seama că a fost înșelat cu suma de 2.600 lei – contravaloarea telefoanelor pe care le scosese la vânzare. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au aflat că bărbatul care a făcut sesizarea este administrator la SC Alin GSM SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă care are ca obiect de activitate repararea echipamentelor electronice și de telecomunicații. Pe 19 martie, el a scos la vânzare pe site-ul OLX două telefoane mobile marca iPhone 7, pentru suma de 2.700 lei. Telefoanele au fost confecționate de vânzător prin cumpărarea de pe site-ul OLX a plăcilor de bază și a celorlalte subansamble.

În seara de 19 martie, în jurul orei 21.00, a fost contactat pe serviciul de mesagerie OLX de o persoană care s-a arătat interesată de achiziție și care i-a propus o reducere de preț de 100 lei pentru achiziționarea ambelor telefoane. După ce au căzut de acord asupra prețului, cumpărătorul l-a anunțat pe Călin Ş. că a doua zi, după ora 12.00, va trimite un curier să ridice telefoanele. Pe 20 martie, în jurul orei 14.00, la sediul firmei s-a prezentat un tânăr, care a spus că este de la firma de curierat Cargus și s-a prezentat pentru a ridica un colet. Cum era preocupat de împachetarea coletului, bărbatul din Câmpulung nu a băgat de seamă că acel tânăr nu avea niciun fel de însemn sau echipament al firmei de curierat.  A predat pachetul, acel tânăr i-a eliberat o hârtie fără duplicat și a plecat cu pachetul.

În urma activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii B.I.C., autorul infracțiunii a fost identificat ca fiind Mircea-Mihai F., de 27 de ani, localnic, care a recunoscut fapta comisă și s-a împăcat cu persoana vătămată. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”.

Sfaturi ale polițiștilor pentru cei care fac cumpărături online

Înșelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracțiune contra patrimoniului, constând în înșelarea încrederii participanților la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înșelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată și sancționată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce își exercită cu bună-credință drepturile și libertățile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur și simplu din prea mare dorință de a obține un câștig sau a economisi sume de bani, mulți dintre cetățeni dau curs unor mesaje postate în mediul on line, care nu sunt altceva decât niște capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni. Pagubele sunt de multe ori mari iar făptașii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.

Cum  vă puteți proteja de fraude:

• nu trimite bani in avans

• nu trimite copii după actele personale

• evită să faci schimb de produse prin curier

• reține faptul că site-urile specializate nu intermediază plăti intre vânzator si cumpărător

• evită ofertele de tipul 3+1 gratis

• nu răspunde mesajelor in altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate

Deși infracțiunile de înșelăciune săvârșite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoașterii de către populație a cauzelor, condițiilor  și împrejurărilor care au generat și favorizat săvârșirea acestora, spre deosebire de alte infracțiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reușind să găsească metode de a câștiga încrederea victimelor, lucru esențial în reușita acestora. Nu doar ,,metoda accidentului” sau „păcăleala” prin sms fac parte din înșelăciuni, dar și schimbul valutei la „negru”, achiziționarea de bunuri prin diverși intermediari, vânzarea de mașini de cusut pentru sume exorbitante, achiziționarea de produse prin intermediul internetului sunt tot atâtea cazuri ce vă pot lăsa cu buzunarele goale.

“Tocmai de aceea atragem încă o dată atenția cetățenilor cu privire la modul de achiziționare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea și conformitatea acestora, precum și cu privire la date minime referitoare la vânzător”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.  (O.S.)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …