Friday , March 29 2024

Cum motivează judecătorii cei 136 de ani de închisoare din dosarul racolatorilor de cărăuşi de droguri pe ruta America de Sud – Europa

 
palatul de justitie Suceava [800x600]


Judecătorii suceveni au redactat motivarea în dosarul racolatorilor de cărăuşi de droguri pe ruta America de Sud – Europa, în care au dat condamnări ce însumează 136 de ani de închisoare cu executare pe numele a 12 inculpaţi, sentinţă aplicată la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an de Tribunalul Suceava. Magistraţii instanţei sucevene arată că „specificul modului de acţiune al acestui grup infracţional a fost determinat pe de altă parte de faptul că pe parcursul existenţei sale, rolurile iniţiatorilor, aderenţilor şi spijinitorilor, s-au modificat în permanenţă în raport cu experienţa acumulată în realizarea activităţilor – scop şi de motivaţia financiară a acestora, astfel că, de cele mai multe ori, unii dintre simplii executanţi au devenit organizatori ai propriilor transporturi internaţionale de droguri de mare risc”.
In acest dosar, Mihai Marian Poroşnicu, de 25 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, Constantin Mitică Jardă, de 27 de ani, din Suceava, la 15 ani de închisoare, Lucian Lupu, de 24 de ani, la 10 ani de închisoare, Ionuţ George Bleancă, de 25 de ani, din Suceava, la şapte ani de închisoare, Bogdan Alexandru Grosu, de 25 de ani, din Suceava, la şapte ani de închisoare, Decebal Lucian Ignătescu, de 35 de ani, la 12 ani de închisoare, Bogdan Iovu, de 26 de ani, din Suceava, la 12 ani de închisoare, Ingrid Leniac, fostă Tecuceanu, de 26 de ani, din Suceava, la 12 ani de închisoare, Lucian Adrian Străchinaru, de 28 de ani, din Suceava, la 12 ani de închisoare, Constantin Cătălin Anghelina, de 29 de ani, din Suceava, la 12 ani de închisoare, Petrică Marcel Popescu, de 33 de ani, din Cacica, la 10 ani de închisoare, Liviu Ilucă, de 25 de ani, din Suceava, la 12 ani de închisoare. Inculpaţii au primit aceste pedepse pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic internaţional de droguri de mare risc.
Zeci de tineri suceveni transformaţi în cărăuşi de droguri pe ruta America de Sud – Europa
Incepând cu luna februarie 2009, organele de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Serviciul Antidrog au obţinut date şi indicii cu privire la faptul că pe raza municipiului Suceava există mai mulţi tineri din cartierele Obcini, Iţcani şi Burdujeni care, având acces la diverse informaţii şi legături referitoare la traficul internaţional de droguri de mare risc şi, în mod special, la beneficiile materiale imediate şi importante care se puteau obţine prin implicarea în acest gen de acţiuni ilegale, au început să desfăşoare în mod coordonat activităţi de organizare, conducere sau finanţare a transportului internaţional de droguri de mare risc. Iniţial, unii dintre inculpaţi au intrat în contact cu membrii unor reţele internaţionale de trafic de droguri de mare risc, fiind racolaţi la rândul lor pentru a face transporturi de acest gen, fapt ce le-a permis de dobândească experienţă în acest domeniu şi să intre în mod direct în legătură cu dealerii internaţionali de droguri, precum şi să conserve relaţii cu aceştia.
Inculpaţii Ingrid Tecuceanu, Constantin Jardă, Mihai Poroşnicu, Ionuţ Bleancă, Decebal Ignătescu, Liviu Ilucă au creat un grup infracţional ale cărui activităţi s-au intensificat odată cu aderarea şi sprijinirea acestuia de către inculpaţii Bogdan Grosu, Bogdan Iovu, Cătălin Anghelina şi Petrică Popescu.
Aceştia au racolat mai multe persoane din municipiul Suceava, în special tineri cu vârste între 18 – 27 de ani, proveniţi, cu precădere, de la casele de copii şi care după împlinirea vârstei de 18 ani au devenit asistaţi social, prin prezentarea oportunităţii de a câştiga facil sume importante de bani şi garantarea siguranţei acestor activităţi, punându-i ulterior la dispoziţia unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc, heroină şi cocaină, cu scopul obţinerii de foloase materiale imediate şi injuste. Membrii grupării s-au îndreptat cu predilecţie către mediul tinerilor asistaţi social care, în lipsa familiilor, a locurilor de muncă şi a resurselor financiare, au devenit o ţintă extrem de vulnerabilă în faţa perspectivei câştigurilor materiale prezentate ca imediate, consistente şi facil de obţinute. Potrivit procurorilor, se pare că cei inculpaţii au reuşit, de la începutul anului 2009, să racoleze cel puţin 11 persoane pe care le-au introdus în reţelele internaţionale de trafic cu droguri de mare risc, cărăuşi care au fost arestaţi şi de la care au fost confiscate aproximativ 13 kilograme de cocaină şi 4 kilograme de heroină, existând indicii ale traficării unei cantităţi totale de 80 de kilograme de droguri de mare risc. Cărăuşii racolaţi de aceştia au tranzitat aproape întreaga lume prin ţări precum Brazilia, Olanda, Uruguay, Norvegia, Thilanda, Polonia, Rusia, Italia, Turcia, Grecia, Mexic, China sau Azerbaidjan.
Cum motivează judecătorii cei 136 de ani de închisoare cu executare
Judecătorii suceveni au motivat aceste condamnări arătând că inculpaţii au fost deferiţi justiţiei pentru faptul că obiectul special principal îl constituie relaţiile sociale referitoare la sănătatea publică, a cărei ocrotire depinde şi de respectarea strictă de către destinatarii legii penale a dispoziţiilor care reglementează regimul drogrurilor în România, iar obiectul juridic secundar, îl constituie relaţiile sociale privitoare la sănătatea persoanei fizice. Magistraţii mai arată că drogurile supuse controlului naţional sunt clasificate în droguri de mare risc şi droguri de risc, clasificare ce s-a realizat în raport cu criteriul pericolului pe care îl prezintă pentru sănătatea persoanei, consumul ilicit al acestora. Această clasificare prezintă importanţă, deoarece încadrarea juridică a faptelor de trafic de droguri şi a celorlalte infracţiuni în legătură cu acestea şi aplicarea pedepsei depind de tabelul în care figurează acestea.
„Toate acestea au fost avute în vedere de legiuitor în stabilirea pedepselor legale pentru infracţiunile scop. Ceea ce revine judecătorului, în opera de individualizare, este adaptarea pedepsei legale în funcţie de situaţia de fapt concretă ce se circumscrie infracţiunii/lor supuse judecăţii, precum şi raportat la persoana infractorului/lor, cu luarea în considerare a criteriilor generale impuse de art. 72 Cod penal”, se arată în motivarea judecătorilor suceveni.
Prin prisma criteriilor examinate, instanţa, pentru a asigura reeducarea inculpaţilor vizaţi, a-i face să se convingă de necesitatea respectării legii penale şi să evite în viitor săvârşirea de fapte ce intră în sfera ilicitului penal, cu acordarea unei pondere deosebite circumstanţelor reale ale speţei, în detrimentul celor personale ale inculpaţilor, având în vedere gravitatea deosebită a faptelor (cu trimitere la cele reţinute de instanţă în momentul analizării acestui fenomen – al traficului mondial de droguri şi consecinţele nefaste pe care le produce) şi numărul de acte materiale reţinute ca dovedite în sarcina fiecărui inculpat a dat condamnările mai sus menţionate. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …