Friday , April 19 2024

Cum cred lichidatorii de la Termica că pot reînvia dinozaurul din lunca Sucevei

cazane termica [800x600]

Datoriile fostului furnizor de căldură şi apă caldă recunoscute de firmele de insolvenţă sunt de peste 551 de miliarde de lei vechi, plus 166 de miliarde de lei vechi, contravaloarea a 4.000 tone de păcură în regim de rezervă de stat, depozitate în rezervoarele societăţii. Pentru acoperirea datoriilor şi continuarea activităţii, administratorii judiciari au în vedere în primul rând obţinerea de la municipiul Suceava, unic acţionar al SC Termica, a 700 de miliarde de lei vechi, pentru subvenţii neplătite, datorii în litigiu de 40 de miliarde de lei vechi cu Fiscul, dar şi aproape 100 de miliarde de lei vechi impozite locale încasate de municipalitate acum mai bine de un deceniu, cu majorările de rigoare. Pe ultimul plan figurează în schiţa programului de reorganizare judiciară a firmei, valorificarea bunurilor pe care le deţine Termica 

La o primă ochire, planul de reorganizare judiciară a SC Termica SA, firma care are ca unic acţionar Consiliul Local Suceava şi care, până în vara anului trecut a asigurat agentul termic pentru cele 22.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ este cel mai bun cu putinţă. Termica are de încasat aproape 220 de miliarde de lei vechi de la debitori, în principal asociaţiile de proprietari şi agenţii economici încă dependenţi de încălzirea şi apa caldă furnizată de societate. Are de plătit, în schimb, conform listei asumate în faţa judecătorului sindic de către administratorii judiciari, 551 de miliarde de lei vechi, creanţe acceptate la care se adaugă alte 166,1 miliarde de lei vechi creanţe acceptate sub condiţie. Directorul SC Termica, Ovidiu Dumitrescu, acceptat de lichidatori ca administrator special al societăţii comerciale a arătat cum cele două firme ce se ocupă de insolvenţa SC Termica SA – MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL văd repunerea pe picioare a mastodontului din lunca Sucevei. In câteva vorbe, soluţia cea mai la îndemână este obţinerea de la primăria Sucevei a unor sume care, potrivit calculelor făcute de specialiştii firmelor de insolvenţă, dacă ar fi încasate de Termica, nu numai că ar scoate agentul economic din faliment, dar ar transforma-o pe SC Termica în cel mai redutabil agent economic din partea de nord a Moldovei.
Bugetul local al Sucevei, principala speranţă pentru ieşirea din insolvenţă a SC Termica
Directorul Ovidiu Dumitrescu a arătat că, separat de datoriile pe care le au beneficiarii direcţi – cetăţeni ori firme din Suceava la plata datoriilor pentru agentul termic furnizat, ce nu depăşesc 220 de miliarde de lei vechi, sumă total insuficientă pentru a achita măcar o jumătate din debitele către creditorii firmei, ar mai exista şi alte varinate, mult mai consistente, de a face bani. De la bugetul de stat şi, în primul rând, de la bugetul local, de la contribuabili, cu alte cuvinte. Ovidiu Dumitrescu a arătat că pentru cea mai mare parte a datoriilor de încasat sunt acţiuni pe rolul instanţelor, nefinalizate încă. De la ANAF ar trebui ca Termica să recupereze 40 de miliarde de lei vechi. De la Primăria Suceava ar trebui să se recupereze impozit luat nelegal prin anii 2001 – 2002, dosarul nefiind încă finalizat, iar suma totală pe care primăria Suceava ar urma să o restituie către Terminca este de 98 de miliarde de lei vechi.
Compensarea subvenţiilor cu diminuarea capitalului social al societăţii, ar trebui să aducă în vistieria Termica încă 700 de miliarde de lei vechi, existând un process pe rol în acest sens, încă nesoluţionat definitiv.
Potrivit administratorului special Ovidiu Dumitrescu, obiectivul planului de reorganizare judiciară a SC Termica SA Suceava este plata datoriilor către creditori. “Există sume în litigiu, dar şi bani care pot fi obţinuţi din valorificarea exploatării sau valoficării de active. Dacă se are în vedere că firma Bionergy are exclusivitate în furnizarea de energie termică în Suceava pentru următorii 20 de ani, o parte dintre instalaţiile CET şi CET 2 ar putea fi valorificate. Ca ansamblu, ca echipamente ori ca deşeuri, să fie tăiate şi vândute la fier vechi. La CET 2, în faţă la AMBRO, avem două hectare de teren, o suprafaţă interesantă pentru dezvoltatorii imobiliari. In CET-ul propriuzis, sunt instalaţii destinate producerii de energie termică care pot de asemenea să fie valorificate, instalaţie ca atare, echipament ori fier vechi. In plus, dacă se va da curs unei hotărâri de Consiliu Local din toamna anului trecut din care rezultă că SC Termica nu va mai face transport şi distribuţie de agent termic, societatea deţine instalaţii care vor putea fi valorificate. Este vorba în principal de 12 staţii de pompare de mare capacitate, care asigură canalizarea apei fierbinţi în sistemul de termoficare al municipiului Suceava. Mai mult, conductele magistrale de la Termica înspre oraş, pe o lungime de 3,5 kilometri, ce fac parte din reţeaua publică de furnizare a agentului termic către oraş, au fost puse gaj la ACET, pentru o datorie de 110 miliarde de lei vechi”, a explicat directorul Ovidiu Dumitrescu.
El a concluzionat că toate cele enunţate mai sus fac parte dintr-un program de reorganizare judiciară, care are ca scop achitarea datoriilor către creditori şi asigurarea posibilităţilor de desfăşurare a unei activităţi în continuare.
Cărbunele neplătit, cea mai mare datorie a Termica
Datoriile pentru cărbunele furnizat de SC Unicom Holding SA Bucureşti, firmă care a asigurat alimentarea cu cărbune a CET-ului de la Suceava depăşesc cu mult sumele pe care SC Termica SA (fostul CET, n.r.) le are de încasat de la cei 22.000 de proprietari de apartamente încă dependenţi de sistemul centralizat de furnizare a energiei termice – apă caldă şi încălzire. Valoarea totală a debitelor acestora este de 200 de miliarde de lei vechi. Insă numai Unicom Holding SA revendică o datorie de 260 de miliarde de lei vechi, în care sunt incluse şi penalităţi de întârziere în valoare peste 41 de miliarde de lei vechi. In ordine descrescătoare, SC ACET SA Suceava solicită plata unor facturi totale de 107 miliarde de lei vechi de la SC Termica SA, Urmează SNTFM CFR Marfă, cu 24,5 miliarde de lei vechi; EON Energie România, cu o sumă de trei miliarde lei vechi, alături de o sumedenie de agenţi economici care au prestat servicii pentru Termica SA Suceava şi care nu şi-au încasat banii cuveniţi pentru munca făcută.
Alături de aceste datorii din relaţiile contractuale ale SC Termica, vin şi cele către bugetul consolidat al statului. La bugetul asigurărilor sociale – contribuţia firmei pentru drepturile de pensie ale angajaţilor, datoria este de 27,6 miliarde de lei vechi. La bugetul de stat trebuie plătite alte 16,4 miliarde de lei vechi. Accesoriile – majorări şi penalităţi de întârziere pentru sumele nevirate către bugetul consolidat al statului însumează alte 11,2 miliarde de lei vechi. In comparaţie cu aceste datorii astronomice, valoarea totală a debitelor către cei câţiva zeci de agenţi economici cărora nu li s-au achitat facturile, în valoare totală de 5,23 miliarde de lei vechi, este mai nimic.
Reluând calculele, valoarea totală a acestor debite enumerate ating 195,5 miliarde de lei vechi, la care se adaugă ponderea cea mai mare în lanţul datoriilor – 260,9 miliarde de lei vechi către SC Unicom Holding SRL Bucureşti. In data de 11 iunie 2013, SC Termica SA, prin directorul general şi administrator executiv Ovidiu Dumitrescu a depus la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, solicitând desemnarea în calitate de administrator judiciar consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. “Am constatat că în patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în patromoniul nostru, nu vom putea plăti datoriile exigibile către creditorii noştri bugetari şi chirografari în sumă de 456,4 miliarde de lei vechi” se arăta în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la SC Termica SA Suceava, care a fost acceptată, la jumătatea anului trecut. Intre timp, situaţia s-a complicat, planul de reorganizare nu a fost depus nici la o jumăţate de an de la deschiderea insolvenţei, abia acum primele elemente din acesta fiind făcute publice de directorul Ovidiu Dumitrescu. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …