Cum, ce și cât au furat indivizii acuzați că au spart casele mai multor oameni de afaceri suceveni

16/04/19 ora:3:54am

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au prezentat ieri o listă cu sumele și bunurile furate de banda de hoți care în cursul anului trecut și la începutul acestui an a jefuit vilele unor oameni de afaceri din Suceava. Potrivit procurorilor, în furturile probate, hoții ar fi reușit să fure bijuterii și bani în valoare totală de peste 500.000 lei. Cel mai mare tun hoții l-au dat pe 5 ianuarie 2019, când dintr-o vilă din Suceava au  furat o casetă metalică de valori care conținea 137.600 de lei, 11.250 euro, 1.820  dolari americani și mai multe bijuterii din aur, creând un prejudiciu total de aproximativ 250.000 de lei. Vineri, Judecătoria  Suceava a aprobat arestarea preventivă a inculpaților Cătălin Tiberiu Mercheș și Sergiu Nicolae Lahman pentru o durată de 30 de zile. Doi “tovarăși” de-ai acestora, Cezar Ioan Dumitru, zis „Crețu” și  Mihai Gabriel Precob, sunt și ei după gratii pentru participarea la aceste jafuri

Lahman si Mercheș

Lahman si Mercheș

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a anunțat ieri, printr-un comunicat de presă că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava arestarea preventivă a inculpaților Cătălin Tiberiu Mercheș sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat (două acte materiale din care una în forma tentativei și o faptă consumată) și a trei infracțiuni de furt calificat și a lui Sergiu Nicolae Lahman pentru săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat. Aceștia, împreună cu Cezar Ioan Dumitru, zis „Crețu” și Mihai Gabriel Precob, sunt acuzați că sunt autorii mai multor furturi din vilele unor oameni de afaceri  suceveni.

Astfel, procurorii suceveni au stabilit că în ziua de 2 iulie 2018, în intervalul orar 10.00 – 11.00, Mercheș a pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate C.D., din munici­piul Suceava, forțând ușor ușa principală, moment în care a fost surprins de proprietar, fără a re­uși să sustragă bunuri sau valori. La data de 4 iulie 2018, în intervalul 09.30 – 11.15, în peri­oa­da cât persoana vătămată C.D. a lipsit de la a­dresa de domiciliu, prin escaladarea unei fe­­restre, Mercheș a pătruns în locuință și i-a răvășit mai multe bunuri, reușind să sustragă două ceasuri și un cuțit, creând un prejudiciu de 200 de lei.

La data de 19 iulie 2018, Mercheș a făcut rost de ciorapi de damă, de culoare închisă, pentru a nu lăsa urme. Unul dintre ciorapi, Mercheș i l-a dat lui Lahman. În noaptea respectivă, în jurul orei 00.30, Mercheș a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul casei persoanei vătămate, astfel dezactivând sistemul de supraveghere video. În intervalul orar 01.30 – 03.30, Lahman și al patrulea participant (trimis în judecată pentru comiterea acestei fapte în calitatea de coautor), au intrat în casa respectivă, forțând cu o rangă un geam termopan. Din acea casă, indivizii au furat bani, în euro și lei, bijuterii din metale prețioase, ceasuri și un joc Playstation. Prejudiciul a fost de 163.500 de lei.

Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu, i-a convins și ajutat pe ceilalți doi inculpați, cât și pe un al patrulea participant, Mihai Gabriel Precob, să comita fapta de la data de 19 iulie 2018. Crețu a cumpărat un autoturism special pentru a comite respectivul furt, și le-a dat, „colegilor” săi, informațiile despre persoana care a plecat de acasă. Crețu le-a promis celor trei autori faptul că el va asigura paza în zona faptei, ceea ce a și făcut. După ce fapta a fost comisă, toți au urcat în mașina cumpărată de Crețu și au plecat, ulterior împărțind bunurile furate.

În noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie 2018, în intervalul orar 19.00 – 03.00, Mercheș împreună cu Lahman au pătruns, prin efracția și escaladarea unei ferestre, în locuința numitului C.F., situată în municipiul Suceava, de unde au furat mai multe bijuterii din aur, gablonțuri, ceasuri de mână și au încercat să sustragă un seif încastrat în perete, creând prin acestea un prejudiciu de aproximativ 15.000 de lei.

La data de 16 decembrie 2018, în intervalul orar 17.20 – 20.20, cei doi au pătruns în locuința lui P.G., situată în municipiul Suceava, prin forțarea geamului și a ușii de acces de la bucătărie, de unde, după ce au răvășit mai multe bunuri, au furat suma de 7.150 de euro și 14.800 de lei, creând o pagubă totală de aproximativ 47.000 de lei.

La data de 5 ianuarie 2019, în intervalul orar 17.00 – 19.00, Mercheș a pătruns prin efracție, în imobilul persoanei vătămate B.G.R., situat în municipiul Suceava, de unde a sustras o casetă metalică de valori care conținea mai multe sume de bani, respectiv: 137.600 de lei, 11.250 euro, 1.820  dolari americani și mai multe bijuterii din aur, creând un prejudiciu total de aproximativ 250.000 de lei.

La data de 12 aprilie 2019, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și a dispus arestarea preventivă a inculpaților Cătălin Tiberiu Mercheș și Sergiu Nicolae Lahman pentru o durată de 30 de zile.

Cercetările sunt conti­nuate de procurori în ­ve­derea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor și a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (O.S.)