Thursday , April 25 2024

Cuiul lui Pepelea înfipt de ACET în privatizarea termoficării Sucevei

acet 010 [800x600]

 Termica are o datorie de 10,9 milioane de lei pentru apa furnizată de ACET şi cu câteva luni înainte de intrarea societăţii de termoficare în insolvenţă, firma furnizoare de apă a primit gaj câţiva kilometri de conducte de transport al energiei termice. Acum, când se discută tot mai intens despre licitaţia de concesionare a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice, ACET atrage atenţia că fără acele conducte niciun operator privat nu poate asigura acele servicii şi invită Primăria să cumpere ţevile. Consiliul Local Suceava, care este acţionar atât la ACET cât şi la Termica, nu s-a pronunţat încă pe această temă, deoarece consilierii au avut a se certa pe teme politice la ultima şedinţă în loc să clarifice o situaţie ce devine tot mai complicată

O datorie a societăţii Termica SA Suceava faţă de ACET poate întârzia licitaţia de delegare în gestiune a serviciului de termoficare, în cazul în care Consiliul Local Suceava va ajunge la un consens în acest sens, cel puţin la fel de mult ca şirul lung de neînţelegeri între grupurile de consilieri locali suceveni. Asta, deoarece Termica SA Suceava a girat datoria de aproape 11 milioane de lei faţă de ACET SA Suceava cu o porţiune de peste trei kilometri de conductă magistrală care nu era proprietatea Municipiului Suceava, ci a societăţii de termoficare aflată în insolvenţă. Partea girată de această societate către firma furnizoare de apă este „vitală” pentru serviciul de transport al energiei termice în municipiul reşedinţă de judeţ. Problema cea mai mare apare în condiţiile în care societatea suceveană de termoficare a trecut în insolvenţă pe la mijlocul anului trecut, dar contractul de garanţie reală mobiliară între Termica şi ACET cu privire la porţiunea respectivă de magistrală a fost încheiat în februarie 2013. Astfel, poziţia ACET faţă de Termica în procedura insolvenţei este de creditor garantat.
Mai multă vreme situaţia a fost trecută sub tăcere, având în vedere că situaţia de anul trecut a societăţii de termoficare sucevene a fost una critică din punct de vedere financiar, iar la un moment dat exista riscul ca societatea ACET să aibă mari probleme financiare din cauză că Termica nu îşi onora plăţile. Odată cu darea în folosinţă a noii cenrtale electrice de ermoficare (CET) a Sucevei de către firma Bioenergy, municipalitatea suceveană a trecut la procedura organizării unei licitaţii în vederea delegării gestiunii serviciilor de transport şi distribuţie. Deşi spre finele anului trecut consilierii locali ajunseseră la un acord de principiu cu privire la realizarea unei documentaţii care să stea la baza organizării licitaţiei, consilierii locali suceveni încă nu au ajuns la un consens final.
Conştientă de situaţia în sine şi de rolul pe care îl are în procedura de delegare de gestiune, conducerea ACET a comunicat, zilele trecute, administraţiei locale sucevene că „fără acele componente (conductele gajate – n. red.) aflate în proprietatea SC Termica SA Suceava sistemul nu poate funcţiona”. „De asemenea, municipalitatea nu poate concesiona aceste componente care nu se află în proprietatea sa, iar noul operator nu va avea acces la aceste părţi componente private”, subliniază cei de la ACET în adresa trimisă Primăriei Suceava în data de 6 martie.
Din punctul de vedere al ACET, conductele de termoficare care fac legătura de la vechiul CET – pe care Termica l-a trecut în conservare şi care este situat în vecinătatea CET-ului nou construit de Bioenergy – şi până la centrala termică pe gaz situată lângă Ambro sunt „ipotecate” şi aşa vor rămâne în condiţiile în care nu va reuşi Termica să plătească banii datoriaţi la ACET.
Astfel, societatea furnizoare de apă a atenţionat că orice firmă care va dori să preia în concesiune serviciul de transport şi distribuţie va trebui să preia şi acele conducte gajate către ACET pentru că „sunt esenţiale pentru prestarea serviciului”. Numai că acele conducte ca să poată fi preluate trebuie să fie trecute mai întâi în domeniul public al Municipiului Suceava iar asta se poate face, potrivit adresei trimisă de ACET către Primărie, prin cumpărarea de către municipalitate în cadrul procedurii insolvenţei.
„Această soluţie ar fi una benefică pentru ACET care ar fi singura beneficiară a preţului încasat întrucât aceste bunuri „ipotecate” garantează creanţa societăţii noastre. De asemenea, cumpărarea de către municipalitate a bunurilor necesare sistemului public şi care sunt ipotecate în favoarea SC ACET SA ar avea influenţe pozitive indirente şi faţă de Municipiul Suceava care este acţionar majoritar la societatea noastră şi astfel ar contribui la redresarea activităţii societăţii”, se mai arată în adresa trimisă Primăriei de către ACET SA şi semnată de directorul general Stefan Groza şi directorul economic Rodica Nistor.
Speranţa celor de la ACET SA era să se materializeze cât mai repede demersul lor, numai că la ultima şedinţă a Consiliului Local abia s-a amintit despre această situaţie, după care consilierii locali au trecut la eternele şicane politice, mai mult sau mai puţin voalate. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …