Saturday , April 20 2024

Cu râul Suha alături, gospodarii din Mălini au rămas fără apă

Cauza  – patru microhidrocentrale amplasate pe cursul de apă al râului Suha preiau debitul pentru a produce energie electrică. Apa este ulterior deversată pe conducte direct în râul Moldova, la zeci de kilometri de casele oamenilor. In acest fel, nivelul apei freatice a scăzut, fântânile au secat, iar locuitorii din satele comunei Mălini au ajuns să care apă cu bidoanele de la izvoarele pâraielor din zonă. Agenția de Protecție a Mediului a preluat o sesizare în acest sens de la Primăria Mălini, căreia trebuie să îi găsească o rezolvare

 primarie malini

Primăria comunei Mălini a transmis Agenției județene de Protecție a Mediului Suceava o adresă din care rezultă că pe bazinul râului Suha, afluent al râului Moldova și unica sursă de apă potabilă pentru toate satele ce aparțin de comuna Mălini, situația este extrem de gravă după ce o firmă care a primit aprobări pentru construirea de micro-hidrocentrale a realizat investiții care au dus, pe de o parte, la distrugerea faunei piscicole, iar pe de altă parte la diminuarea accesului la apă potabilă al locuitorilor.

In această adresă este descrisă situația creată în comuna Mălini, cau­zată de intrarea în funcțiune a celor patru microhidrocentrale ampla­­sate pe râul Suha Mare, apar­ți­nând SC TRANSEASTERN  VIS­­­­­TEA HI­DROELECTRICA SPV IV SRL. Conform adresei depuse la APM Suceava, reprezentanții Primăriei de la Mălini au arătat că “pe fondul con­dițiilor climatice din ultimii ani, a perioadelor de secetă severă, apro­vizionarea cu apă a locuitorilor comunei Mălini a avut de suferit în modul cel mai drastic. Una dintre cauzele care au condus la această situație este funcționarea celor patru microhidrocentrale, funcționare care presupune captarea debitului râului Suha Mare în aproprierea izvoarelor și eliberarea apei din conductă în apro­priere de vărsarea în râul Mol­dova”. Practic, apa curge prin conductă pe toată lungimea râului Suha Mare, ceea ce a condus și conduce la afectarea pânzei freatice și, ca urmare, a scăderii nivelului apei din fân­tâni și chiar a secării unui număr mare a acestora.

Un alt aspect legat de funcțio­na­rea microhidrocentralelor este acela că se pune sub semnul întrebării realizarea proiectului de înființare a sistemului de alimentare cu apă potabilă a comunei Mălini. Investiția promovată de Primărie este condiționată de existența unei surse de apă cu un debit suficient și constant. Or, funcționarea microhidrocentralelor aparținând aparținând SC TRANS­EASTERN VISTEA HIDROELECTRICA SPV IV SRL afectează substanțial debitul râului Suha Mare, care este singura sursă de apă pentru realizarea proiectului.

Primarul comunei Mălini, Petru Nistor, semnatarul unei scrisori extrem de clare adresate structurilor deconcentrate ale statului, printre care și APM,  a precizat că “conducta  prin care circulă apa care pune în funcțiune microhidrocentralele subtraversează fără nicio aprobare proprietăți ale cetățenilor, precum și terenuri din domeniul public și privat al comunei. In multe cazuri, conducta, care prezintă un grad înalt de uzură, cedează și produce pagube, neplăceri deosebite celor aflați în zonele afectate de aceste incidente”. Conducerea Primăriei Mălini mai subliniază și că “în legătură cu ­pro­ble­­mele produse de funcționarea microhidrocentralelor din comuna Mă­­lini, Primăria a realizat o consul­tare publică în urma căreia s-a constatat că majoritatea covârșitoare a persoanelor chestionate au fost de părere vă acestea trebuie închise”. Primarul Petru Nistor, semnatarul scrisorii adresate APM Suceava, a arătat că s-a ajuns în ultima vreme ca oamenii din satele comunei Mălini să care apă pentru animale, pentru propria igienă și pentru culturile agri­cole, cu butoaiele, de la izvoarele pâraielor, pentru că apa râurilor ce traversează zona intră în microhidrocentralele private, învârt niște turbine și sunt mai apoi deversate în râul Moldova, la zeci de kilometri de gospodăriile lor.

Pentru iubitorii de natură, trebuie precizat că primarul Petru Nistor a mai arătat că, “din altă perspectivă, este deosebit de important impactul funcționării acestor microhidrocentrale asupra mediului, asupra faunei și florei care se dezvoltau armonios de-a lungul albiei râului Suha Mare. Un singur exemplu: în apa Suhei Mari viețuiau în număr mare pești precum păstrăvul, cleanul, mreana, zlăvoaca, grindica și boiștenii.  La această oră se mai găsesc în număr foarte mic doar boiștenii.” (Neculai ROSCA)

 

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

One comment

  1. Dar cine a dat avize si autorizatii si cine controleaza asigurarea debitului de servitute pe parau?
    Debit de servitute: debitul minim necesar a fi lasat permanent intr-o sectiune pe un curs de apa, in aval de o lucrare de barare ( in cazul de fata: barajul deversor a microcentralei), format din debitul salubru si debitul minim necesar utilizatorilor de apa din aval ( in cazul de fata: captarile locuitorilor-fantani si captarea necesara pentru alimentarea centralizata cu apa a comunei).
    Debit salubru: debit minim necesar a fi lasat permanent intr-o sectiune pe un curs de apa, pentru asigurarea conditiilor naturale de viata ale ecosistemelor acvatice existente ( in cazul de fata: pesti, broaste, lumea mica a vetuitoarelor acvatice, etc.).