Friday , March 29 2024

Cu banii publici în portofel, constructorii îşi cer insolvenţa

Miliarde de lei vechi, bani încasaţi în avans de la primării sunt astfel trecute cu vederea. Micro-studii de caz la Mitocu Dragomirnei, Adâncata, Hînţeşti şi Ilişeşti. Firmele indicate de edili că şi-au tras partea din banii publici sunt, în localităţile enunţate,  Euro Est Group Suceava, Soconi Group Suceava, dar şi  Geprocom Iaşi 

soconi 2 [800x600]

Tot mai multe primării din judeţul Suceava acuză faptul că firmele care au angajat lucrări de investiţii pe bani de la guvern după 2010, sunt acum aduse la sapă de lemn de instanţele de judecată care au dat dreptate firmelor de construcţii ce au angajat lucrări dintre cele mai diverse de reabilitare de drumuri, poduri, podeţe etc., care au fost efectuate doar pe hârtie. De multe ori banii pentru reabilitări au venit din surse europene, sau în marea lor majoritate, de la guvern. Numai că sumele, încasate de unele dintre aceste firme nu se oglindesc în investiţiile executate, iar în unele cazuri comunităţile locale au ajuns să  fie obligate să plătească ani la rând datorii acumulate de firme a căror patroni au avut grijă să le trimită în insolvenţă. Primăria Mitocu Dragomirnei are de plătit 7 miliarde de lei vechi de pe urma falimentului firmelor omului de afaceri Florin Croitoru, patronul renumitului Global Design şi a mai puţin cunoscutului Euro Est Group. La Hânţeşti, primăria a rămas bună de plată cu peste 6 miliarde de lei vechi după ce firma Soconi şi-a cerut insolvenţa, banii plătiţi anterior fiind ca şi pierduţi.
La Ilişeşti, primăria a scăpat în buzunarele unei firme ieşene – Geprocom – circa 3 miliarde de lei vechi, pentru lucrări care nu au fost făcute şi cel mai probabil, nu vor fi făcute niciodată.  Sunt doar trei exemple de ţepe luate de adminsitraţiile publice locale din judeţul nostru, care însă construiesc o schemă rezonabilă: o firmă ce are contracte cu entităţi publice, determină aceste instituţii să plătească în avans sume importante. Banii sunt încasaţi, redirecţionaţi spre alte scopuri, iar firmele care au angajat lucrările ce nu vor fi niciodată terminate îşi cer singure falimentul.
Euro Est Group şi ţepele de la Mitoc şi Adâncata
Pentru a argumenta acest scenariu, oferim şi exemple: primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcanu, s-a trezit recent  că instituţia pe care o conduce este bună de plată cu 7 miliarde de lei, pentru că firma Euro Est Group a solicitat decontarea unor lucrări care nu au fost recepţionate corespunzător. Intr-un scurt istoric, există  suspiciunea că SC SIMPA Consult SRL Iaşi ar fi folosit un document modificat pentru a câştiga o licitaţie, împreună cu partenerul Euro Est Group SRL SRL  Suceava firmă deţinută de afaceristul sucevean Florin Croitoru, pentru reconstruirea unui drum din comună. Acelaşi document modificat a fost folosit şi la o altă licitaţie din comuna   Adâncata, afectat de inundaţii în vara anului 2010. Euro Est Group a fost partener într-o asociaţie cu societatea comercială din Iaşi, într-un proiect de refacere a unui drum comunal, Feteşti – Adâncata, investiţie în care s-au cheltuit circa 2,3 milioane de lei bani europeni. Primarul de la Mitoc, Dănuţ Solcan, l-a avertizat la un anumit moment  pe omologul său de la Adâncata, Viorel Cucu, că treaba nu este în regulă cu SIMPA Consult, care a modificat  chiar şi un proces verbal de predare a unei investiţii de la Mitocu Dragomirnei.  Acest document modificat a fost folosit în relaţia cu partenerii săi de afaceri pentru a obţine noi lucrări. Am arătat acum un an cum  s-a dus o bătălie formidabilă din partea Euro Est Group SRL pentru a pune mâna pe lucrările finanţate  prin fonduri  fonduri ale Uniunii Europene.
Soconi Group, cu miliardele de la Hînţeşti  în portofel,  şi-a cerut singură intrarea în insolvenţă
Acum un an şi jumătate, primarul  Daniel Olariu de la Hânţeşti a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva patronului firmei Soconi Group SRL Nelu Opincaru, a fostului primar Filaret Galan şi a dirigintelui de şantier, Vasile Lungu, pentru că, pe baza unor falsuri şi uzuri de fals, au prejudiciat bugetul primăriei cu 6,66 miliarde de lei vechi, l-a determinat pe omul de afaceri sucevean să răspundă extrem de agresiv la o solicitare normală a actualei conduceri a primăriei, făcută în scris, prin care firma, intrată acum în insolvenţă, era întrebată când are de gând să facă lucrările pentru care a încsat bani încă de acum trei ani, este vorba despre alimentarea cu apă a comunei. Patronul Opincaru a spurcat ca o ţaţă pe cei din administraţia publică locală, şi-a trimis firma în faliment, a înfiinţat o alta – Soconi Grand Construct, pe numele fiului său, Alin, iar pentru că primăria din Hînţeşti nu avea posibilitatea legală de a accepta firma lui Alin Opincaru ca moştenitoare a falimentarei firme a părintelui Nelu, a rămas cert faptul că alimentarea cu apă a satului Hînţeşti va fi multă vreme de acum înainte nefuncţională.  Este cert că  Soconi Grup a încasat în plus faţă de lucrările efectuate 6,66 miliarde de lei vechi iar lucrările făcute anterior sunt deja compromise, un bazin construit de Soconi acum şase ani, încă nefolosit, are deja crăpături în care poţi băga mâna. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a preluat plângerea penală formulată de actualul primar Daniel Olaru acum mai bine de un an, fără să dea până acum o soluţie măcar de începere a urmăririi penale.
Geprocon şi-a încasat garanţia de bună execuţie şi a mutat investiţia în aducţiunea de apă de la Ilişeşti unei alte firme
In comuna Ilişeşti,  o firmă din Iaşi, Geprocon, a încasat o garanţie de bună execuţie de câteva sute de milioane de lei, iar investiţia de  3 miliarde de lei vechi pentru nişte lucrări care vizează lucrări de infrastructură a fost cesionată către o altă firmă. Primarul Florinel Răduţu Avăsăloaie nu mai ţine minte cum se cheamă firma care a preluat investiţia, dar este bucuros pentru faptul că aceasta din urmă a preluat lucrările de aducţiune de apă şi speră ca acestea să se termine, fiind o “moştenire” de la fosta administraţie locală. Primarul Florinel Avăsăloaie  ştie că Geprocon a fost ceva pe vremuri, dar acum nu mai reprezintă nimic. Când era pe cai mari, Geprocon îşi etala pe internet  expertiza în construcţiile hidroedilitare, alimentări cu apă, canalizare, staţii de epurare, foraje la mică şi mare adâncime, pompare, clorinare, desnisipare, confecţii metalice etc. In mod ciudat, la capitolul lucrări executate, cap de afiş erau cele din domeniul alimentărilor cu apă. Se pare că la Ilişeşti, tocmai aceste lucrări s-au înfundat pentru Geprocon. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …

One comment

  1. Sa mai fie oare Euro Est cu probleme? Chiar mai este de actualitate situatia? Daca a tras tepe Croitoriu, atunci de ce primarii respectivi nu l-au reclamat la DNA sau la vreun alt parchet? Din modul in care se pune problema, cel de la Mitoc sigur nu si-a luat cashul de la Euro Est, asa ca ar fi avut motive sa faca o plangere. Sau poate e prea fraier de felul sau si ca sa fac aplangere si ca sa ia malaiul?