Tuesday , May 7 2024

Cu 341 de școli neautorizate sanitar și 77 fără autorizație ISU, Prefectura Suceava susține că “toate școlile din județ funcționează în condiții optime”

După ce, vreme de două săptămâni, o comisie numită de prefect spune că a bătut toate școlile și grădinițele din județ, s-a constatat că din totalul de 760 de unități de învățământ 341 nu au autorizație sanitară de funcționare, 77 nu dețin autorizație PSI, 302 nu au niciun fel de sistem de pază, iar 12 nu au nici măcar un gard împrejur u cu toate acestea, concluziile comisiei, comunicate public ieri, spun nici mai mult nici mai puțin că  “în toate unitățile de învățământ din județul Suceava sunt asigurate condițiile optime de funcționare în acest an școlar”  

 

scoli1

În cele 760 unități de învățământ din județul Suceava sunt asigurate condițiile optime de funcționare în acest an școlar, se arată în raportul comisiilor mixte numite de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, pe 25 august, pentru a ­ve­rifica stadiul de autorizare al școlilor și condițiile de funcționare.

Într-un comunicat remis presei de Biroul de Presă al Prefecturii Suceava se arată că verificările în teren s-au desfășurat în perioada 29 august — 13 septembrie și s-au realizat în prezența primarului, a directorului unității de învățământ și a reprezentantului postului de poliție, fiind încheiată câte o fișă cu problemele identificate.

Referitor la autorizarea sanitară de funcționare, raportul arată că, din totalul unităților școlare verificate, 329 au viză anuală, 90 funcționează cu plan de conformare, iar 341 nu au autorizație.

Pe linie de PSI s-a constatat că 182 clădiri au autorizație, 77 nu dețin auto­rizație PSI, 24 de clădiri sunt în curs de avizare, iar 784 nu necesită avizare conform prevederilor legale.

Pentru clădirile în care se desfășoară lucrări prin proiecte PNDL 1 (4 grădinițe în Gulia care la momentul actual își desfășoară activitatea în locuințe particulare), primarii vor înainta documentația necesară imediat după recepția finală a lucrărilor.

La toate unitățile școlare, acoperișurile clădirilor sunt funcționale și nu prezintă pericol în ce privește securitatea elevilor, urmând să fie îmbunătățite, în 2018, prin proiecte PNDL 2, iar fațadele clădirilor sunt finalizate, cu excepția școlii din Vășcăuți, la care continuă lucrările, nefiind pusă în pericol siguranța elevilor.

În toate unitățile școlare din județ se asigură confortul termic prin cele trei surse de încălzire, respectiv prin sistemul centralizat de încălzire al localității și încălzire proprie cu centrală termică sau sobe montate în sălile de clasă, acestea fiind ”la standarde de funcționare optimă” din punct de vedere al protecției împotriva incendiilor.

La momentul verificărilor în teren s-a constatat că toate unitățile școlare au asigurat stocul de combustibil necesar pentru sezonul rece, pe bază de contracte.

În majoritatea școlilor verificate mobilierul școlar este corespunzător, o situație aparte fiind la școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal din Mironu care își desfășoară activitatea într-o clădire veche, cu toate că în localitate este construită o unitate de învățământ prin fonduri de la Banca Mondială, dar nu este dotată cu mobilier, precizează sursa citată.

În ce privește Programul “Laptele și cornul”, s-a constatat că spațiile destinate acestuia sunt întreținute cores­punzător, dar la școlile generale “Mihai Eminescu” și “Regina Elisabeta” din Rădăuți, precum și la grădinițele cu program normal “Pinochio” din Gura Humorului, cele din Gălănești, Sucevița și Frasin spațiul de refrigerare este insuficient.

Spațiul destinat orelor de educație fizică este întreținut corespunzător la toate școlile, cu excepția terenului de sport al școlii Generale Salcea care este impracticabil.

Totodată, s-au dispus măsuri de reabilitare a terenului de sport la școala Generală Vășcăuți și școala Gimnazială nr. 1 din Gura Humorului.

Din totalul școlilor verificate, 145 sunt asigurate cu pază, 313 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 127 dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video, iar 302 nu sunt asigurate cu pază sau cu sisteme de supraveghere video.

În ce privește asigurarea măsurilor de siguranță pentru elevi și cadrele didactice, s-a constatat că 12 unități de învățământ nu au gard împrejmuitor.

Notificări, atenționări, adrese

Referitor la siguranța elevilor în școli, cu prilejul controlului, conducerea Colegiului Național “Stefan cel Mare” Suceava a atras atenția asupra pericolului de prăbușire al unui arbore din apropierea clădirii.

Un alt aspect vizat  de comisiile inter-instituționale a fost verificarea trecerilor de pietoni și a mijloacelor de semnalizare verticală din zona unităților de învățământ. În cazurile în care s-a constatat că semnele de circulație rutieră nu sunt vizibile sau sunt deteriorate, structurile de poliție municipale, orășenești și secțiile de poliție rurală au transmis, deja, informări și notificări cu termene limită de remediere către administratorii sectoarelor de drum, res­pectiv Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava, Secția Drumuri Naționale C-lung Moldovenesc, Secția Drumuri Naționale Suceava, autorităților publice locale, pentru “asigurarea unui  grad maxim de siguranță rutieră al elevilor în aceste zone, care, vor face obiectul unor reverificări la expirarea termenelor”.

S-a mai constatat necesitatea asigurării limitatoarelor de viteză la școala Gimnazială și GPN Păltinoasa, la școlile de la Neagra șarului și șaru Dornei, la școala Generală Ulma, școala Gimnazială Frasin, școala Gimnazială și GPN Verești, la școala Gimnazială Budeni, orașul Dolhasca, la unitățile de învățământ din comuna Fântânele (GPN Stamate, GPN Bănești, școala Gimnazială Fântânele, școala Gimnazială Bănești, școala Primară nr.1 Stamate, școala Primară nr. 2 Stamate, școala Gimnazială Frasin. De asemenea, este necesară amplasarea unor treceri de pietoni la  școala Primară din  Uncești, comuna Bunești, și la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, în dreptul porților de acces ale gardului împrejmuitor al instituției, la școala Gimnazială din Ilișești – Corp B.

La școala Gimnazială din  Pârteștii de Sus, comuna Cacica, este necesară montarea unui limitator de viteză la nivelul carosabilului.

Reprezentanții Primăriei din Saru Dornei au reclamat faptul că, în perioada de iarnă, utilajele de deszăpezire nu parcurg traseul până la unitatea de învățământ din satul Gura Haitii, pe Drumul Județean  174 F.

Transportul elevilor din județul Suceava se realizează cu  142 de microbuze școlare, aflate în dotarea primăriilor, care sunt funcționale și “dispun de autorizațiile prevăzute de lege, atât pentru autovehicul, cât și pentru șoferul acestora”.

“Reprezentanții Primăriei orașului Cajvana și ai Primăriei comunei Udești au atras atenția asupra gradului ridicat de uzură a microbuzului școlar din dotare.

De asemenea, este necesară suplimentarea cu microbuze pentru transportul elevilor din comuna Arbore, care sunt înscriși la unitățile de învățământ din orașul Cajvana”, se mai arată în raport.

În vederea rezolvării problemelor identificate și luarea măsurilor ce se impun   s-au transmis notificări către Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava, Consiliul Județean Suceava, Secția Drumuri Naționale C-lung Moldovenesc, Secția Drumuri Naționale Suceava și primăriilor municipiilor, orașelor și  comunelor.

De asemenea, s-a transmis notificare   Inspectoratului Scolar Județean Suceava, pentru a analiza oportunitatea realizării  unei săli de sport la Colegiul Național „Andronic Motrescu” din Rădăuți. O altă notificare a fost transmisă și  Direcției de Sănătate Publică Suceava, pentru realizarea,   cu regula­ritate, a unor analize la apa potabilă ce alimentează unitățile școlare, precum  și informarea “cu celeritate” a Instituției Prefectului-județul Suceava. Primarii au mai fost atenționați cu privire la verificarea și dispunerea măsurilor de  curățare a coșurilor de fum de la instalațiile de încălzire a unităților școlare, iar primarul orașului Dolhasca a fost notificat referitor la asigurarea echipamentelor de primă intervenție în caz de incendiu, la cele  4 GPN-uri din Gulia, care funcționează în locuințele proprietate personală. (O.S.)

Vezi si

Individ băgat în arest după ce, băut bine, a furat un excavator și s-a plimbat prin Dornișoara

Duminică, în jurul orei 13:35, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată  prin  112 de …

One comment

  1. Vai de mine! Dar nu a venit nimeni in scoala. Au cerut doar niste hartii completate. Ce comisie? Poate doar pe hartie, ca multe alte lucruri care se fac astfel.