Tuesday , March 19 2024

Criza deșeurilor la Suceava

Depozitele provizorii trebuie închise anul acesta, cel mai târziu, la începutul anului viitor. Depozitul ecologic de la Moara, ar putea fi pus în funcțiune anul acesta, dacă licitația organizată de Consiliul Județean va avea succes. Depozitul de la Pojorâta – Mestecăniș va deveni funcțional cel mai repede la jumătatea anului viitor, a anunțat ieri la Suceava, ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu

 Gratiela Leocadia Gavrilescu_Easy-Resize.com

Una dintre cele mai lungi coferințe de presă care s-a aunțat a fi anterior una dintre cele mai scurte le-a  organizat ieri ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, la Suceava. După un lung disurs în care și-a manifestat supărările pe guvernarea tehnocrată, viceprim-ministrul Guvernului României a atacat problemele importante cu care se confruntă județul Suceava, în principal cele ce vizează depozitarea neconformă a deșeurilor. Concret, cele cinci depozite ecologice  provizorii  denumite ‘gropi’ de către ministrul Mediului vor trebui închise până la sfârșitul acestui an ori cel mai târziu lână la începutul anului  viitor. Acestea fiind cerințele europene de la care nu se poate face rabat. Grațiela Gavrilescu a explicat că  responsabilitatea revine autorităților județene și locale pentru rezolvarea problemei. La un moment dat, s-a invocat și lipsa de implicare a “guvernului tehnocrat” iar o persoană din aparatul aparatului guvernamental condus de Grațiela Gavrilescu a încercat să ofere detalii suplimentare.

Este cert faptul că fără intrarea  în fucțiune a depozitelor de la Moara și Mestecăniș Pojorâta nu se va rezolva situația.

Tehnic vorbind, se așteaptă punerea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la VorniceniI Mari – Moara, chiar în acest an. Cel mai probabil, depozitul de la Mestecăniș va fi funcțional la jumătatea anului viitor, deși președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, apreciază că acest depozit va deveni funcțional la sfârșitul primului trimestru a anului viitor.

Cea mai complicată problemă o reprezintă însă cea vizând depozitele provizorii de  deșeuri. Cinci dintre acestea, din județul Suceava, vor  trebui închise până la sfârșitul acestui an și nu mai există niciun termen de amânare.

Ministrul Mediului, Grașiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că depozitele de deșeuri de la Moara și Pojorâta trebuie puse în funcșiune cât mai repede și a ameninșat că gropile provizorii care au fost avizate în 2015, doar pentru un an, vor fi închise.

„Lucrurile în județul Suceava privind depozitarea deșeurilor sunt neconforme cu legislația națională și europeană și pentru că și aici avem unele probleme ce țin de modul în care nu am reușit să colectăm selectiv astfel încât ținta de țară în 2020 să fie de 50 la sută din total deșeuri produse de noi toți, am discutat punctual cu președintele CJ  Suceava și cu primarii care au platforme temporare de depozitare, să văd care este situația reală a funcționării SMID de la Suceava, a realizării a celor două depozite”, a transmis ministrul Grațiela Gavrilescu.

Ea a precizat că la depozitul ecologic de la  Pojorâta  construcția a fost deja realizată și se lucrează la căile de acces către acest depozit, iar la Moara depozitul a fost finalizat și s-a lansat procedura de achiziție pentru operatorul de salubrizare astfel că,  în cel mai scurt timp, depozitul să devină funcțional.

„Am atenționat conducerea Consiliului județean Suceava că atât la Pojorâta cât și la Moara banii din fondurile europene pentru finalizarea acestui proiect au fost fazate și că aceste două depozite trebuie să intre în funcțiune în cel mai scurt timp”, a spus ministrul Grațiela Gavrilescu.

Ea a reamintit că s-au dat autorizații temporare în 2015 pentru platforme unde să fie colectate deșeurile până când se vor finaliza cele două depozite ecologice, dar că autorizația a fost, inițial, pentru un an.

„Am atenționat Consiliul Judeșean că perioada de viață a celor două depozite este de 10 ani din momentul în care intră prima mașină”, a spus ministrul.

Ministrul Mediului a transmis că a cerut autorităților sucevene să aplice legea pentru operatorii de salubrizare care trebuie să ducă la aceste depozite temporare numai deșeuri colectate selectiv astfel încât doar partea umedă să fie depusă în groapă, iar restul reintroduse în procesul tehnologic și trimise direct la producători.

Ministrul a spus că cetățeanul va putea beneficia de tarif diferențiat în funcție de cantitatea de deșeu pe care o produce.Toți cei care au participat la ședință  – au înțeles că legea trebuie respectată, iar cei care nu o respectă primesc sancțiuni, a spus ministrul Grațiela Gavrilescu. ”Sancțiunile nu vor mai fi la limita inferioară.  Am cerut Gărzii Naționale de Mediu să fie la limita superioară astfel încât toată lumea să respecte legea”, a transmis Ministrul Mediului. Ea a arătat că în cazul depozitelor temporare din judeșul Suceava, dacă s-a respectat legea și depozitarea a fost făcută selectiv, iar gropile temporare au fost construite respectând condițiile pentru un depozit permanent, având toate măsurile de siguranță, atunci acestea se vor putea închide in situ, dar dacă nu a fost respectată legea și nu a fost făcută selectarea vor trebui aplicate sancțiuni, iar deșeurile vor trebui selectate și duse la depozitul de la Moara pe cheltuiala unităților administrativ- teritoriale. (N.R.).

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …