Friday , April 19 2024

Crescătorii de animale din Rădăuți sunt nemulțumiți de modul cum a fost împărțită pășunea din zona Obor

In urma unei licitații organizate de Primăria municipiului Rădăuți, pășunea din zona Obor a fost atribuită către două asociații de crescători de animale. Mai multe persoane s-au arătat nemulțumite după ce s-au trezit că ori nu mai au unde să-și ducă animalele la păscut ori au fost mutate în zone defavorizate 

 
scandal pasune radauti 1 (1)

La data de 22 aprilie 2016, Primăria municipiului Rădăuți a organizat o licitație cu privire la închirierea pășunii de animale din zona Obor. Asociațiile de crescători de animale „Miorița” și „Bucovina” au fost cele care au câștigat licitația, însă imediat după ce au intrat în administrarea pășunii au apărut și problemele printre crescătorii de animale din Rădăuți. Mai multe persoane s-au arătat nemulțumite de faptul că fie au fost mutate în zone defavorizate, fie nu au mai primit pășune deloc pentru animale.
Vicepreședintele Asociației Utilizatorilor de Pășune Rădăuți Bucovina, Samoilă Robu, se simte cel mai nedreptățit pentru că deși asociația din care face parte a obținut o bună parte din pășunea din zona Obor, lui nu i-a fost atribuit nici măcar un metru pătrat pentru cele 150 de vaci pe care le deține.
„Au spus că totul va rămâne așa cum a fost, însă m-am trezit scos din asociație și cu somație de mutare. Am stat 12 ani în locul acela și acum am fost scos de acolo. Ascociația are sediul la adresa mea de domiciliu și eu nu pot beneficia, ca membru fondator, de pășune pentru animalele crescute. Anul trecut am predat 171 de tone de lapte, am cotizat la asociație și acum trebuie să îmi mut ocoalele și tot, să pierd practic toți banii investiți”, a declarat Samoilă Robu.
O altă crescătoare de animale este și ea nemulțumită de faptul că a fost mutată din zona în care și-a amenajat în ultimii patru ani o stână, unde crește 400 de oi și 15 vaci.
„De 40 de ani familia mea crește animale pe această pășune și nimeni nu a creat probleme. Acum patru ani, cei din asociație mi-au propus să mă mut în zona în care mi-am amenajat saivanul pentru animale și toate cele necesare pentru stână, fiind asigurată că voi rămâne definitiv pe acea bucată de pășune. După licitație, am aflat că trebuie să mă mut undeva la marginea pășunii, sub gardurile caselor oamenilor. Mi-au sfărâmat saivanele și tot ce aveam, spunându-mi că mă vor ajuta să mă mut, dar așa a rămas totul acolo, distrus. M-au mutat între case, fără acces la apă, fără nimic”, s-a plâns și Domnica Ilica.
La sfârșitul săptămânii trecute, un nou scandal a avut loc pe pășunea din zona Obor a municipiului Rădăuți. Reprezentanții Asociației Utilizatorilor de Pășune Rădăuți Bucovina s-au deplasat pe pășunea respectivă și au început să demoleze ocoalele și saivanele crescătorilor de animale ce nu au dorit să și le mute de bunăvoie. Proprietarii acestora au amenințat că îi vor da în judecată deoarece le-au fost distruse abuziv construcțiile ridicate.
Pentru aplanarea conflictului au intervenit polițiștii, jandarmii și polițiștii locali, însă până în prezent nu a fost întocmit vreun dosar penal, ci a fost amendat un crescător de animale nemulțumit de situația creată, pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112.
Autoritățile locale din Rădăuți consideră că cei care se simt nedreptățiți greșesc, deoarece totul s-a făcut legal, iar ei sunt de fapt principalii vinovați pentru situația în care au ajuns.
„Acești crescători de animale nu au fost nedreptățiți. Ei au fost chemați la consultări de cel puțin șase ori, s-a organizat o licitație, iar în urma licitației, asociațiile care au câștigat au avut rolul de a împărți la fiecare exact parcela care se cuvenea. Că au fost câțiva nemulțumiți și nu s-au regăsit pentru că de la început probabil nu au vrut lucrul ăsta, este partea a doua, dar noi ne-am făcut treaba. Din punct de vedere legal suntem în regulă”, a explicat Bogdan Loghin, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Rădăuți. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. Important este ca o sa avem oborul de animale betonat.este o investitie de care orasul are mare nevoie .doua zile pe saptamana vineri animalele trebuie sa si faca nevoile pe beton iar duminica vanzatorii de second handuri nu au voie sa le murdareasaca .Bravo domnule Loghin un adevarat gospodar.