Costurile pentru Sala Polivalentă a Sucevei au crescut, deși nici măcar nu a demarat proiectul

19/10/18 ora:8:14am

Compania Națională de Investiții a cerut Primă­riei municipiului Suceava actualizarea studiului de prefezabilitate pentru Sala Polivalentă pe care municipalitatea vrea să o ridice la ieșirea spre Fălticeni, iar potrivit noilor evaluări, valoarea rezultată a fost de 106.792.772 lei, adică aproximativ 22,84 ­mi­lioane euro. Primarul Ion Lungu a explicat că a fost vorba de o solicitare explicită a Companiei Națio­nale de Investiții către Primăria municipiului Suceava, Sala Polivalentă urmând a avea 7.000 de locuri, din care 2.000 mobile. „Chiar dacă acum nu se întâmplă nimic, suntem în teren. Am făcut această actualizare cerută de cei de la CNI pe care am trimis-o la București. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi voință politică, Sala Polivalentă de la Suceava poate fi finanțată și mâine. Sperăm să fie finanțată”, a declarat Ion Lungu.

Reamintim că solicitarea de la Compania Națio­nală de Investiții către Primăria municipiului Suceava să actualizeze studiul de prefezabilitate pentru viitoarea Sală Polivalentă de 5.000 de locuri fixe și 2.000 locuri mobile a fost transmisă în iulie. „În 2016 am aprobat un studiu de prefezabilitate care indica o valoare a investiției de 80,8 milioane de lei. Acum ni s-a cerut de către CNI să actualizăm această valoare cu mai mulți indicatori, precum cursul leu/euro sau salariul minim brut pe economie. Vom actualiza și vom trimite la CNI noile valori. Este important că suntem pe lista-sinteză a CNI”, declarat Ion Lungu la începutul lunii iulie.

Creșterea costurilor cu 26 de milioane de lei fără ca măcar proiectarea să fi demarat arată, de fapt, care sunt urmările amânării unor investiții. În aceste condiții, chiar dacă va fi inclusă în perioada imediat următoare pe lista sinteză a CNI, investiția în Sala Polivalentă de la Suceava tot va mai dura cel puțin un an până va fi finalizat studiul de fezabilitate (nu este exclus ca estimarea să se modifice substanțial), apoi proiectarea sau – în funcție de cum va opta CNI – proiectarea și execuția lucrării, care va mai presupune câțiva ani. În felul acesta, visurile municipalității de a realiza o sală polivalentă (parte dintr-un proiect mai amplu care include și un nou stadion, precum și un bazin olimpic) nu se vor împlini într-un deceniu. (D.P.)