Thursday , April 25 2024

Copitele a peste 200 de cai, aruncate în Siret, la Fântânele. Autorităţile nu reuşesc să descopere cine-i vinovat de această barbarie

Resturi cai fantanele (2)

In primele zile ale anului, în albia râului Siret au fost descoperite copitele de la peste două sute de cai sacrificaţi, cel mai probabil, ilegal. Autorităţile au demarat verificări, dar nu au descoperit încă niciun vinovat, prefectul Sucevei fiind de părere că aruncarea în râu a celor peste opt sute de copite s-a produs înainte de 22 decembrie. Deocamdată, cercetările făcute de Poliţie în colaborare cu alte instituţii ale statului sunt sub aspectul poluării mediului, iar pedeapsa este de maxim trei ani sau amendă penală de cel mult 100 de mii de lei  

In ziua de joi, 2 ianuarie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a fost sesizat despre faptul că pe raza comunei Fântânele din judeţul Suceava şi pe raza comunei Vorona din judeţul Botoşani, în albia râului Siret sunt aruncate copite de cal. La faţa locului s-au deplasat poliţişti, inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu Suceava şi Botoşani şi reprezentanţi ai primăriei din localitate. Iniţial, în albia Siretului, în dreptul satului Băneşti, comuna suceveană Fântânele şi pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna botoşăneană Vorona, au fost identificate copite de la aproape o sută de cai, apreciindu-se că acestea sunt vechi de peste 30 de zile.
Sâmbătă, în condiţiile în care căutările nu au fost finalizate, prefectul Florin Sinescu a spus că aproape şapte sute de copite de cal au fost recuperate din albia râului Siret, în zona localităţii Fântânele şi au fost predate unei firme specializate în vederea incinerării. Astfel, în urma acţiunii desfăşurate vineri după-amiază, în zona localităţii Fântânele, au fost găsite în albia râului Siret 693 de copite care au fost predate unei firme specializate în vederea incinerării.
Prefectul a spus că multe dintre copitele găsite erau acoperite de mâl şi fuseseră împrăştiate pe o distanţă de 500 de metri. Cele aproape şapte sute de copite au fost găsite, vineri, în principal, în două locuri pe o rază de 500 de metri. Florin Sinescu a apreciat că majoritatea copitelor au fost colectate şi a spus că au fost predate în vederea incinerării, dar şi că vor continua cercetările. „E o cantitate foarte mare”, a declarat prefectul care a menţionat că cercetările în dosarul penal deschis în acest caz continuă pentru stabilirea vinovaţilor.
Duminică, prefectul a precizat că în urma continuării verificărilor au mai fost găsite în aval de zona unde erau cele 693 de copite de cal, încă 116. El a adăugat că în aceste zile sunt verificări făcute de Direcţia Sanitar Veterinară, numărul mare de copite de cal găsite în zona respectivă aratând în mod clar că a fost vorba de o „”procesare industrializată”, nu de cazuri izolate.
Inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu Suceava şi Botoşani au întocmit încă de joi o notă de constatare, stabilind sarcini pentru Primăria comunei Fântânele ca, până pe 15 ianuarie, să transporte deşeurile de abatorizare găsite, la o unitate autorizată pentru distrugere. Conform celor afirmate, ieri, de purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, copitele şi celorlalte resturi găsite în albia Siretului au fost ridicate deja şi trimise spre incinerare către firme Mondeco, cel mai probabil pe cheltuiala Primăriei Fîntînele până la identificarea celor vinovaţi.Resturi cai fantanele (1)
In cauză, cercetările sunt continuate de poliţiştii IPJ Suceava în colaborare cu inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava sub aspectul săvârşirii infracţiunii de poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase. Această faptă este prevăzută de OUG 195/2005 privind protecţia mediului la art. 98 (2) iar pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea respectivă este închisoarea de la şase luni la trei ani sau amenda penală 50 la 100 mii lei. Potrivit lui Ionuţ Epureanu, până ieri au fost făcute verificări la abatorul autorizat situat în comuna Serbăuţi şi aparţinând de societatea Nicşani Călineşti SRL. In perioada 30 decembrie – 6 ianuarie acesta este închis, Ionuţ Epureanu precizând că în urma verificărilor s-a stabilit că în lunile noiembrie şi decembrie au fost sacrificate 76 de cabaline, iar alte 18 urmau a fi sacrificate în ianuarie. De asemenea, societatea are un contract cu o firmă din Polonia conform căruia la cererea partenerului polonez au fost livrate şi capete şi copite de cai. Capetele şi copitele cailor sacrificaţi au fost depozitate în camera frigorifică a societăţii, urmând a fi trimise pentru incinerare către firma Mondeco.
Menţionăm că în ziua de vineri, 3 ianuarie, la Primăria comunei Fîntînele s-a întrunit în sedinţă de urgenţă Grupul de suport tehnic pe probleme de mediu a Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă. Sedinţa a fost convocată de prefectul Florin Sinescu pentru gestionarea situaţiei apărute în albia râului Siret, unde au fost semnalate în cursul zilei de ieri resturi de cabaline. Inainte de deplasarea în teren s-a făcut rapid o trecere în revistă a măsurilor dispuse de către autorităţile care au atribuţii în această problematică în vederea corelării activităţii şi a stabilirii deciziilor necesare. După identificarea exactă a perimetrului s-a stabilit ca măsură imediată evacuarea din albie, chiar în cursul zilei a resturilor şi transportarea către o firmă specializată pentru incinerare.
Deoarece accesul în acea zonă a albiei este foarte dificil, malul fiind instabil şi având o înălţime de aproximativ trei metri, s-a dispus deplasarea la faţa locului şi a echipei de scafandri cu o barcă pneumatică de la ISU Suceava, care să vină în ajutorul Comitetului Local pentru situaţii de urgenţă. „Prima măsură care trebuie să fie luată este cea de igenizare a zonei după care desigur urmează partea de cercetare, sursa acestor resturi de cabaline va fi identificată pe baza cercetării penale”, a declarat Florin Sinescu.
Prefectul a precizat, ulterior, că s-a stabilit din cercetările efectuate în ultimele zile, că resturile de animale au fost aruncate în zona respectivă înainte de data de 22 decembrie 2013, când s-au făcut manevre la acumularea de apă Bucecea, iar debitul cursului de apă în zona respectivă a crescut de câteva ori şi atunci copitele respective au putut fi antrenate de apă şi răspândite. Inainte de 22 decembrie debitul apei era de 1 metru cub pe secundă iar după această dată, odată cu manevrele de la acumularea Bucecea, debitul pe Siret ajunsese la opt metri cubi pe secundă. Din punctul de vedere al prefectului, cele peste opt sute de copite au fost aruncate în râu, cel mai probabil, în intervalul 17 – 19 decembrie 2013. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …