Friday , March 29 2024

Controalele încrucișate din spitalele sucevene au scos la iveală nereguli grave

Toate spitalele din județ au fost verificate în perioada 12- 25 martie de patru inspectori de la diferite Direcții de Sănătate Publică din țară. Aceste controale încrucișate au fost decise deoarece managerii de spitale sunt suspectați că nu raportează numărul real al pacienților îmbolnăviți de infecții intraspitalicești. In cursul anului trecut, 231 de suceveni au luat infecții nosocomiale pe durata spitalizării, conform datelor statistice ale DSP, dar în realitate numărul este de câteva ori mai mare. Din raportul Ministerului Sănătății reiese că în spitalele sucevene nu se respectă în procent de 100% normele în vigoare privind sterilizarea instrumentarului medical. Saloanele sunt subdimensionate și nu se respectă numărul grupurilor sanitare în funcție de numărul de paturi 

 bolnavi spitale


La unitățile spitalicești din județ s-a desfășurat, în perioada 12-25 martie, o serie de controale pentru depistarea infecțiilor nosocomiale. Controalele au fost dispuse la nivel național pentru controlul și cunoașterea situației reale privind infecțiile intraspitalicești. Este cunoscut faptul că unii pacienți ajung la spital cu o boală și ies cu alte trei, contractând diferite infecții nosocomiale din spitalul unde au fost internați. Controalele au fost dispuse a se defășura în mod încrucișat, ca să se reducă riscul influențării inspectorilor sanitari. Au fost verificate și stocurile de medicamente, planificările medicilor, dar și condițiile igienico-sanitare. Pe parcursul celor două săptămâni de verificări s-a stabilit că spitalele sucevene nu respectă în totalitate normele în vigoare privind sterilizarea instrumentarului medical, dar nici modul în care se asigură condițiile de cazare și alimentație ale pacienților. Așa cum reiese din raportul Ministerului Sănătății, în unele din spitalele sucevene nu se respectă etapele sterilizării și nici nu se asigură suprafața minimă pe pat, saloanele fiind subdimensionate. In urma verificărilor s-a constatat că în unitățile spitalicești din județ nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi. Inspectorii DSP au mai descoperit că în majoritatea blocurilor alimentare nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare, iar circuitele din blocurile alimentare nu sunt funcționale în proporție de 100%. “Astfel, situația generală a spitalelor este și în prezent nesatisfăcătoare având în vedere că acțiunile de remediere a deficiențelor au fost trenate și amânate prin prelungirea nejustificată a planurilor de conformare, odată cu modificarea Ordinului MS nr. 1030/2009.
În acest sens, propunem modificarea anexei 5 a Ordinului MS nr 1030/2009, prin eliminarea condiției de emitere a unei noi autorizații sanitare de funcționare în situația în care unitatea sanitară efectuează doar lucrări de igienizare, fără a interveni asupra structurii”, se menționează în raportul Ministerului Sănătății.
Așa cum reiese dintr-un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava, în cursul anului trecut, 231 de pacienți au fost externați din spitalele sucevene mai bolnavi decât au fost în momentul internării, aceștia contractând diverse infecții nosocomiale. In realitate, lucrurile stau mult mai rău, numărul pacienților externați cu infecții intraspitalicești fiind de câteva ori mai mare. Conform specialiștilor, infecția nosocomială este infecția contractată în spital și se referă la orice boală datorată microorganismelor, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează pacientul. Reprezentanții DSP susțin că verifică periodic unitățile spitalicești din județ. O măsură importantă pentru ca numărul infecțiilor nosocomiale să scadă este respectarea măsurilor generale de igienă în spital, dar și izolarea pacienților deja infectați în spații aparte.
Ministerul Sănătății a lansat un Plan Strategic de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale, iar printre măsurile principale se află realizarea de controale încrucișate la nivel național, realizarea unui sistem eficient de raportare a infecțiilor nosocomiale și reducerea consumului excesiv și nejustificat al antibioticelor.
După cum reiese din raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Suceava, spitalele în care cei mai mulți pacienți au dobândit infecții nosocomiale pe durata spitalizării au fost, în 2015, Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Rădăuți. Astfel, la Suceava, medicii au identificat bacterii greu de distrus ca stafilococ, streptococ, enterococ, pseudomonas, clostridium, klebsiella și acinetobacter, însă la Spitalul Municipal Rădăuți medicii au avut de tratat mai mult stafilococi și viruși care duc la apariția unor afecțiuni respiratorii. Astfel, în cursul anului trecut, 231 de suceveni au contractat diverse infecții nosocomiale pe durata internării, cele mai multe dintre acestea fiind infecții respiratorii, apoi  pacienți cu infecții digestive, urinare, infecții cutanate și infecții de plagă chirurgicală. Rapoartele Direcției de Sănătate Publică Suceava arată însă că în spitalele din județ acest fenomen este de sub 1%, spre deosebire de spitalele din Uniunea Europeană, unde rata bolnavilor care dezvoltă pe perioada internării o formă de infecție intraspitalicească merge până la 10%. Această diferență a și ridicat un semn de întrebare autorităților, care au aflat, în urma verificărilor din luna martie, că  managerii unităților spitalicești din județ nu raportează în mod real cazurile de infecții intraspitalicești. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …