Friday , April 19 2024

Contractul pentru închiderea gropilor de gunoi din judeţ a fost semnat, vineri, la Consiliul Judeţean Suceava

contract

Termenul de execuţie din contract este de 31 de luni, dar preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că lucrările vor trebui să fie gata până la finele lui 2015, când se încheie finanţarea europeană.  Contractul nu a putut fi semnat mai repede din cauză că mai bine de un an de zile a fost blocat de contestaţii

 
Vineri, la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, a fost semnat contractul privind închiderea a şapte depozite neconforme de deşeuri. Este vorba despre gropile de gunoi din apropierea municipiilor Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, precum şi a oraşelor Gura Humorului şi Siret iar operaţiunile de închidere a acestora ar trebui să fie finalizate în partea a doua a anului 2015. Asta pentru că este o lucrare cu fonduri europene atrase în acest exerciţiu bugetar care se încheie anul acesta şi pentru care finanţarea lucrărilor poate fi continuată încă maxim doi ani. Contractul are o valoare de aproximativ 39,5 milioane de lei, fiind bani europeni atraşi prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS – M), iar lucrările au fost încredinţate, prin licitaţie, unei asocieri de firme format din SUCT Suceava, „Consul ABC” Iaşi şi „Aglomacha Empresa Constructora” din Spania. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, le-a explicat celor care au câştigat licitaţia că lucrările vor fi contra-cronometru pentru că nu se doreşte pierderea finanţării europene. Practic, deşi termenul din contract este de 31 de luni de la data semnării contractului, lucrările vor trebui să fie finalizate cam cu jumătate de an mai devreme pentru a nu apărea probleme la finanţare. Directorul firmei sucevene SUCT, Dumitru Popescu, i-a dat asigurări şefului administraţiei judeţene că firma pe care o conduce şi despre care a precizat că are 60 de ani de când a fost înfiinţată a respectat mereu termenele care au fost asumate în contractele lucrărilor cu fonduri europene, ba chiar unele au fost finalizate mai devreme.
Seful administraţiei judeţene, a explicat că, în baza proiectului, la finalul lucrărilor, amplasamentele celor şapte depozite de deşeuri vor fi reintroduse în circuitul economic. Lucrările de închidere se vor realiza în două etape, cu excepţia gropii de la Siret. Prima etapă cuprinde rearanjarea şi compactarea deşeurilor pentru uniformizarea depozitului, acoperirea temporară cu un strat de izolaţie minerală şi montarea unui strat de sol vegetal, precum şi împrejmuirea depozitului. In etapa a doua se realizează execuţia straturilor de etanşare, acoperirea finală cu 85 de cm de pământ şi 15 cm de sol fertil a depozitului, după care se însămânţează cu specii locale de vegetaţie, dar vor fi instalate şi echipamente de colectare şi de monitorizare a poluanţilor care se pot forma după închidere, precum şi captare a gazelor şi amenajarea drumurilor de acces, scopul fiind ca amplasamentele respective să nu mai aibă aspectul unor depozite de deşeuri.
Inchiderea depozitelor urbane neconforme este parte componentă a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”. care prevede şi construirea celor două gropi ecologice de deşeuri de la Moara şi Pojorîta. Investiţia totală este de 218 milioane de lei, fără TVA, şi este cofinanţată din fonduri europene atrase în cadrul POS – M. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …