Tuesday , April 23 2024

Contractul de modernizare a Aeroportului a fost semnat, în ciuda contestaţiilor pe rol la Curtea de Apel

aeroportul suceava

  “Dacă nu semnam contractul, pierdeam fondurile europene”, a declarat Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului Suceava. Lucrările vor fi realizate de firma Tehnic Asist din Cătămărăşti Deal, Botoşani, ce ar urma să înceapă peste aproximativ o săptămână şi vor dura 18 luni. După modernizare, Aeroportul de la Salcea va permite decolarea/aterizarea avioanelor de dimensiuni mari, condiţie obligatorie pentru a convinge principalii operatori aerieni să introducă Suceava ca destinaţie

 
Vineri a fost semnat contractul de modernizare a Aeroportului Suceava cu firma botoşăneană Tehnic Asist, cu sediul în Cătămărăşti Deal, deşi pe rolul Curţii de Apel Suceava este programată spre judecare un recurs la decizia Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor formulată de o companie italiană – Construccions Rubau SA.
Directorul Aeroportului “Stefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuţa a explicat că s-a luat decizia semnării contractului, în ciuda contestaţiei aflate încă pe rolul instanţei, ce urmează a se judeca în luna septembrie, pentru că altcumva exista riscul să se piardă banii europeni oferiţi pentru modernizarea aerogării sucevene şi este sigur că instanţa nu va da o soluţie care să împiedice o asemenea investiţie. “Noi am procedat corect la organizarea licitaţie, mergând pe baza preţului celui mai mic şi cu garanţiile de participare la licitaţie corecte. Dacă nu semnam contractul, pierdeam banii din fonduri europene, nu aveam de ales”, a spus directorul Măriuţa. Investiţia este în valoare totală de 104 milioane de lei, fără TVA, conform ofertei Tehnic Asist, şi vizează mărirea pistei de decolare şi de aterizare la lungimea de 2.460 de metri faţă de 1.800 cât este la ora actuală, lăţimea pistei va fi de 45 de metri faţă de 30 cât este în prezent, acostamentele care vor fi amenajate de-a lungul pistei având o lăţime de 7,5 metri. Totodată, calea de rulare va fi modernizată şi va avea o lungime de 120 de metri şi o lăţime de 25 de metri, la fel cum şi platforma de îmbarcare va fi modernizată şi va avea lungimea de 290 de metri şi o lăţime de 75 de metri. Modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ELS sunt, de asemenea, lucrări incluse în proiectul de modernizare al Aeroportului „Stefan cel Mare”. De menţionat că oferta firmei botoşănene a fost cea mai scăzută din nouă câte au fost depuse şi a putut participa la licitaţie pentru că avea ca „terţ susţinător” firma italiană Gruppo Adige Bitumi Impresa Spa. Cea mai recentă lucrare pe care această firmă a derulat-o în ce priveşte infrastructura aeroportuară este în 2011 şi în 2012 şi se referă la modernizarea infrastructurii de zbor Treviso Antonio Canova Aeroport.
Din cele 104 milioane de lei, la care se adaugă TVA, proporţia de 85% este asigurată din bani europeni, 13% vin de la Guvernul României iar 2% cofinanţare de la Consiliul Judeţean. Lucrările ar urma să înceapă în decurs de o săptămână. (N.R.)
 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Ati facut f. bine ca ati semnat, ca nu le pasa italienilor de problema noastra! In Italia, ne spun tigani si ne trimit acasa. Isi bat joc de noi si ne raneste obraznicia lor. Iar noi ii pupam in pardon….