Friday , April 19 2024

Contrabanda și politica schimbă șefimea din Ucraina

Seful regionalei Cernăuți al serviciului ucrainean de informații a fost destituit. Ioan Muntean, președintele Consiliului Regional Cernăuți, rămâne în funcție, probabil pe fondul bunelor relații cu Timoșenko

În ziua de 12 iunie, presa cernăuțeană de limbă ucraineană consemna implicațiile pe care le are activitatea de contrabandă în cadrul serviciului de informații, inclusiv la nivelul regiunii Cernăuți despre care majoritatea presei locale se referă ca fiind „Bucovina”. Potrivit ediției electronice a BukInfo, șefii SBU din cinci regiuni au fost ­eli­berați din funcție, fiind suspectați de implicare în contrabandă, inclusiv Ruslan Storojuk în Buco­vina. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a aprobat o serie de decizii de personal cu privire la conducerea departamentelor regionale ale SBU. „Şefii departamentelor SBU din Odesa, Lviv, Vinnytsya, Transcarpatia și Cernăuți au fost eli­berați”, a declarat Ruslan Ryaboshapka, șeful adjunct al administrației prezidențiale, într-un briefing de presă. Odesa, Transcarpatia și Cernăuți au graniță cu România în condițiile în care Odesa, Vinnytsya și Cernăuți au și graniță cu Republica Moldova. În presa ucraineană au apărut numeroase relatări despre scandaluri de contrabandă. Lviv și Transcarpatia au graniță cu Polonia. Transcarpatia are, de asemenea, frontieră și cu Ungaria și Slovacia, fiind una din puținele regiuni din Europa care se învecinează cu patru țări diferite. „Acestea sunt regiunile ­des­pre care am vorbit, în care au fost înregistrate multe dintre fenomenele asociate cu contrabanda”, a declarat Ryaboshapka la briefing.

În ceea ce privește contrabanda, situația este mai veche. Cel puțin la Cernăuți și în Transcarpatia nu există săptămână în care să nu fie semnalate cazuri de „concubinaj” între organele de ordine și contrabandiști sau situații în care cei din urmă să-i „lase cu ochii în soare” pe cei dintâi. Conform articolului „Gardienii de frontieră din Bukovyna își curăță lava” (o traducere aproximativă) din data de 6 iunie, 40 de militari au fost transferați în afara detașamentului de la Cernăuți, alții 49 au fost eliberați din Serviciul de Stat pentru Frontieră. De asemenea, în cadrul prevenirii și evitării oricăror manifestări de corupție în anul curent, 218 de militari au fost luați în detașarea de frontieră, 52 persoane au fost aduse la răspundere administrativă sub diverse acuzații de încălcări ale unor articole din legislația ucraineană. Astfel, conform sursei citate, de la începutul anului 2019, în detașamentului de frontieră Cernăuți au fost mai mult de 40 de încercări de a mitui grănicerii cu vreun „avantaj necuvenit” și 12 încercări de implicare a personalului de pază a frontierei în alte activități ilegale. Exemplele citate sunt de la departamentele grănicerești de la Crasna (situat dincolo de zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Vicov) și de la Seliatyn (zona montană de graniță) precizarea fiind că anumite persoane au oferit o recompensă în bani pentru asistență în contrabandă de țigări.

Se pare însă că situația este mai complexă și nu este legată doar de contrabandă și numai despre SBU, ci și de alte structuri de informații din Ucraina, pe fondul încercărilor noului președinte de a-și impune proprii oameni în structurile de intelligence, apelând inclusiv la persoane din alte partide. Presa a precizat că Serviciul de informații externe a ajuns să fie condus de o persoană care a primit medalia „Pentru o luptă comună” (o traducere aproximativă, altele fiind „Pentru comunitate”) a FSB, adică omologul din Federația Rusă a SBU-ului ucrainean, continuator pe linie internă a fostului KGB sovietic. „În același timp, Volodymyr Zelensky la desemnat ca șef al serviciului de informații externe pe Vladislav Bukharev, deputat al „Batkivscina” (într-o traducere aproximativă fiind „Patria Mamă” – formațiune politică a Iuliei Timoșenko), care a primit medalia FSB a Federației Ruse “Pentru Comunitate””, se mai arată în presa ucraineană.

Este de notat însă că deși, pe fondul încercărilor noului președinte de a-și impune noi oameni în administrațiile regionale, nu doar în serviciile de intelligence, 15 șefi de amdinistrații regionale au fost demiși. Astfel, în data de 12 iunie, Administrația Prezidențială a primit o declarație din partea Cabinetului de Miniștri a Ucrainei privind respingerea a 15 șefi de administrații regionale. „Astăzi, șefii regiunilor Cernigov, Hmelnițschi, Herson, Ternopîl, Sumy, Odessa, Poltava, Mykolaiv, Lviv, Kiev, Kirovograd, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Volyn și Zaporojjia au primit declarația din partea Cabinetului de Miniștri”, se precizează în presa ucraineană, citându-l pe Ruslan Ryaboshapka. „Bucovina nu a fost încă atinsă”, după cum notează BukInfo. Este însă de presupus că  președintele Consiliului Regional Ioan Muntean, membru al Batkivscina și apropiat al Iuliei Timoșenko, ar putea să rămână în continuare pe funcție dacă evoluția politică de la Kiev va fi una către o coope­rare între Iulia Timoșenko și Volodymyr Zelensky. De altfel, intenția unor guvernatori de a demisiona nu era o necunoscută pentru nimeni. Spre exemplu, Ghenadyi Moscal (Transcarpatia) a anunțat acest lucru, ca de altfel și plecarea din partidul fostului președinte Petro Poroșenko, imediat ce fostul președinte a pierdut alegerile. De asemenea, Oleg Synyutka (Lviv) avea doar perspectiva plecării din funcție în condițiile în care singura regiune în care Petro Poroșenko a câștigat în turul al doilea al alegerilor din ucraina în fața lui Volodymyr (la acea dată Vladimir) Zelensky a fost Lviv. Totuși, Oleg Synyutka a primit, în schimb, un loc eligibil (în Top 10) pe lista partidului condus de fostul președinte al Ucrainei. Deocamdată, noul președinte al Ucrainei a numit doar 12 noi guvernatori. (D.P.)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …