Friday , March 29 2024

Constantin Mutescu, fostul primar din Vicovu de Jos, condamnat definitiv la 3 ani şi patru luni de închisoare. Aseară a fost luat cu mascații de acasă şi băgat în Penitenciarul Botoşani

Ieri, 10 martie 2020, Curtea de Apel Suceava a respins apelul introdus de Constantin Mutescu, fostul primar al comunei Vicovu de Jos şi l-a condamnat pe acesta la 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la lovire sau alte violenţe şi de uzurparea funcţiei. Marți seara, fostul primar a fost ridicat de la domiciliu de mascații poliției şi dus la Penitenciarul Botoşani.

Mutescu  a condus Primăria din Vicovu de Jos din 2008 până în 2016. Cazul pentru care a fost condamnat acum definitiv datează de la sfârșitul lunii iunie a anului 2012 şi a plecat  de la un conflict privind  felul în care era condusă la acea vreme Asociația Obștea Vicovu de Jos, care avea în administrare apro­­ximativ 360 de hectare de pădure ce aparținea comunității din localitate. La acea vreme, presa a oglindit evenimentul în principal prin prisma primarului de atunci al comunei, Constantin Mutescu, acum condamnat. Chiar Mutescu a fost cel care a sunat atunci la 112 pentru  a anunța că a fost amenințat în biroul său din primărie chiar de către unul dintre președinții obștii, un anume Vasile Chifan, în vârstă de 66 de ani. Doar că atunci când forțele de ordine au ajuns la fața locului l-au găsit pe acel bărbat în vârstă căzut la pământ, într-o clădire în construcție din curtea primăriei, vizibil lovit, iar în jurul său erau cam zece indivizi mult mai tineri. Aceștia au spus polițiștilor că Vasile Chifan ar fi avut o armă cu care l-a amenințat pe primarul Mutescu. Chifan a fost încă­tușat, precheziționat și s-a constatat că nu avea nicio armă la el. In cele din urmă, bărbatul a fost dus la Spitalul din Rădăuți, cu răni în zona capului și a coastelor. El a susținut atunci că de fapt însuși primarul a fost cel care ar fi ordonat “corecția”. Conform decla­rațiilor date atunci, Vasile Chifan a spus că intrând în biroul primarului pentru a depune o cerere, a fost făcut “dobitoc”, i s-a spus că are pistol asu­pra sa și să iasă afară. Pe scări, primarul Mutescu l-ar fi îmbrâncit, iar la parter a fost preluat de mai mulți indivizi care l-au luat la bătaie.

Instanța a stabilit pentru ceilalți indivizi implicați în scandalul de atunci pedepse cu suspendare.

Iată solutia, pe scurt, a judecătorilor de la Curtea de Apel:

În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Mutescu Constantin, împotriva sentinţei penale nr. 233 din 27.03.2019 a Judecătoriei Rădăuţi.

  • Pentru infracţiunile de instigare la lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la lovire sau alte violenţe, condamnă pe inculpatul MUTESCU CONSTANTIN la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lipsire de libertate în mod illegal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 4 ani. 2. Condamnă pe inculpatul MUTESCU CONSTANTIN la o pedeapsă de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe. 3. Condamnă pe inculpatul MUTESCU CONSTANTIN la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uzurparea funcţiei prevăzută de art.300 C.pen. În baza art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. e C.pen., aplică inculpatului Mutescu Constantin pedeapsa cea mai mare, de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celalalte pedepse cu închisoarea aplicate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 47 C.pen. rap. la art.193 alin.1 C.pen. şi de art.300 C.pen., respectiv 10 luni, la care se adaugă şi pedeapsa amenzii calculată potrivit art.39 alin.1 lit.c C.pen., respectiv 5000 lei amendă penală, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare şi 5000 lei amendă penală. În temeiul art. 45 alin. 5 C.pen. raportat art. 45 alin. 3 lit. a) şi art. 65 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei închisorii sau considerată ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 45 alin. 3 lit. a) rap. la art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 4 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile art.68 alin.1 lit.c C.pen. II. 1.
  • Instanța l-a condamnat pe inculpatul GALAN VASILE la pedeapsa cea mai grea pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, urmând ca, în final, inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În temeiul art.862 C.pen. din 1969 stabileşte un termen de încercare de 7 (şapte) ani şi 6 (şase) luni, termen compus din durata pedepsei aplicate la care se adaugă un interval de timp de 5 (cinci) ani. În temeiul art.863 alin.3 lit.d C.pen. din 1969 pe perioada termenului de încercare inculpatul Galan Vasile are obligaţia să nu intre în legătură cu inculpaţii Mutescu Constantin, Calancea Gheorghe Dorel şi Hrihor Vasilică.
  • În temeiul art. 71 alin. 5 C.pen. din 1969 suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În baza art.33 lit. a C.pen. din 1969 şi art.34 lit.b C.pen. din 1969 contopeşte pedepsele aplicate inculpatului GALAN IOAN ADRIAN pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal în prezenta cauză în pedeapsa cea mai grea, urmând ca, în final, inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 861 alin.1 şi 2 C.pen. din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În temeiul art.862 C.pen. din 1969 stabileşte un termen de încercare de 7 (şapte) ani şi 6 (şase) luni, termen compus din durata pedepsei aplicate la care se adaugă un interval de timp de 5 (cinci) ani.
  • Condamnă pe inculpatul GALAN ILIE la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod illegal. În baza art.33 lit. a C.pen. din 1969 şi art.34 lit.b C.pen. din 1969 contopeşte pedepsele aplicate inculpatului GALAN ILIE în prezenta cauză în pedeapsa cea mai grea, urmând ca, în final, inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 861 alin.1 şi 2 C.pen. din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
  • Condamnă pe inculpatul CALANCEA GHEORGHE DOREL la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Condamnă pe inculpatul CALANCEA GHEORGHE DOREL la o pedeapsă de 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului CALANCEA GHEORGHE DOREL în prezenta cauză cu pedeapsa de 2 (două) luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.342/2014 a Judecătoriei Rădăuţi, în pedeapsa cea mai grea, urmând ca, în final, inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 861 alin.1 şi 2 C.pen. din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
  • Condamnă pe inculpatul HRIHOR VASILICĂ la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod illegal. În baza art.33 lit. a C.pen. din 1969 şi art.34 lit.b C.pen. din 1969 contopeşte pedepsele aplicate inculpatului HRIHOR VASILICĂ în prezenta cauză în pedeapsa cea mai grea, urmând ca, în final, inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 861 alin.1 şi 2 C.pen. din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
  • În temeiul art.19 alin. 1, art.397 alin.1 C.p.p. şi art. 1357 C.civ. şi art.1382 C.civ. obligă, în solidar, inculpaţii Mutescu Constantin, Galan Vasile, Galan Ioan Adrian, Galan Ilie, Calancea Gheorghe Dorel şi Hrihor Vasilică la plata către Spitalul Municipal Rădăuţi suma de 4146,11 lei şi înlătură dispoziţia contrară. În baza art.274 alin.2 C.p.p. obligă inculpaţii Galan Vasile, Galan Ioan Adrian şi Galan Ilie la plata a câte 1000 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat din primă instanţă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.10.03.2020.

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …