Thursday , April 25 2024

Consiliul Judeţean a aprobat, ieri, accesarea unui împrumut de 33 de milioane de lei

nechifor sedinta cj 29 ian 2013 [800x600]

In şedinţa de ieri a deliberativului judeţean sucevean s-a aprobat un proiect de hotărâre, în unanimitate, în baza căruia Consiliul Judeţean va iniţia demersurile de accesare a unui credit pe opt ani pentru refinanţarea unui credit mai vechi şi a unui credit pe zece ani pentru proiecte de modernizare la aeroport şi drumurile din judeţ. Aprobarea s-a făcut după o bâlbâială a aleşilor judeţeni, parte din ei nu au mai ştiut dacă s-a votat ori nu proiectul

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a aprobat, miercuri, în unanimitate, accesarea unui împrumut intern de 33 de milioane de lei, din care 13 milioane de lei pentru refinanţarea unui credit angajat în anul 2005, iar 20 de milioane de lei pentru modernizarea aeroportului Suceava şi finalizarea de lucrări la drumuri judeţene. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că se impune refinanţarea unui credit accesat în anul 2005 cu dobândă anuală fixă de 10%, în condiţiile în care în prezent pe piaţă creditele se acordă cu dobânzi medii de 5,5-6%. El a arătat că acest credit costă prea mult, iar refinanţarea acestuia va determina o economie de 1,3 milioane de lei.
In ce priveşte angajarea unui credit de 20 de milioane de lei, menţionăm că 13 milioane lei sunt pentru cofinanţarea proiectului cu finanţare europeană de modernizare a Aeroportului Suceava, iar 7 milioane de lei pentru finalizarea unor lucrări începute la mai multe drumuri judeţene. Cătălin Nechifor a explicat că, potrivit legislaţiei, nu se pot deschide noi lucrări de modernizare a unor drumuri judeţene dacă nu sunt finalizate investiţiile începute.
In ce priveşte lucrările pentru infrastructura rutieră de nivel judeţean, o sumă de 1,3 milioane de lei ar urma să fie alocată pentru finalizarea podului de la Zamostea – Talpa. Lucrarea a început în 1998 şi din mai multe considerente birocratice nu a fost finalizată nici măcar la ora actuală. Liderul grupului PDL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a venit cu propunerea ca, în cazul în care cei de la CJ Botoşani, nu vor finanţa în acest an lucrările pe partea de pod care le revine lor, atunci să fie îndreptaţi banii către alte investiţii. Cătălin Nechifor i-a răspuns că a avut discuţii cu omologul său de la Botoşani care l-a asigurat că şi administraţia judeţeană botoşăneană va face aceleaşi demersuri pentru accesarea unui credit cu care să finanţeze partea de lucrări din zona Talpa.
Menţionăm că aprobarea proiectului de hotărâre privind accesarea creditului de refinanţare şi a celui de dezvoltare s-a făcut la finalul şedinţei şi nu au lipsit câteva bâlbâieli. Astfel, ştiut fiind că negocierile anterioare dintre partide au fost ca votarea să se facă în unanimitate, s-a întrebat în treacăt dacă se votează proiectul. Unii consilieri judeţeni au fost atenţi, alţii mai puţin, ştiind că este negociat dinaintea şedinţei. Cei din administraţia judeţeană nu au mai parcurs procedura până la capăt, întrebând dacă sunt abţineri sau voturi împotrivă şi imediat în deliberativ s-a trecut la discuţii pe teme diverse. După ce şedinţa a fost închisă, mai mulţi jurnalişti au întrebat dacă proiectul a fost sau nu supus la vot, iar câţiva consilieri judeţeni nu îşi mai aminteau dacă procedura a fost sau nu a fost parcursă. De aici au pornit tot felul de discuţii, inclusiv între Cătălin Nechifor şi Vasile Ilie, în condiţiile în care aparatul tehnic din administraţia judeţeană a tot susţinut că s-a votat. De fapt, unii luaţi de val iar alţii mai puţin vigilenţi deoarece ştiau care este scenariul la şedinţă nu au mai aşteptat parcurgerea procedurii şi au trecut imediat la discutarea altor probleme sau amendamente, alimentând în acest fel confuzia.
Ulterior, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Suceava a arătat că toţi cei de la şedinţă au votat în favoarea proiectului şi de aceea nu a mai fost întrebat nimeni dacă votează împotrivă sau se abţine. Vizionarea înregistrăzilor a arătat că, într-adevăr, la un moment dat consilierii judeţeni au ridicat mâna, la unii din ei fiind mai mult un gest mecanic.
De menţionat că iniţial, discuţiile între partide au fost doar pentru creditul privind finanţarea lucrărilor la aeroport şi la drumuri judeţene. Ulterior, a apărut varianta unui credit pentru refinanţare. De altfel, în şedinţele de comisie care au precedat şedinţa deliberativului judeţean s-a pus problema iar liberalul Brânduşel Nichitean a anunţat, de altfel, că s-a ajuns la un consens în ideea că va fi accesat un credit pe zece ani pentru dezvoltare, iar cel pentru refinanţare va fi de opt ani.
In conferinţa de presă care a urmat şedinţei deliberativului judeţean, Cătălin Nechifor a precizat că administraţia judeţeană va face o singură licitaţie pentru a se împrumuta cu 33 de milioane de lei de la o bancă, nu două proceduri de acest gen. De asemenea, în aceeaşi conferinţă de presă, Cătălin Nechifor a spus că pentru ca judeţul să beneficieze de creditul de 20 de milioane de lei este nevoie de avizul Comisiei interministeriale care analizează dacă acestea nu afectează deficitul bugetar convenit cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. El a arătat că pentru partea de refinanţare creditul nu are impact bugetar, dar că aşteaptă avizul comisiei pentru partea de dezvoltare.
Cătălin Nechifor a menţionat că prin angajarea acestui credit gradul de îndatorare al Judeţului va fi până în 2016 de 16,43% şi va scădea până în 2020 la 7,45%. CJ Suceava a aprobat, miercuri, şi bugetul propriu al instituţiei, care se ridică la 536 de milioane de lei, cu 17% mai mare decât în 2013, când a fost de 434 milioane de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …