Sunday , April 28 2024

Consilierii suceveni nu cedează în faţa presiunilor administratorilor judiciari de la TERMICA

CL Sv sedinta 30 mai 2013

In şedinţa de ieri, aleşii locali şi-au însuşit răspunsurile date de compartimentele din Primărie prin care se argumentează de ce nu se impune plata de despăgubiri, predarea a 155 de hectare de teren ori rezilierea contractului de concesiune încheiat între Termica şi Consiliul Local u bătălia finală între cele două părţi se va duce astfel în instanţă

Consilierii locali suceveni şi-au însuşit ieri rapoartele de specialitate întocmite de direcţiile şi serviciile de specialitate din cadrul Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, ca răspunsuri la adresele transmise de administratorii judiciari ai TERMICA, astfel încât, bătălia finală între cele două părţi se va duce în instanţă. Este vorba despre trei asemenea adrese care au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Local prin care Management Reorganizare Lichidare Iaşi şi MGA Insolvency Suceava formulează cereri de despăgubiri, încetarea contractului de concesiune şi predarea – primirea de către Consiliul Local al reţelei de transport şi distribuţie dar şi predarea către SC TERMICA a suprafeţei de 1.554.636 metri pătraţi (155,4 hectare) de teren şi a clădirilor aferente din proprietatea privată a municipiului Suceava.
Printr-o primă adresă, lichidatorii de la TERMICA cer achitarea de către Primăria municipiului Suceava a sumei totale de 24,5 milioane lei cu titlu de despăgubiri constând în pierderea generată de activitatea de producere, distribuţie, furnizare şi transport agent termic pentru perioada ianuarie 2009 – septembrie 2013, din cauza nemodernizării de către administraţia publică locală a infrastructurii de operare – reţele de distribuţie, furnizare de agent termic precum şi a mijloacelor de producţie. Administratorii judiciari arată că în cazul refuzului de a achita sumele menţionate, se vor adresa instanţelor de contencios administrativ competente în recuperarea acestora.
In raportul de specialitate realizat de direcţiile tehnice şi de buget – contabilitate ale Primăriei se arată însă că municipiul Suceava a făcut eforturi pentru modernizarea instalaţiilor de transport distribuţie prin modernizarea unui număr de 18 puncte termice din municipiu, Suceava fiind primul oraş din ţară care a depus un proiect prin programul „Termoficare 2006 – 2015. Cădură şi Confort”, atrăgând printre cei mai mulţi bani din ţară în perioada 2006 – 2009, precizându-se că din 2011, sumele pentru finanţarea programului Termoficare au ajuns cu întârziere şi nu s-au mai putut cheltui. Chiar şi aşa, sumele cheltuite pentru modernizarea instalaţiilor de transport şi distribuţie energie termică în Suceava au fost în intervalul 2006 – 2013, în valoare de 108,4 milioane de lei – 1.084 miliarde de lei vechi.
O altă cerere vizează transmiterea proprietăţii asupra terenurilor în suprafaţă totală de 155,4 hectare şi a clădirilor aferente din proprietatea privată a municipiului Suceava în patrimoniul TERMICA, aşa cum se stabilise prin hotărâri ale Consiliului Local Suceava în iulie şi septembrie 2009. Conform hotărârilor la care se face referire, terenul trebuia să fie dat în proprietate la TERMICA în schimbul stingerii datoriei reprezentând contravaloarea subvenţiei la energia termică datorată de către municipalitate la data de 30.06.2009. Numai că aceste hotărâri nu au avut nicio finalitate pentru simplu fapt că ulterior s-a identificat o altă modalitate de compensare a datoriilor primăriei către SC TERMICA – reducerea capitalului social al societăţii cu un număr de 700 milioane de acţiuni în valoare nominală de 100 de lei, în total suma de 70 de milioane de lei şi compensare acestei sume ce se cuvine acţionarului unic Consiliul Local cu creanţa firmei TERMICA către Consiliul Local în acelaşi cuantum de 70 de milioane de lei reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţei de preţ. „Adunarea Generală a Acţionarilor SC TERMICA SA nu a hotărât ca societatea să dobândească în proprietate terenurile în suprafaţă de 1.554.636 metri pătraţi aparţinând municipiului Suceava în schimbul stingerii datoriei municipalităţii reprezentând subvenţia la energie termică livrată populaţiei, ci a hotărât reducerea capitalului social şi compensarea sumei de 70 de milioane de lei ce se datorează acţionarului unic”, se arată în raportul de specialitate întocmit de Serviciul Contencios Administrativ-Juridic al Primăriei.
Prin cea de-a treia adresă, administratorii judiciari de la TERMICA au transmis Primăriei Suceava o solicitare vizând încetarea Contractului de concesiune încheiat între Consiliul Local Suceava şi TERMICA în anul 1999 şi predarea-primirea reţelelor de transport şi distribuţie. Motivul solicitării – activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic pe care TERMICA o prestează în prezent generează pierderi continue. De menţionat că în Consiliul Local s-a stabilit că acest contract de concesiune va înceta la data de 31 martie 2014 dată până la care TERMICA va trebui să preşteze în continuare serviciul de transport şi distribuţie agent termic. Serviciul Contencios Administrativ şi Juridic din Primărie a arătat în raportul de specialitate, printre altele şi că data de 31 martie 2014, până la care se va organiza o licitaţie pentru desemnarea unui nou concesionar rămâne bătută în cuie, indiferent ce vor administratorii judiciari pentru că încetarea de îndată a contractului de concesiune, aşa cum solicită aceştia „ar produce un prejudiciu imediat beneficiarilor acestui serviciu, generând o încălcare flagrantă a obligaţiei referitoare la asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică”. De aceea se apreciază că nu există niciun motiv de modificare sau revocare a HCL privind încetarea contractului de concesiune încheiat între municipiul Suceava şi TERMICA. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …