Thursday , May 2 2024

Consilierii locali vor vota joi majorarea taxei de salubrizare

Dacă până acum sucevenii plăteau 5 lei/lună, adică 60 lei/an, începând 1 august ar putea plăti 9 lei/lună, ceea ce înseamnă 108 lei/an. Agenții economici vor plăti în continuare 6 lei/lună, iar instituțiile publice vor plăti 3 lei

 Consiliu local - 27 aprilie 2017

Taxa de salubrizare ar putea fi majorată la persoanele fizice cu 4 lei pe lună dacă aleșii locali vor vota pentru aprobarea acestei majorări în ședința de joi. Astfel, dacă până acum sucevenii plăteau 5 lei/lună, adică 60 lei/an, începând 1 august ar putea plăti 9 lei/lună, ceea ce înseamnă 108 lei/an. Primarul Ion Lungu a explicat în urmă cu mai bine de o lună că această taxă nu a mai fost majorată în ultimii zece ani și că, dacă sucevenii doresc să aibă un oraș curat, trebuie să plătească pentru acest serviciu. Taxa va rămâne însă neschimbată pentru agenții economici și instituțiile publice. Astfel, agenții economici vor plăti în continuare 6 lei/lună, iar instituțiile publice vor plăti 3 lei.
Conform proiectului de hotărâre, “diferența rezultată, ca urmare a majorării taxei de ecologizare începând cu data de 1 august 2017- în sumă absolută de 20 lei/persoană, se va achita până la data de 31 decembrie 2017. Persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcție de numărul de persoane din fiecare familie sau de numărul locatarilor existenți la o anumită adresă. Pentru persoanele fizice cuantumul taxei este de 9 lei/lună/persoană. Veniturile astfel obținute vor fi folosite pentru sistemul de colectare a deșeurilor municipale și petru transportul deșeurilor, la depozitul ecologic Moara”.
In prezent, conform datelor furnizate de Serviciul de Prelucrare Automată a Datelor, în municipiul Suceava sunt înregistrate, pentru anul 2016: 76.454 persoane fizice cu o debitare anuală de 4.605.710 lei; 2.541 angajjați PFA, cu o debitare anuală de 182.880 lei; 30.692 angajați – persoane juridice/instituții publice cu o debitare anuală de 1.771.695 lei, rezultând o debitare anuală totală de 6.560.285 lei, respectiv 546.691 lei/lună.
Taxa de salubrizare, la valoarea pe care o are în prezent, ar trebui să aducă bugetului municipiului Suceava suma de șase milioane de lei, în cazul în care toți cetățenii și-ar plăti taxele la Primărie. Primarul Ion Lungu a explicat însă că această taxă se încasează în proporție de 50%. Acesta a mai spus că este conștient de faptul că municipiul Suceava face parte din regiunea cea mai săracă a țării și că a ținut cont de acest aspect până acum, Primăria Su­ceava încasând unul dintre cele mai mici impozite din țară. De asemenea, deși momentan taxa va fi majorată doar pentru persoanele fizice, edilul sucevean a explicat la începutul luni iunie că “va avea loc o aliniere și în ceea ce privește valoarea taxei încasate de la agenții economici și instituțiile publice, dar vrem să vedem până la sfârșitul anului, să știm ce taxe suplimentare sunt legate de depozitare după punerea în funcțiune a depozitului de la Moara”. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …

2 comments

  1. De ce e facuta aceasta discriminare intre agentii economici si institutiile publice?
    Nu cumva din contributiile lor sunt platite si salariile pseudo-functionarilor si tot? Ii mai si jecmanim?

  2. Dati-va demisia

    Lungu. Cind se maresc preturile, simtim ca avem primar, iar cind se creaza haos prin Suceava, tot bun primar avem!