Thursday , March 28 2024

Confiscări de 100 de milioane de lei şi măsuri asiguratorii de 18 milioane de lei în ultimele două luni, dispuse de inspectorii antifraudă

ANAF Suceava [800x600]

In judeţul Suceava, s-au dispus confiscări de 91,6 milioane de lei la benzinari care au încălcat legislaţia privind accizele

 
Inspectorul general adjunct al Direcţiei Generale Antifraudă, Cosmin Georgescu, a arătat că în lunile februarie şi martie ale acestui an, inspectorii antifraudă ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 1 Suceava au efectuat verificări la un număr de contribuabili, aplicând 208 amenzi contravenţionale în cuantum total de 1,585 milioane de lei. Un număr de 18 acţiuni au avut ca rezultat suspendarea activităţii contribuabililor pentru nedotarea sau neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. S-au dispus confiscări de numerar în cuantum de 97,13 milioane de lei şi de bunuri în cuantum de trei mii de lei, instituindu-se decizii de măsuri asiguratorii în vederea recuperării unor prejudicii estimate la 18,5 milioane de lei. Au fost înaintate către unităţile de Parchet competente patru sesizări penale, valoarea estimată a prejudiciilor în aceste cazuri fiind de peste 16 milioane de lei.
In intervalul luat în calcul de conducerea Direcţiei Regionale Antifraudă 1 Suceava, la nivelul judeţului Suceava inspectorii antifraudă au efectuat verificări specifice la un număr de 85 de agenţi economici, aplicând 73 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 791 mii lei. Un număr de patru acţiuni au avut ca rezultat suspendarea activităţii contribuabililor pentru nedotarea sau neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
S-au dispus confiscări de numerar în cuantum de 91,6 milioane lei şi s-au instituit decizii de măsură asiguratorie în vederea recuperării unor prejudicii estimate la 1,71 milioane lei. Inspectorul general adjunct Cosmin Georgescu a arătat că acţiunile de control au vizat domenii de activitate diverse precum alimentaţie publică, comerţ cu produse alimentare şi nealimentare, servicii de divertisment, zone/complexe comerciale şi energetice, deşeuri reciclabile, construcţii şi transporturi etc.
Cele mai frecvente nereguli constatate de către inspectorii antifraudă vizează frauda fiscală descoperită la agenţii economici care achiziţionează produse din Uniunea Europeană, dar şi cea provenită din nerespectarea reglementărilor fiscale în vigoare de către agenţii economici care efectuează operaţiuni cu produse accizabile, în speţă carburanţi.
In ceea ce priveşte afacerile cu produse din carne, Direcţia Regională Antifraudă Suceava a identificat o firmă din comuna Răchiţi, judeţul Botoşani cu afaceri extinse şi în judeţul nostru, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 14 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, prin înscrierea în evidenţele contabile a unor tranzacţii scriptice, fără corespondenţă cu realitatea. Inspectorii antifraudă au constatat că firma respectivă a înscris în evidenţa contabilă achiziţii de carne de vită şi carcase în valoare totală de 45 de milioane de lei pe care le-a realizat în 2013, de la 29 de firme cu sediul în şapte judeţe diferite, inclusiv judeţul Suceava. S-a stabilit că dintre acestea, 14 firme aveau comportament tip „fantomă”, iar restul de 15 închideau cercul achiziţionând produsele din carne de la aceste firme fantomă. In fapt, animalele întâi erau cumpărate din târguri de vite de la persoane fizice, fără documente legale, trăgându-se concluzia că scopul simulării lanţului de vizionare al agentului economic verificat era de a frauda bugetul statului prin înregistrarea de TVA deductibilă, nereală şi majorarea nejustificată a cheltuielilor deductibile la care se adaugă diminuarea bazei impozabile. Inspectorii antifraudă au emis decizii de instituire a măsurilor asiguratorii asupra bunurilor, stocurilor de mărfuri şi a disponibilităţilor băneşti din conturile bancare ale societăţii comerciale verificate, iar organele de urmărire penală au fost sesizate pentru a efectua cercetări vizând constatarea elementelor constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi uz de fals şi constituire de grup infracţional organizat. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …