Thursday , April 25 2024

Conducerea ISJ încearcă să scape de răspunderea banilor cheltuiți la Scoala din Rădăuți

Inspectoratul Scolar și Primăria Rădăuți își pasează responsabilitatea preluării școlii din cartierul Obor. Deși conducerea ISJ anunța că va face recepția lucrării pe data de 15 martie, se pare că toate demersurile în acest sens au fost din nou abandonate 

scoala abandonata radauti 1

Deși la începutul acestei luni, conducerea Inspectoratului Scolar Județean Suceava anunța, prin purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul Cezar Anuței, că pe data de 15 martie va avea loc recepția lucrării iar Scoala din cartierul Obor din municipiul Rădăuți va fi predată, conform legislației în vigoare, Consiliului Local Rădăuți, pentru ca în final, după zece ani de tergiversări, lucrurile să intre pe făgașul normal, la Rădăuți nu s-a întâmplat nimic. In mai puțin de două săptămâni se pare că situația s-a schimbat iar conducerea ISJ încearcă să se sustragă oricărei responsabilități. “Noi nu putem face recepția lucrării pentru că noi nu avem nici o hârtie. Consiliul Local Rădăuți are tot dosarul și toate hârtiile. Ei sunt cei care trebuie să preia școala”, ne-a declarat inspectorul școlar general Gheorghe Lazăr. Pe partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Rădăuți susțin că nu pot face nimic fără ISJ. “Recepția trebuie făcută împreună. Noi nu putem face nici un demers fără Inspectoratul Scolar deoarece proiectul a fost al lor iar finanțarea s-a făcut de la Ministerul Educației prin ISJ”, ne-a explicat inginerul Igo Kofler, șeful departamentului de Urbanism din cadrul Primăriei Rădăuți.
Până se vor lămuri lucrurile, școala din Rădăuți în care s-au băgat până acum peste 800.000 de euro, continuă să se degradeze și să fie acoperiș deasupra capului pentru oamenii străzii.
După cum v-am informat într-un număr anterior al Cotidianului “Obiectiv”, contractul pentru realizarea acestei unități de învățământ a fost semnat încă de la sfârșitul anului 2006, cu termen de finalizare de 12 luni, cu firma de construcții Conprin din localitatea Dărmănești. Noua unitate de învățământ care ar fi trebuit să devină Scoala Gimnazială nr. 6 Rădăuți are 12 săli de clasă, sală de sport, spațiu de joacă și parcare. Toate au fost gata încă din 2007, constructorul respectându-și contractul și tot de atunci nu mai lipsește decât racordarea la utilități, ceea ce nu ar fi greu, deoarece școala se află în cartierul Obor, chiar între blocuri, și nu în câmp deschis, cum este cazul clădirii Casei Corpului Didactic. De aproape zece ani, de când s-au sistat lucrările, clădirea nu a fost păzită, devenind uneori adăpost pentru oamenii străzii, iar lucrările efectuate deja au început să se degradeze, în timp ce curtea interioară este plină de buruieni și gunoaie. “La momentul actual, clădirea este în proprietatea constructorului. ISJ va inventaria lucrările conform sumei achitate. Clădirea urmează a fi predată beneficiarului ei, Consiliul Local Rădăuți”, declara la începutul acestei luni, inspectorul școlar general, profesorul Gheorghe Lazăr, dar se pare că din nou toate demersurile au fost abandonate și încă nu se știe când vor putea elevii din Rădăuți să se bucure de o școală nouă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …