Conacul printului Sturza, in paragina la Liteni

10/11/10 ora:10:14pm
Anunt angajare

N imobilul a ajuns `ntr-o stare deplorabil\, iar apa se infiltreaz\ `n structura de rezisten]\ n prin]ul Johannes  Sturza prefer\ s\ se uite la o cl\dire `n paragin\ dec=t s\ o v=nd\ sau s\ o `nchirieze unor persoane interesate s\-i dea o utilitate

~n c=]iva ani se poate pierde istoria arhitectural\ a jude]ului. Odat\ cu ele se vor pierde nu numai cl\dirile cele mai frumoase ale secolului trecut, dar [i o parte din istoria jude]ului.

Un prim exemplu este cel al conacului prin]ului Johannes Sturza din Germania, care se afl\ azi `ntr-o stare jalnic\, risc=nd de la o zi la alta chiar s\ se pr\bu[easc\. Aflat chiar `n centrul satului, conacul st\ s\ cad\ [I a devenit chiar un pericol public pentru copiii care se pot aventura pe acolo. Autorit\]ile locale dau din umeri [i spun c\  at=ta timp c=t conacul s-a aflat `n proprietatea statului ar\ta bine, o cl\dire locuibil\, `ns\ dup\ ce printul Sturdza a demarat proceduri de retrocedare a imobilului [i cl\dirile aferente, nimeni nu s-a mai putut apropia de proprietatea mo[tenitorului princiar. Primarul ora[ului, Tomi]\ Onisii, ne-a declarat c\ prin]ul Johannes Sturza vine o dat\ pe an `n vizit\, se uit\ [i pleac\ `napoi `n Germania. Descendentul familiei princiare nu vrea s\ v=nd\ sau s\ `nchirieze conacul, chiar dac\ s-au g\sit destule persoane s\ dea o utilitate cl\dirii.

Deoarece conacul se afl\ pe Lista monumentelor istorice, el nu pot fi demolat sau reconstruit decât cu aviz. Cl\direa a fost construit\ `n anul 1840 de c\tre `ntemeietorul localit\]ii, Iorgu Virva Liteanu, iar, ulterior, a fost mo[tenit de   Crupenschi Alexandru. Pe l=ng\ conac mai sunt [i dou\ dependin]e – grajduri [i locuin]e pentru `ngrijitori. Dup\ ce a fost preluat de comuni[ti, conacul a ad\postit fosta Cooperativ\ Agricol\ de Produc]ie iar ulterior a fost transformat `n Cas\ de Copii.

~n anul 2000, copii au fost prelua]i de alte centre iar mo[tenitorul conacului, odat\ cu apari]ia Legii de retrocedare a caselor na]ionalizate, prin]ul Johannes Sturza a demarat proceduri de revendicare a imobilului. Potrivit legii [i a reconstituirii dreptului de propritate, Comisia Jude]ean\ de Fond Funciar a aprobat punerea în posesie a conacului cu dependin]ele [i terenul aferent. Prin]ul Johannes Sturza s-a v\zut cu conacul `n proprietate `ns\ nu a dat nicio destina]ie acestuia. A g\sit pe r=nd c=teva persoane care au fost pl\tite s\ aib\ grij\ de proprietatea sa. Ce s-a `nt=mplat cu conacul [i cum a fost p\zit, numai Dumnezeu [tie.

Primarul ora[ului, Tomi]\ Onisii a spus c\ odat\ cu retocedarea conacului se spera ca printul Sturza s\ nu lase ceea ce a mo[tenit de izbeli[te. De[i au fost solicit\ri din partea unor persoane care a fi vrut s-l transforme `ntr-un c\min de b\tr=ni, spital privat, atelier de confec]ii sau chiar un corp de [coal\, prin]ul Johannes Sturza a exclus orice colaborare. A[a de face c\ din anul 2002 cl\direa e `n paragin\. Conacul este `nconjurat de b\l\rii, mizerie  iar leag\nul de istorie al acestui conac este ast\zi de nerecunoscut. (Cristina SCOR}ARIU)

Daca ti-a placut articolul, urmareste-ne pe FACEBOOK!

Spune-ti parerea, comenteaza!

PRO EUROCONT EXPERT angajare economist

Articole din aceiasi categorie:

Primarul Lungu pregăteşte dublarea schemei de la compartimentul de ex...
 ...
Bărbat prins în flagrant, în timp ce încerca să ofere mită 1.000 de eu...
B...
Agent de pază de la agenţia de pariuri Stanleybet, bătut de un cuţitar...
A...
Copitele a peste 200 de cai, aruncate în Siret, la Fântânele. Autorită...
I...
Doi sirieni păcăliţi că merg în Austria, întorşi din Ucraina în Români...
B...
Un bărbat din Hârtop s-a ales cu dosar penal după ce a omorât un jder
P...
Consens de gura lumii pentru banii de la bugetul local către cluburile...
L...
Au început debranşările datornicilor de la reţeaua de apă caldă şi căl...
I...
Peste 40 de contracte de finanţare pentru proiecte de drumuri şi utili...
C...
Un drum de şapte kilometri din Todireşti a fost reparat cu jumătate de...
L...

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. CARNEALA PAVEL 04/03/2011 la ora 22:35 -

    PACAT DE ACEL ASA ZIS CONAC PENTRU MINE A FOST CA SI CASA MIA ACOLO MIAM PETRECUT COPILARIA SI ESTE PACAT CA MULTI COPII ORFANI SA ADAPOSTIT AN EL