Saturday , April 20 2024

Competențe pentru viață în activități formale și non-formale – sesiune de comunicări științifice la Colegiul "Petru Rareș" din Suceava

 
colegiul Petru Rares


Ieri, 12 februarie, de la ora 10.00, a avut loc în aula Colegiului Național “Petru Rareș” din Suceava, sesiunea interjudețeană de referate și comunicări științifice ale cadrelor didactice, organizată de Casa Corpului Didactic, “George Tofan” Suceava (CCD) , intitulată Competențe pentru viață în activități formale și non-formale.
Manifestarea face parte din seria celor 10 simpozioane organizate în fiecare an, începând cu ediția pilot din anul 2008, pe tema readusă mereu în actualitatea învățământului românesc, a educației formale și a educației non-formale: Comunicarea în era informațională, Educația în societatea cunoașterii, Creativitate și inovație în învățământ, Educație și cultură europeană, Tendințe contemporane în educație, Competențe în evaluare pentru școala românească, Educație. Formare. Profesionalism, Calitate și excelență în formarea continuă. Prezența masivă a participanților a fost posibilă și datorită perioadei propice de organizare, din vacanța intersemestrială a elevilor de gimnaziu și preșcolarilor.
Profesorul Vasile Monacu a luat cuvântul în deschiderea manifestării, prezentând un scurt istoric al simpozionului, vorbind despre posibilitatea deschiderii la Suceava a unui centru  de corectură a lucrărilor de la examenele de definitivat si de titularizare – activitate susținută în regiune doar la Iași – demers făcut în colaborare cu Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava.
Conf. univ. dr Dan Milici, de la această universitate a reluat în discursul său ideea de schimbare a învățământului românesc, popularizată de actualul Ministru al Educației Adrian Curaj: “Educația este societatea, iar noi trebuie să scoatem cât mai mult elevul din școală pentru a-l introduce în sfera socialului. (…). Trebuie sa fim conștienți că pentru dezvoltarea societății este nevoie de fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi trebuie să se implice și să ia parte la realitatea din jurul său. Trebuie sa ieșim din zona de confort și să urmărim toate posibilitățile de perfecționare pentru că viitorul copiilor noștri este foarte important. Calculatorul, de asemenea este important, dar într-un cadru care să-i formeze pe elevi, să știe să caute informația și să știe să o citeasca. Internetul, chiar și rețeaua de socializare Facebook, atât de blamată,  pot fi în avantajul școlii dacă sunt orientate spre o zonă care să-i fie benefică elevului, care să-i ajute în viață”. Conf. univ. dr.  Dan Milici a reamintit de aprecierile unui reputat profesor de management educațional din Londra, aflat în vizită în orașul nostru,  care consideră că învățământul românesc de excelență este unul eficient dacă ne referim la rezultatele olimpicilor în raport cu cheltuielile făcute pentru ei.simpozion
Prof univ. dr. Ioana Ungureanu, cercetător la un reputat Centru de Cercetare în Educație din regiunea Amiens, Franța,  a vorbit despre preocupările sale actuale în calitate de istoric al programelor școlare, făcând o analiză comparativă a sistemelor de învățământ francez și românesc.
Profesoara Elena Mădălina Duminică a prezentat proiectul intitulat Momente de viață, din călătoria recentă în Polonia,  în cadrul unui  program al elevilor Colegiului Militar din Câmpulung Moldovenesc în parteneriat cu școli din Italia, Polonia, Marea Britanie, Franța.
Programul a continuat cu prezentarea lucrărilor pe secțiuni: Perfecționarea și formarea continuă a cadrelor didactice: moderatori – profesor metodist Georgeta Colibaba, Management școlar, moderatori – profesor Constantin Mărgineanu – director CCD Suceava, Demersuri Didatice Moderne – limbă și comunicare: moderator: profesor metodist Dana Zup, CCD Suceava, Managementul activitatilor educative matematică și științe, tehnologii, TIC, moderator profesor Vasile Monacu, CCD, Demersuri Didactice Moderne:  om și societate, educație plastică, educație muzicală și educație fizică, prof. metodist Traian Duminică, Demersuri Didactice Moderne: învățământ preșcolar, Demersuri didactice moderne, învățământul primar, moderator, prof. metodist, Valeria Onofrei, Activitatea educativă în școală: moderatori Rodica Cotin și Documentare, informare și resurse în educație, moderatori Daniela Argatu, Cătălin Laslau și Sorin Teodorovici. La cele noua secțiuni  s-au înscris un număr de  aproximativ 140 de lucrări, în limbile româna și engleză care vor fi publicate în volumul Simpozionului.  (Cristina STANCIU)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. prea scump publicarea lucrărilor.!!