Thursday , March 28 2024

Compania Națională a Uraniului are dificultăți la plata salariilor. Minerii de la Crucea și-au primit doar parțial banii pe august

Angajații exploatării miniere Crucea și-au încasat drepturile salariale integral până în luna iulie 2016, mai puțin tichetele de masă aferente lunii iulie, care nu au fost acordate. Drepturile salariale aferente lunii august 2016 nu au putut fi acordate decât parțial din cauza lipsei disponibilităților bănești, fiind plătite doar 2 avansuri, în valoare totală de 1.450 lei. Ministerul Energiei a ținut însă să precizeze, într-un comunicat emis ieri, că “exploatarea minieră de la Crucea, județul Suceava, în momentul de față nu se află în procedură de închidere, însă zăcământul uranifer aferent acestei exploatări se află într-un stadiu avansat de epuizare”

mineri crucea

Angajații Companiei Naționale a Uraniului (CNU), aflată într-o situație financiară extrem de dificilă, nu și-au primit integral salariile pe luna august, din cauza crizei de bani cu care se confruntă compania, se arată într-un document al acționarului unic al CNU, Ministerul Energiei, prezentat de Profit.ro. “Toți salariații (inclusiv angajații exploatării miniere Crucea) și-au încasat drepturile salariale integral, la zi, până în luna iulie 2016, mai puțin tichetele de masă aferente lunii iulie, care nu au fost acordate. Drepturile salariale afe­rente lunii august 2016 nu au putut fi acordate decât parțial din cauza lipsei disponibilităților bănești, fiind plătite doar 2 avansuri, în valoare totală de 1.450 lei”, se menționează în documentul citat, semnat de secretarul de stat în Ministerul Energiei Cristian Bușu. Ministerul mai precizează că, tot din cauza lipsei banilor, nu au fost achitate tichetele cadou, în valoare de 150 lei, și nici prima de 500 lei/salariat cu ocazia Zilei Minerului, drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă. “Referitor la exploatarea minieră de la Crucea, județul Suceava, precizăm că aceasta, în momentul de față, nu se află în procedură de închidere, însă zăcământul uranifer aferent acestei exploatări se află într-un stadiu avansat de epuizare”, se mai spune în document.
În prima parte a lunii august, 83 de mineri de la mina Crucea s-au blocat în subteran și au declanșat greva foamei, în semn de protest față de planul de disponibilizări avut în vedere de minister la companie. Protestele au încetat după ce sindicaliștii de la CNU s-au întâlnit cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și cu ministrul Economiei, Costin Borc, care le-au promis menținerea în activitate a CNU, inclusiv printr-un program de restructurare și eficientizare, valorificarea producției aflate pe stoc și asigurarea unor contracte pe termen lung, precum și respectarea drepturilor salariaților prevăzute de contractul colectiv de muncă. CNU, cu acordul acționarului unic, a decis în primăvară să închidă exploatarea zăcământului de uraniu de la Crucea, intenționând să deschidă o nouă exploatare de minereu de uraniu la Tulgeș – Grințieș, județul Neamț, însă deocamdată nu există surse de finanțate pentru acest proiect. De asemenea, se are în vedere disponibilizarea a în jur 700 de salariați ai CNU, din totalul de circa 1.200. La 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei, de 3,7 ori mai mari decât își planificase pe întreg anul CNU a terminat primul semestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane lei, cu aproape 90% mai mică decât în perioada similară a anului trecut (50,53 milioane lei), după ce a pierdut, în decembrie 2015, contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană, informeaza Profit.ro.
 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …