Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor a votat transferul parcului Sipote și pădurii Zamca la Primărie

13/06/18 ora:9:53am

Dacă legea va fi adoptată de Camera Deputaţilor în aceeași variantă sau într-o formă similară cu ce a votat Senatul, Primăria Suceava intenţionează să solicite – după promulgare – transferul a circa 150 de hectare din parcul Sipote și pădurea Zamca, pe care le va amenaja ca zone de agrement. In zonă vor fi interzise construcţiile și dezvoltările edilitaresipote

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a salutat votul dat ieri în Comisia de Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaţilor pentru proiectul de lege care facilitează transferul de la Romsilva al parcului Sipote și al pădurii Zamca. Totodată, Ion Lungu a mulţumit deputatului PNL de Suceava Angelica Fădor pentru lobby-ul făcut în favoarea acestei legi, la fel cum și deputatului PSD de Suceava, Emanuel Havrici, i-a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat.

Precizăm că deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, iniţiator al Legii prin care se prevede posibilitatea ca pădurile-parc să fie transferate de la Romsilva la administraţiile locale, a fost menţionată de Ion Lungu în cursul săptămânii trecute, în conferinţă de presă, printre parlamentarii care au făcut lobby ca proiectul de lege adoptat de Senat să nu sufere modificări în forma finală care va fi votată de Camera Deputaţilor. S-a reușit obţinerea majorităţii în favoarea proiectului în Comisia de Agricultură, Silvicultură și Servicii Conexe din Camera Deputaţilor.

Aflat, ieri, la București, Ion Lungu a transmis că demersurile continuă pentru ca proiectul să fie avizat și de comisiile de Administraţie și de Mediu iar apoi va fi supus votului în plenul Camerei De­putaţilor. Dacă legea va fi adoptată de Camera Deputaţilor în aceeași variantă sau într-o formă similară cu ce a votat Senatul, Primăria Suceava intenţionează să solicite – după promulgare – transferul a circa 150 de hectare din parcul Sipote și pădurea Zamca, pe care le va amenaja ca zone de agrement. În acest fel, Municipiul Suceava va putea face investiţii doar pentru amenajări de agrement, în zonă fiind interzise construcţiile și dezvoltările edilitare.

Anunţul primarului Ion Lungu de mulţumire faţă de deputaţii Ange­lica Fădor și Emanuel Havrici vine după ce acesta din urmă a anunţat că proiectul legii prin care se vor putea transfera în administrarea Primăriei Suceava parcul Sipote și pădurea Zamca a trecut de comisia din care face parte,

Reamintim că miercurea trecută, în conferinţa săptămânală de presă, primarul Ion Lungu declara că proiectul legii prin care se vor putea transfera în administrarea Primăriei Suceava atât parcul Sipote, cât și pădurea de la Zamca este blocat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor și că se contura tot mai mult că proiectul va fi modificat în sensul că primăriile trebuie să dea teren la schimb, respectiv teren arabil, forestier sau teren accidentat. „Așa ceva nu este posibil. Noi intenţionăm să transferăm 150 de hectare, din care circa 50 de ha în zona Sipote, 100 de ha în zona păduricii Zamca. Primăria Suceava are un minus de 250 de ha de teren. Avem doi-trei ari între blocuri, spaţii verzi”, declara Ion Lungu cu o săptămână în urmă. El a mai arătat că din discuţiile purtate cu un subsecretar de stat, se va cere Primăriei teren la schimb pentru că parcul Sipote și pădurea de la Zamca constituie fond forestier care urmează să fie predat Primăriei. În schimb, primarul Sucevei a explicat că a trimis documente în care Direcţia Silvică Suceava arată că acele suprafeţe sunt încadrate la categoria 1.4.A. păduri special amenajate în scop recreativ, respectiv păduri-parc, menţionând în acest sens susţinerea deputatului PNL Angelica Fădor în favoarea transferului către Primărie a pădurilor-parc. Totodată, edilul menţiona că s-a făcut un inventar la nivelul ţării, fiind identificate circa 16.000 de ha de păduri-parc care ar putea fi soli­citate de administraţiile locale, ceea ce reprezintă sub 0,1% din total suprafeţe forestiere de la nivel naţional. (Dan PRICOPE)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. moreni 13/06/2018 la ora 23:25 -

  Aceste parcuri de la cetate si zamca trebuie aduse la stadiul care erau inainte de 1989 , cu alei luminate, cu bancute si curatarea parcului de buruieni si arboretele spontan, asigurarea pazei prin patrule ale politiei si jandarmeriei !!!
  Nu trebuie acceptata pt nimeni infintatrea de chioscuri, terase si carciumi care sa “polueze ” frumusetea si linistea acestor locuri , evident ca Lungu , Flutur si ” clientii” lor abia asteapta sa-si mai deschida pe aici niste carciumi profitoare ……..

 2. Unul 13/06/2018 la ora 12:14 -

  Sa vedeti chioscuri si chiosculete de acuma.
  Carciume si alte acareturi aducatoare de sp..a”
  Nu trebuie nimic in afara de ecologizare, lasa lungule padurile cum sunt!