Thursday , April 25 2024

CNADR, bună de plată cu peste 750.000 de euro în contul despăgubirilor la exproprierile făcute pe nimic la Scheia

exproprieri

  99 de proprietari din comuna Scheia au acţionat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri cerând despăgubiri rezonabile pentru terenurile expropriate în vederea construirii şoselei de centură. 42 dintre aceştia au câştigat în primă instanţă, valoarea totală a despăgubirilor stabilite de Tribunal fiind de 742.884 de euro. La această sumă se adaugă alte 21.000 de euro cheltuieli de judecată

Sumele ridicole pe care ar fi trebuit să le primească locuitorii din comuna Scheia pentru suprafeţele ce au fost expropriate în vederea construirii şoselei de centură a Sucevei nu au fost acceptate de o bună parte dintre cei 420 de proprietari de teren vizaţi. Din anul 2011 şi până în prezent, la Tribunalul Suceava au fost deschise 99 de procese împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR), în 42 de cauze fiind date deja sentinţe. Fără excepţie, proprietarii expropriaţi au avut câştig de cauză, Statul Român, prin CNADR fiind obligată să plătească acestora despăgubiri variind de la câteva mii de euro la 45.000 de euro, funcţie de suprafaţa expropriată. Această din urmă sumă vizează contravaloarea unei suprafeţe de 5.000 de metri pătraţi pentru care, după modificare, la sfârşitul anului 2010 a legii privind exproprierile, deţinătorul terenului nu ar fi obţinut mai mult de 1.700 de euro. Suma totală pe care CNADR trebuie să o plătească în contul despăgubirilor către cei 72 de proprietari care au câştigat deja în primă instanţă este de 742.884 de euro. La acesta se adaugă încă 104.000 lei, adică 21.000 de euro, care urcă datoria statului către proprietarii de terenuri expropriaţi din Scheia la peste 763.000 de euro. De remarcat că nu neapărat calitatea muncii avocaţilor a adus câştig de cauză reclamanţilor, existând situaţii în care aceştia au fost plătiţi cu 2.000 de lei pentru a se obţine în instanţă mai puţin de 3.000 de euro, dar şi cazuri în care proprietarii au solicitat şi obţinut ajutor public judiciar de 1.000 de lei pentru cheltuielile aferente proceselor, câştigâmd despăgubiri mai mari de 35.000 de euro, ceea ce denotă o atitudine general favorabilă din partea instanţei de judecată faţă de proprietarii expropriaţi. Cei pentru care procesul nu s-a terminat la primă instanţă, în număr de 57 au dat CNADR în judecată abia în acest an, încurajaţi de faptul că vecinii lor mai întreprinzători au avut câştig de cauză. Desigur, sentinţele date nu sunt definitive, CNADR înaintând pentru toate recursuri la Curtea de Apel ce urmează să se judece în cursul acestei toamne.
Fierberea în rândul celor 420 de proprietari din comuna Scheia, care au suprafeţe pe traseul şoselei de centură a municipiului Suceava a început în primăvara anului 2011, când au aflat că despăgubirile ce le vor primi pentru terenurile expropriate vor fi de până la 100 de ori mai mici decât cele obţinute de cei din comunele vecine – Moara şi Ipoteşti. Asta după ce în luna decembrie a anului 2010, a fost schimbată legislaţia privind exproprierile, preţul plătit de stat pentru metrul pătrat de teren expropriat devenind insignifiant.
O lege publicată în Monitorul Oficial în data de 23 decembrie 2010 – Legea 255/2010, a stabilit noile condiţii în care se realizează exproprierile.
Până la data intrării în vigoare a acestei legi funcţiona, în acest domeniu, un alt act normativ – Legea 198/2004, care era corelată cu Legea 33/1994 privind exproprierile pentru cauze de utilitate publică. In această lege se arăta că despăgubirile se stabilesc la preţul de piaţă. In baza acestor două acte normative au fost stabilit cuantumul despăgubirilor pentru două din cele trei tronsoane ale şoselei de centură – Moara şi Pătrăuţi, documentaţia a fost transmisă Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro-mânia, proiectul de hotârâre a fost acceptat la nivel guvernamental şi s-au emis hotârâri de guvern prin care proprietarii de terenuri aflate pe traseul viitoarei şosele de centură a Sucevei din cele două comune au fost despăgubiţi cu sume acceptabile.
Un metru pătrat în extravilan la Moara – 94,4 lei, un metru pătrat extravilan la Scheia – 0,8 lei metrul pătrat
Astfel, în Moara, statul a plătit pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat sume cuprinse între 94,4 de lei şi 154,62 de lei pe metru pătrat expropriat, funcţie de zonă şi dacă aceste terenuri erau situate în extravilanul sau în intravilanul localităţii.
In comuna Pătrăuţi, sumele plătite persoanelor ale căror terenuri au fost expropriate au pornit de la 63,74 lei pe metru pătrat în extravilan, ajungând la 102,12 lei pe metru pătrat în intravilan. Sumele primite de aceştia proprietari au fost calculate, conform actelor normative enunţate anterior, la preţul pieţei imobiliare. La Scheia, însă nu s-a oferit proprietarilor de teren decât sume cuprinse între minim 0,8 lei în extravilan şi maxim 20 de lei în intravilan pentru un metru pătrat.De reţinut că pe raza localităţii Scheia trebuie construiţi 9 din cei 13,2 kilometri de şosea, lucrările şi în ziua de azi fiind pe acest tronson cel mai mult întârziate.
Conform legii din decembrie 2010, preţurile de expropriere se stabilesc, în baza raportului de expertiză furnizat de Camera Notarilor Publici.
Ioan Lostun, preşedintele Camerei Notarilor Publici Suceava a explicat la acea vreme că expertiza notarială, folosită acum de toată lumea, nu a avut alt scop, în momentul în care aceasta a fost pusă în practică decât unul vizând uzul activităţii notariale. “Statul ne-a impus obligaţia să realizăm această expertiză pentru a exista un prag minim pentru clienţii care doresc să efectueze tranzacţii notariale şi care doresc să achite taxe cât mai mici, indiferent de preţul real al tranzacţiei. De aceea s-au stabilit aceste sume minime, sub care nu se poate coborî. Am constatat în ultima perioadă că această expertiză devine tot mai utilizată, şi în instanţele de judecată şi, mai nou, în cazurile de expropriere”, a declarat la acea vreme Ioan Lostun. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …