Thursday , April 18 2024

Cine-i păzește pe elevii de la țară? Norocul și gardul, dacă există și acela

In lipsa paznicilor sau a sistemelor de supraveghere video, școlile de la țară doar închid ușile în fața eventualelor pericole ce îi vizează pe elevi. In mediul rural, aspectele ce țin de siguranța elevilor sunt neglijate, fie din cauza fondurilor insuficiente ale consiliilor locale, fie pur și simplu pentru că se merge pe premisa că la sat toată lumea cunoaște pe toată lumea și nu există riscul ca cineva să intre în școală cu gând rău. Doar 26 din cele 754 de unități de învățământ preuniversitar din județul Suceava sunt asigurate cu pază umană, în timp ce 339 dispun de sisteme de supraveghere video, iar 304 unități nu au niciun fel de paza asigurată. “Plata pazei ține de școală, fondurile sunt asigurate de consiliile locale, iar în mediul rural bugetele sunt mai mici, astfel că sunt foarte multe școli unde doar se închid ușile și atât, deși acest lucru intră în contradicție cu recomandările ISU”, a declarat Gabriela Mihai, inspector general al Inspectoratului Şcolar Județean Suceava 

Siguranța ele­vilor la școală, în drum spre școală și în drum spre casă a fost un subiect amplu dezbătut săptămâna trecută în cadrul ședințelor organizate la nivelul unităților de învățământ și cu ocazia unor acțiuni dedicate Zilei europene împotriva traficului de persoane, care a fost marcată vineri, 18 octombrie. Reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava au discutat cu părinții și cadrele didactice, aducându-le la cunoștință pericolele și riscurile existente la nivelul fiecărui cartier și oferindu-le sfaturi pentru a ști cum să reacționeze și să acționeze în cazul unui pericol pentru copiii lor. În urma acestor evenimente, paza elevilor a revenit în atenția părinților și a celor implicați în actul educațional, în grija cărora cade răspunderea asigurării siguranței minorilor pe parcursul orelor de curs. ”Președintele asociației părinților de la clasa fetiței mele ne-a transmis că polițiștii ne recomandă să avem mare grijă de copiii noștri în drumul spre școală și mai apoi spre casă pentru că există un individ dubios care dă târcoale școlii și care a urmărit o fetiță de clasa a VII-a într-o seară în drumul ei spre casă. M-a speriat vestea aceasta și acum nici că mă mai gândesc să o las pe fata mea să vină singură acasă, deși ea insistă de multe ori să o las să se descurce singură pentru că e mare. La școala ei există paznic, destul de vigilent cu cine intră în școală, plus că sunt camere video peste tot, însă pericolele sunt și înafara școlii și ține doar de noi, părinții, să avem grijă să nu li se întâmple copilașilor noștri ceva rău”, a spus Sorina C., mama unei eleve de clasa a VII-a de la școala Generală ”Miron Costin” Suceava.

Siguranța și paza elevilor în unitățile de învățământ din municipiul Suceava este mulțumitoare pentru părinți, care apreciază existența paznicilor ce restricționează accesul persoanelor străine și a camerelor video instalate atât în curte, la punctele de acces în unitate, cât și în interiorul clădirilor. Toate aceste cheltuieli ce țin de asigurarea și instalarea de sisteme de supraveghere video și plata paznicilor sunt suportate de municipalitate, bugetul alocat de administrația locală pentru acest obiectiv fiind de peste 800.000 de lei, dar numai 28 de unități de învățământ, dintre cele 39 existente la nivelul municipiului reședință de județ au solicitat fonduri pentru pază.

La grădinițe nu există paznici, doar sisteme de supraveghere video, iar la începutul anului școlar, în perioada de acomodare a preșcolarilor de grupă mică, fluxul persoanelor care intră și ies din clădire este amețitor, accesul în unități făcându-se fără restricții. Însă cadrele didactice din acest sector de învățământ au propriul sistem pus la punct, astfel că predarea copilului la finalul orelor de curs se face direct către părinte sau aparținător, la ieșirea din sala de clasă. În cazul școlilor, organizarea este la fel de riguroasă, dar puțin diferită. Elevii sunt însoțiți de un cadru didactic până la ieșirea din școală, unde sunt predați părinților sau persoanelor desemnate să îi ducă acasă, iar în cazul în care un părinte întârzie foarte mult elevul rămâne în holul școlii, în grija paznicului unității. În ambele cazuri, după o lună de la începerea anului școlar, situația intră pe un făgaș normal, după acomodarea preșcolarilor și școlarilor, iar accesul în unități se face în intervale de timp specifice începerii și finalizării cursurilor, iar în restul timpului ușile sunt închise.

40% din unitățile școlare nu au paza asigurată

Pe de altă parte, în mediul rural, aspectele ce țin de siguranța elevilor sunt neglijate, fie din cauza fondurilor insuficiente ale consiliilor locale, fie pur și simplu pentru că se merge pe premiza că la sat toată lumea cunoaște pe toată lumea și nu există riscul ca cineva să intre în școală cu gând rău. Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava la finalul anului școlar trecut, doar 26 din cele 754 de unități de învățământ preuniversitar din județul Suceava sunt asigurate cu pază umană, în timp ce 339 dispun de sisteme de supraveghere video, iar 304 unități nu au paza asigurată. 11 unități, din care șase grădinițe, patru școli și un liceu, nu au gard împrejmuitor, șapte sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar 17 se află în zone periferice ori izolate.

”În mediul rural nu sunt paznici, foarte rar întâlnim școli care să aibă posturi de paznici cuprinse în încadrări. Plata pazei ține de școală, fondurile sunt asigurate de consiliile locale, iar în mediul rural bugetele sunt mai mici astfel că sunt foarte multe școli unde doar se închid ușile și atât, deși acest lucru intră în contradicție cu recomandările ISU”, a declarat Gabriela Mihai, inspector general al Inspectoratului Şcolar Județean Suceava. Aceasta a specificat că toate unitățile de învățământ din județ au parteneriate cu secțiile de poliție locale și că se fac patrule în afara perimetrului școlilor dimineața, la prânz și seara, când elevii intră sau ies de la ore. Potrivit acesteia, cele mai vulnerabile unități sunt liceele, când vine vorba despre siguranța elevilor, deoarece există mai multe corpuri de clădire, fiecare cu una sau două puncte de acces, despărțite de alei și desfășurate pe spații mari.

Cu toate acestea, numărul infracțiunilor săvârșite în incinta unităților de învățământ sau în proximitatea acestora este în scădere, după cum arată datele prezentate de raportul IPJ Suceava de la finalul anului școlar trecut. Dintre infracțiunile înregistrate, cele mai multe sunt fapte de loviri sau alte violențe și vătămare corporală din culpă. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

S-a reluat furnizarea căldurii în municipiul Suceava

Din seara de 16 aprilie a fost reluată furnizarea căldurii în sistemul centralizat de termoficare …