Thursday , April 25 2024

CINE E VINOVAT DE HAOSUL DIN SPITALUL JUDETEAN? CINE TREBUIE TRIMIS URGENT ACASA?

Deși Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au dat ordine ferme încă de acum trei săptămâni ca toți dezinfectanții de la Hexi Pharma să nu mai fie folosiți sub nicio formă, o filmare realizată zilele trecute pe holurile Spitalului Județean demonstrează că aceste substanțe sunt încă folosite la Suceava. După declanșarea scandalului cu pruncii morți din cauza infecțiilor din Spitalul sucevean și al celui cu dezinfectanții diluați, conducerea SJU a intrat în bloc în concediu: managerul Vasile Râmbu – în concediu de odihnă, directorul medical, Tiberius Brădățan, care a dezinformat grav populația în cazul morții celor doi prunci și al folosirii dezinfectanților diluați, și directorul financiar contabil al unității, Constantin Boliacu – în concediu electoral. Toată această sfidare pe față vine după ce Râmbu și Brădățan au încercat zile în șir să convingă pe cine avea chef să-i mai asculte că la Suceava nu se mai folosesc de ani de zile dezinfectanții respectivi. Așa după cum OBIECTIV a demonstrat, Spitalul Județean Suceava a fost al doilea cel mai mare client la nivel național al Hexi Pharma, cumpărând mari cantități de astfel de produse inclusiv anul acesta, drept dovadă fiind chiar imaginile surprinse zilele trecute pe holurile instituției. Managerul Râmbu, întors abia ieri din concediu, explică foarte exact situația din Spitalul Județean Suceava: “Nu înțeleg ce se întâmplă”. Conducerea Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Spitalul, a tăcut mâlc pe tot parcursul acestor uriașe scandaluri, devenind astfel complice direct la toate aceste nereguli și sfidări

Bradatan, Rambu, Nechifor - conf de presa la spital
De la stânga la dreapta: Tiberius Brădățan, directorul medical al spitalului, Vasile Râmbu, managerul SJU, Cătălin Nechifor, actualul președinte al CJ Suceava, instituție în subordinea căreia se află Spitalul
Deși de aproape trei săptămâni Ministerul Sănătății a cerut tuturor spitalelor din țară să nu mai folosească sub nicio formă produsele HEXI PHARMA, o filmare realizată vineri, 27 mai,  pe holurile Spitalului Județean, demonstrează că la Suceava se folosesc încă dezinfectanții diluati produși de firma bucureșteană.
hexi-pharma-spitalul-judetean-suceava
Fotografie realizată miercuri, 25 mai, în secţia ATI a Spitalului Judeţean Suceava (FOTO: www.dinuzara.com)

Inimaginabila situație descoperită la Spitalul Județean vine după ce, într-un lung lanț de minciuni și bâlbe, managerul unitații – Vasile Râmbu – și directorul medical Tiberius Brădățan au negat inițial că Spitalul Județean ar mai fi avut contracte cu Hexi Pharma în ultimii ani, susținând chiar că au renunțat din proprie inițiativă la respectivii dezinfectanți. După ce “Obiectiv” a demontat fără drept de apel minciunile trâmbițate de cele două persoane din conducerea unității medicale, acestea practic au dispărut de la conducerea Spitalului. Astfel, imediat după declanșarea celui mai mare scandal care a cuprins sistemul sanitar românesc, Vasile Râmbu și-a luat concediu de odihnă, iar directorul medical Tiberius Brădățan a descoperit imediat că e mai interesat de politică decât de ce se întâmplă în spital și a intrat o lună de zile în campanie electorală. Mai mult, SJU a rămas fără practic niciun om la conducere, inclusiv directorul financiar contabil al unității, Constantin Boliacu, intrând în concediu, fiind candidat al unui partid pentru Primăria Rădăuți. In tot acest timp, în care șefimea spitalului sucevean e mai preocupată de excursii și politică, s-a demonstrat că SJU este implicat din plin în scandalul dezinfectanților, fiind al doilea mare client al HEXI PHARMA în ultimul an. Cotidianul “Obiectiv” a prezentat în numărul de sâmbătă, 28 mai, acest aspect, preluând datele Ministerului Sănătății, care a publicat lista tuturor contractelor de achiziții de substanțe biocide raportate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în anul 2015, iar Spitalul Județean Suceava ocupă locul II în topul achizițiilor de la Hexi Pharma. Cel mai mare contract încheiat de această firmă a fost în valoare de 80.000 de lei cu Spitalul Municipal de Urgență Moinești, urmat de un contract în valoare de 40.800 de lei cu Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. După cum v-am relatat, în exclusivitate, într-un număr precedent al cotidianului “Obiectiv”, Spitalul Județean Suceava a cumpărat materiale dezinfectante de la compania Hexi Pharma, în cursul ultimilor doi ani, de ordinul zecilor de mii de euro și prin achiziții directe. Chiar dacă reprezentanții celei mai importante unități spitalicești din județ, Vasile Râmbu și Tiberius Brădățan, au încercat în felurite moduri și încă încearcă să ascundă faptul că au contracte cu această firmă, trebuie menționat că Spitalul Județean Suceava împreună cu Direcția de Sănătate Publică Suceava au încheiat în anii 2013 – 2015 un număr de 123 de contracte cu Hexi Pharma în valoare totală de 1.460.418 de lei.


Nepăsarea și ignoranța par să fi pus stăpânire în totalitate pe Spitalul Județean. Deși a achiziționat dezinfectanți diluați și în cursul acestui an, iar șefii se dau de ceasul morții să ascundă acest lucru, nici măcar când au primit directive precise de la Direcția de Sănătate Publică să nu le mai folosească, conducerea unității medicale nu pare prea interesată să respecte ordinele venite de la Ministerul Sănătății.  “Obiectiv”  a prezentat zilele trecute decizia MS de a retrage loturile de produse Hexi Pharma din toate unitățile spitalicești din țară. Mai precis, pe data de 13 mai, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis tuturor unităților spitalicești din județ să nu mai folosească produsele dezinfectante de la Hexi Pharma. Conducerea Ministerului Sănătății a anunțat că produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanților utilizați în spitale au fost neconforme, controalele vizând produsele Hexi Pharma. Au existat diferențe mari de concentrație între valoarea declarată și ceea ce au arătat analizele făcute de ICECHIM, unele fiind chiar și de câteva zeci de ori mai mici decât valoarea declarată. In acest sens, Ministerul Sănătății a trimis o adresă conducerii DSP prin care se solicită spitalelor să nu mai folosească dezinfectanții Hexi Pharma. “In urma acțiunilor de control desfășurate în unitățile sanitare cu paturi pentru verificarea produselor biocide fabricate de către firma Hexi Pharma și a rezultatelor analizelor efectuate pe probele prelevate, există suspiciunea neconformității acestora. In acest sens, vă solicităm să dispuneți unităților sanitare cu paturi blocarea temporară de la utilizare a acestor produse până la clarificarea situației. In același timp, vă rugăm să comunicați unităților sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare desfășurării serviciilor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți, prin asigurarea cantităților corespunzătoare de produse biocide”, se menționează în adresa Ministerului Sănătății. Incă de pe data de 13 mai, reprezentanții DSP au făcut inventarul tuturor dezinfectanților Hexi Pharma din fiecare spital din județ în parte, comunicând conducerii MS o listă interminabilă cu cantitățile exacte din fiecare soluție. “S-a calculat pe grame cantitatea fiecărei soluții existente în acest moment în spitale. A fost sigilat tot. De la recipientele pline la cele cu soluție doar de două degete. Am transmis la Ministerul Sănătății adevărate cearșafuri cu cifre. Au vrut să știe ce stoc are fiecare spital. Toți acești dezinfectanți sunt opriți de la utilizare, iar managerii trebuie să-și suplimenteze stocul cu produse de la alte firme”, au declarat la acea dată reprezentanții DSP.
Evident că la Spitalul Județean Suceava nu a contat acest lucru, din moment ce în saloanele secției de Terapie Intensivă se facea și zilele trecute curățenie cu apă chioară de la Hexi Pharma.
Contactat telefonic de reporterii “Obiectiv”, managerul Vasile Râmbu a declarat că apariția acelor recipiente de la Hexi Pharma se datorează probabil neglijenței personalului, dar nu exclude nici “o uneltire a cuiva dornic să discrediteze imaginea Spitalului Județean”. “Incă de pe data de 7 mai, atunci cand MS a publicat lista celor 50 de spitale unde au fost găsite rezultate neconforme, noi am decis să disponibilizăm produsele de la Hexi Pharma, iar în secții au rămas doar recipientele începute. Din depozit însă nu a mai ieșit niciun bidon de la Hexi Pharma. Nu înțeleg ce se întâmplă. Probabil infirmierele au continuat să folosească aceste sticle, fiind mai practice, sau cineva le-a scos intenționat”, a explicat, ieri, managerul Vasile Râmbu.
După ce filmulețul cu produsele Hexi Pharma prezente pe holurile Spitalului a devenit public, ieri, conducerea DSP s-a autosesizat si a demarat o anchetă la Spitalul Județean pentru a verifica dacă se mai folosesc dezinfectanți Hexi Pharma. Controalele vor continua și în cursul zilei de astăzi.
Fuga de răspundere, sport de masă la Spitalul Județean
Cotidianul “Obiectiv”  a prezentat în premieră și în exclusivitate cum directorul medical al Spitalului Județean s-a întrecut în declarații fanteziste pentru a acoperi, la începutul lunii martie, moartea a doi nou-născuți infectați în spitalul sucevean. După cum cotidianul “Obiectiv” v-a relatat chiar de la apariția acestui caz, conducerea Spitalului Județean Suceava, prin vocea directorului medical, Tiberius Brădățan, a încercat să inducă ideea că nu ar fi nicio legătură între cele două cazuri, făcând la acea dată niște declarații de-a dreptul halucinante și dureroase pentru părinți. “Unul dintre nou-născuți a murit la doar 27 de ore de la naștere. Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, a explicat Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean, la începutul lunii martie, imediat după decesul celor doi copilași.
Cel de-al doilea copil a murit la vârsta de doar 11 zile. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim doar că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Copilul a fost ținut de familie acasă în tot acest timp. Stim că este o familie din mediul rural cu o situație materială precară. Nu putem fi siguri în ce condiții a stat nou-născutul. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a completat pe 14 martie Tiberius Brădățan. Toate aceste declarații s-au dovedit a fi în neconcordanță cu adevărul și au adâncit și mai mult drama unor părinți care nici măcar nu au apucat să se bucure de primul zâmbet al copiilor lor. Rezultatele emise de Institutul Cantacuzino au certificat la acea dată o realitate cruntă – la spitalul sucevean este bacteria Pseudomonas aeruginosa, cunoscută și sub numele de bacilul piocianic. Poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. In fața unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți nu au avut nicio șansă. Dar, ca de fiecare dată, șefii spitalului sucevean au găsit explicații și și-au văzut în continuare nestingeriți, de concedii și de vacanțe. In fapt, mama primului copil, acuzată de directorul medical Brădățan că ar fi infectat fătul, a făcut testele care au dovedit că nu era purtătoare a bacilului, iar în cazul celui de-al doilea nou-născut decedat, s-a demonstat că familia acestuia nu locuiește deloc în condiții improprii, nici în mediul rural.
Evident, nici conducerea Consiliului Județean Suceava, în subordinea căruia se află Spitalul, nu se preocupă de această situație, campania electorală fiind singura grijă a celor care ar trebui să ia măsuri în ce privește proasta gestionare a crizei de la Spitalul Județean Suceava.
 Președintele Colegiului Medicilor estimeză că va urma o adevărată avalanșă de plângeri de la persoanele care au pierdut pe cineva drag din cauza infecțiilor din Spital
Doctorul Sorin Hîncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, estimează că va urma o avalanșă de plângeri la instituția pe care o conduce, privind moartea suspectă a mai multor suceveni, decese ce puteau fi provocate de infecții nosocomiale.sorin hancu
“In prezent, ancheta în ceea ce privește moartea celor doi nou-născuți este în curs. Sunt îngrijorat deoarece am primit mai multe semnale de la diferiți cetățeni și estimez că va urma o adevărată avalanșă de plângeri. Sunt multe persoane care au pierdut pe cineva drag și nu cunosc încă adevărata cauză, bănuind că la mijloc ar fi infecții intraspitalicești”, a declarat doctorul Sorin Hîncu. Acesta a mai confirmat și faptul că tot ceea ce se discută la nivel național, se întâmplă și la Suceava. Potrivit tolo.ro, se pare că managerii de spitale, directorii medicali, de achiziții și alte persoane din conducere luau în jur de 30% din valoarea contractelor cu furnizorul de dezinfectanți și o parte din bani i-au dat partidelor care i-a numit și îi menține în funcții. Doctorul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, declară că nu este exclus să fie și în Suceava la fel. “Am lucrat în sistem și știu că și la Suceava este la fel ca în toată țara”, a încheiat doctorul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

4 comments

  1. Din fotografie lipseste craiasa Chirap Doina, director ingrijiri medicale.Dr. Bradatan nu are atributii pe linia curateniei din spital si nu are nicio legatura cu faptul ca acesta candideaya la primarie.

  2. Daca ar fi numai neregulile cu dezinfectantii..dar sunt muuult mai multe! Capul este dl Rambu

  3. uitati-va ce moace au astia. ce poti sa mai spui?
    trei crai de la Bucovina!
    si baietii vor functii in continuare: unul se vrea primar, altul manager si Pacalin se vrea tot presedinte!!!
    Dar cum de nu apare Ovidiu (Dontu) in fotografie?…ca ala are grija de Bradatan…ca un tata de albine!
    Dar ce e suspect in fotografie e ca sunt cam scarbiti…cred ca nu au primit comisioanele promise…si acu s-a spart buba!

  4. Mai usor cu titlurile astea bombastice. Da ,este o problema grava , care trebuie rezolvata ,dar a sustine ca in spitalul judetean este HAOS este rea credinta. Articolele din ziarul dv. sunt tendentioase . Oricare cetatean care a ajuns in ultimii ani in spitalul judetean a vazut si simtit imbunatatirile din spital .