Friday , April 26 2024

Cinci primari cu dosare penale făcute de Curtea de Conturi

dosare [800x600]

Primari şi foşti primari din Burla, Adâncata, Cornu Luncii, Fântânele şi Vicovu de Jos sunt cercetaţi penal pentru gestionarea ilegală a banilor localităţilor în care au fost aleşi. Unii au plătit bani necuveniţi unor patroni de firme care, angajaţi fiind să facă investiţii în localitate, nu şi-au făcut treaba. Alţii nu au încasat conform legii veniturile cuvenite bugetului de stat. La Fântânele, casieria primăriei devenise sursă de aprovizionare cu bani nerambursabili pentru funcţionarii instituţiei

Curtea de Conturi a publicat pe pagina proprie de internet o listă a plângerilor penale pe care inspectorii acestei structuri le-au depus anul trecut la parchete, împotriva primarilor care, în urma controalelor efectuate sunt suspectaţi de încălcarea unor legi cu caracter penal. In lunga listă dată publicităţii, sunt prezentate şi cinci cazuri din judeţul Suceava, primari şi foşti primari de comune, care sunt direct responsabili de prejudicierea bugetului de stat cu mai multe miliarde de lei vechi. In total, este vorba despre 13,5 miliarde de lei vechi – 1,35 milioane de lei, constatări ale inspectorilor Camerei de Conturi Suceava în urma verificărilor făcute anul trecut ce au vizat exerciţii financiare ale anilor precedenţi la primăriile Burla, Adâncata, Cornu Luncii, Fântânele şi Vicovu de Jos.
Primarul Gheorghe Papuc din Burla va trebui să dea socoteală în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, pentru îndeplinierea defectuoasă a încasării veniturilor cuvenite bugetului bugetului de stat. El este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, pentru un prejudiciu de 102.617 lei.
In comuna Cornu Luncii, verificările făcute la primărie de inspectorii Camerei de Conturi Suceava au identificat posibile săvârşiri a infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu şi uz de fals, prejudiciul estimate fiind de 481.119 lei, imputabile fostului primar al comunei până în 2012, Petru Vodă. Dosarul a fost preluat în toamna anului trecut în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Un al treilea caz sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava îl reprezintă cel al fostului primar din comuna Adâncata, de până în 2012, Dorel Filip, pentru care s-a cerut deschiderea unui dosar penal pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de realizare şi urmărire a execuţiei investiţiei de alimentare cu apă a localităţii Adâncata. Prejudiciul estimate de inspectorii Curţii de Conturi în acest caz este de 524.943 lei.
Primarul Gheorghe Cornea din comuna Fântânele este la rândul său cercetat penal pentru nedepunerea integrală şi la termen a sumelor provenite din încasarea în numerar a impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului local. Prejudiciul estimate, pentru care este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava este de 183.278 de lei.
Primarul comunei Vicovu de Jos, Constantin Mutescu a intrat de asemenea în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, fiind cercetat penal pentru neducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse de inspectorii Curţii de Conturi încă din anul 2008. Aici este vorba despre o centrală termică plătită dar neinstalată niciodată, primarul actual dând vina pe predecesorul său. Prejudiciul este calculat de inspectorii Camerei de Conturi Suceava la 60.000 de lei.
Banii din casieria primăriei Fântânele, la dispoziţia angajaţilor instituţiei
Despre o parte din aceste probleme cu care s-au confruntat primarii din localităţile verificate anul trecut de Curtea de Conturi am scris încă din timpul controlului. Astfel, în vara anului trecut, anunţam că Curtea de Conturi Suceava verifică gestiunea primăriei Fântânele, condusă de Gheorghe Cornea, primar PSD la al treilea mandat. Cetăţeni din comună erau deja la curent cu faptul că auditul realizat de Camera de Conturi Suceava a scos la iveală că lucrătorii primăriei s-au împrumutat în mod constant din casierie, făcând o lipsă în gestiune de aproape două miliarde de lei vechi în ultimii ani. Auzind că vine în verificare Curtea de Conturi, o parte dintre cei care nu restituiseră banii luaţi din casieria primăriei s-au împrumutat la o unitate bancară, dar nu au reuşit să restituie decât 600 de milioane de lei vechi, mult mai puţin decât suma totală datorată.
Banii ar fi fost luaţi din casieria Primăriei de către angajaţi din aparatul propriu al unităţii, pentru scopuri personale. Când a venit Curtea de Conturi, o parte dintre cei care se simţeau cu musca pe căciulă au căutat să acopere lipsa în gestiune. 600 de milioane de lei au fost depuşi aproape în aceeaşi zi în casieria unităţii, acestea provenind din împrumuturi făcute la o unitate de credit locală. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

4 comments

  1. la milisauti pe cind ajunge curtea de conturi? am uitat de fapt ca primaru i-a facut oarece constructii din banii comunitatii la fostu sef de la curtea de conturi, si e pe maini bune. macar in burla si satu mare e beton pe drum dar la milisauti e ca-n botosani, sau vaslui

  2. lupancu mircea

    veniti fratilor si in comuna satu mare sa verificati cum se cheltuiesc bani publici nu trimiteti controale sustinute politic scoateti adevarul la ivealadin aceasta primarie va asteptam

  3. lupancu mircea

    ai dreptate

  4. Nulitatile de la Curtea de Conturi mai bine s-ar autodizolva. Sun “N” exemple prin care actiunile lor au fost catalogate DEFINITIV de INSTANTE ca TAMPENII! Poate cel mai elocvent caz e “sporul de ecran” din scoli!