Thursday , April 25 2024

Cernăuțiul a devenit raiul armelor de foc deținute ilegal la granița cu UE

Pe fondul conflictului armat din estul Ucrainei și al degringoladei în unele unități militare, mii de arme și muniții (după unele estimări numărul a trecut de zece mii) sunt deținute ilegal pe teritoriul Ucrainei și nu este vorba doar de simple revolvere sau pistoale cu gaz sau arme de vânătoare, ci chiar lansatoare de grenade (inclusiv muniția aferentă), puști cu lunetă care nu sunt folosite la vânătoare, ci în operațiuni militare, mine și obuze. An de an se organizează o așa numită „lună preventivă” când cei care predau armele deținute ilegal scapă de dosare penale iar dacă erau deținute fără a fi actualizate documentele (de regulă arme de vânătoare sau pistoale) li se permite, ba chiar înlesnește mai rapid înregistrarea. Faptul că numai în regiunea Cernăuți an de an au fost predate voluntar peste 200 de arme dovedește că fenomenul deținerii fără forme legale de armament nu este chiar marginal în această regiune

În octombrie, polițiștii ucraineni din regiunea Cernăuți au organizat o așa numită „lună preventivă” de predare ­vo­luntară de arme, muniție, explozibili și mijloace speciale. Avantajul acestui demers este acela că persoanele care predau armele scapă de tragerea la răspundere, indiferent că este vorba de o încadrare la vreo faptă penală sau doar una ce ține de alt gen de răspun dere juridică. În timpul desfășurării sale, cetățenii au predat 219 de arme către unitățile de poliție din re­giunea Cernăuți. Printre acestea – 147 puști de vânătoare și puști, 32 de pistole cu gaz, 21 de arme albe și 14 dispozitive echipate cu gloanțe de cauciuc. Cer­năuțenii au predat de asemenea voluntar poliției 16 obuze, 6 grenade, trei mine și 560 de runde de calibru diferit. Încă de la 1 octombrie, când a început luna preventivă a predării voluntare de arme, muniție, materiale explozive și mijloace speciale pe teritoriul Ucrainei, cernăuțenii au început să predea activ armele și munițiile ilegale. În prima zi a operațiunii preventive, rezidenți din raioane cum ar fi Chelmenți, Noua Suliță, Storojineț și din orașul Cernăuți au transferat unităților de poliție 5 puști de vânătoare iar un rezident din raionul Adâncata a predat o retras grenadă „RGD-5”. Toate aceste arme și muniții erau în uz ilegal. Înh primele opt zle, cernăuțenii au înmânat voluntar 60 de arme de foc și arme albe – o denumire alternativă fiind „arme reci” – la po­liție, 15 arme speciale (echipate cu gloan­țe de cauciuc sau cartușe de gaz) și 2 grenade.

Periodic, autoritățile ucrainene instituie o perioadă care, de regulă, durează o lună în care cei care dețin arme fără acte în regulă și le predau autorităților nu sunt sanționați. Spre exemplu, în aprilie 2017, în regiunea Cernăuți au fost predate la secțiile de poliție din regiunea Cernăuți 232 bucăți de muniție pentru arme de calibru diferit, 4 obuze și 1 mină din al doilea război mondial au fost, de asemenea, predate în mod voluntar. 16 deținători ilegali de arme pentru care, în mod normal, împrejuările presupuneau întocmirea de dosare penale au scăpat de așa ceva numai prin predarea armelor. Numai în ziua de 6 aprilie 2017 42 de unități de arme și 19 vehicule speciale. Printre cei predate – 22 de bucăți de pușcă de vânătoare și 5 puști obișnuite. În plus, 12 arme mici și 2 arme de casă au fost predate poliției. Cetățenii au predat, de asemenea, 8 pistole cu gaz și 11 arme albe, așa numite „dispozitive traumatice”.

În luna octombrie a anului trecut, locuitori din nordul Bucovinei s-au oferit voluntar să predea poliției 160 de arme deținute fără forme legale, din care 140 cam în primele trei săptămâni. Printre altele, un cetățean din nordul Bucovinei s-a oferit voluntar să predea aproape jumătate de kilogram de explozibili și un lansator de grenade și cinci proiectile iar în ceea ce privește armele predate, cel puțin 96 din acestea proveneau din activități de trafic ilegal. Au fost și cazuri de arme fără toate formele legale care au fost transferate către unitățile de poliție și față de care mulți cetățeni și-au exprimat dorința de a le înregistra în proprietatea personală, ­pro­blema înregistrării în cazul a 29 de arme de vânătoare și 26 de arme mici rezolvându-se chiar în acea lună. (D.P.)

 

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …