Wednesday , April 24 2024

Cele mai bune universități din România, în 2019.  USV, pe locul 12, alături de alte 10 universități din țară

Cele mai bune universități din România sunt, în 2019, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul a fost dat publicității  luni dimineață de cea mai importantă asociație a cercetătorilor români din țară și străinătate, Ad Astra si prezentata de edupedu.ro.  Top 3 universități din România este neschimbat în ultimii 4 ani, toate clasificările Ad Astra confirmând supremația centrelor de la Cluj și București. Universitatea Suceava se plasează pe locul 12, alături de  universitățile din  Craiova, Arad, Târgu Mureș, Petroșani, Pitești, Galați, Ploiești, Târgoviște și Agronomia din București

Surpriza de anul acesta este Universitatea de Vest din Timișoara, care urcă pe locul 4 – de pe poziția 5 ocupată anul trecut – dar cu cel mai mare punctaj obținut în cei 4 ani de când este prezentă în această clasificare; UVT surclasează în premieră Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care se află pe locul 5 în Clasamentul universităților din România 2019.

Nicio universitate privată nu se regăsește în clasamentul universităților din România, realizat pe baza prezenței instituțiilor de învățământ superior în 9 clasificări internaționale, precizează Ad Astra. Metaranking analizează 91 de universități din România – 54 publice și 37 private.

Metodologia clasificării universităților 2019

În România există anul acesta 54 de universități publice (incluzându-le pe cele ­mi­litare) și “aproximativ 37 de universități private acreditate instituțional”, spun autorii clasamentului.

Aceștia precizează că scopul Metarankingului Universitar-2019 este: “să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.

“Metarankingul Universitar-2019 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de ­Mi­nistrul Educației Naționale și Cercetării științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016. Prezentul Raport continuă activitatea precedentă, a fost elaborat cu sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români și este publicat cu suportul asociației (fără a angaja însă asociația asupra conținutului, al cărui copyright aparține autorilor)”, anunță autorii, care adaugă că analizele prezentate “pornesc de la datele disponibile pe websiteurile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 1 noiembrie 2019”. (Edupedu.ro)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …