Friday , March 29 2024

Cel mai bun fasonator, concurs național organizat de Romsilva, este, pentru al treilea an consecutiv, Vasile Adrian Apetrei de la OS Crucea

In luna iulie a acestui an, concursul  “Cel mai bun fasonator mecanic”, va fi găzduit de  Direcția Silvică Suceava, iar Vasile Adrian Apetrei este încurajat să câștige competițiafasonatori 2

Miercuri, 17 mai a.c., la Ocolul Silvic Putna s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a concursului “Cel mai bun fasonator mecanic”, organizat de Direcția Silvică Suceava, ca fază județeană în cadrul concursului național în domeniu, organizat de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA. La ediția din acest an a competiției județene s-au înscris 17 concurenți, câștigători ai concursurilor anterioare, organizate la nivelul celor 11 formații de exploatare ­e­xistente în cadrul Direcției Silvice Suceava. Al treilea an consecutiv, câștigătorul la nivel de județ al competiției a fost  Vasile Adrian Apetrei de la Ocolul Silvic Crucea.

Concursul a constat în patru probe: montare – demontare lanț tăietor; tăiere de precizie; doborârea de arbori și curățare de crăci (cepuire). Ca și în anii trecuți, concursul a fost arbitrat de reprezentanți ai Colegiului Silvic Câmpulung Moldovenesc, specializați în activitatea de exploatare a masei lemnoase.fasonatori 3

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice suceava, inginerul George Celsie a arătat că scopurile organizării unui astfel de concurs sunt, pe de o parte verificarea cunoștințelor lucrătorilor forestieri în ceea ce privește recoltarea masei lemnoase cu fierăstraie mecanice iar pe de altă parte, verificarea modului în care fasonatorii mecanici  știu să folosească echipamentul de protecție a muncii și implicit respectă regulile de protecție a muncii stabilite prin lege.

Pentru o apreciere corectă din partea arbitrilor, dar și pentru a nu se interveni direct în fondul forestier, s-a luat decizia încă din anii trecuți, ca această competiție să fie mai mult o simulare a lucrărilor de exploatare forestieră, dar la fel de spectaculoasă pentru publicul amator. Ca atare, concursul nu s-a desfășurat în teren ci într-un spațiu amenajat anterior în acest scop, care a recreat condițiile din pădure.

Din partea conducerii Direcției Silvice Suceava, concursul a fost supervizat de către directorul comercial al instituției, ing. Cătălin Diaconescu. A fost prezent și șeful Serviciului Intern de  Prevenție și Protecție din DS Suceava, ing. Cristian Tomniuc. Din partea structurii centrale RNP – Romsilva, au fost prezenți miercuri la concursul găzduit de O.S. Putna șeful Serviciului Intern de Prevenție și protecție din cadrul RNP – ing. Traian Fulicea precum și ing. Aurel Nicolescu, din cadrul aceluiași serviciu al RNP.

Directorul Direcției Silvice Suceava, ing. Sorin Ciobanu, a declarat că “datorită perfecționării utilajelor folosite în exploatări forestiere, este necesară și o diversificare a echipamentelor de protecție, care să conducă la o reducere substanțială a accidentelor de muncă. Direcția Silvică Suceava este permanent preocupată de acest aspect așa că, în ultima perioadă s-au achiziționat echipamente de protecție de ultimă generație, utile în acest domeniu pentru oamenii care au un grad înalt de expunere la accidente de muncă”, arătând că acest concurs nu este doar o competiție între “lemnari’ ci și un prilej de învăța unii de la alții secrete ale unei meserii vechi care să reducă numărul accidentelor de muncă în domeniu. Cezar Straton, șeful sindicatului “Silvicultorul” din cadrul Direcției Silvice Suceava a menționat că și structurile sindicale au același obiectiv comun drept urmare s-au implicat inclusiv în acordarea de recompense materiale câștigătorilor ediției din acest an a concursului “Cel mai bun fasonator mecanic”.fasonatori 1

Faza națională a acestui concurs va avea loc tot într-o locație pusă la dispoziție de Direcția Silvică Suceava, în prima săptămână a lunii iulie a  acestui an.

Cu precizarea că doar cel mai bun va participa la confruntarea națională – ocupantul primului loc, Vasile Adrian Apetrei de la Ocolul Silvic Crucea, arătăm că la fel de valoroși s-au dovedit a fi, la egalitate, fasonatorii de pe locul II – Dumitru Pelinari de la OS Vama și Ilie Popescu de la OS Falcău. Pe locul III a fost desemnat Hendric Revai, de la OS Solca. Evoluții meritorii în concurs au avut, în ordinea stabilită de juriu, Constantin Bălău de la OS Broșteni; Vasile Cotos  – OS Brodina; Marinel Bodnar – OS Putna; Cristinel Cucec – OS Moldovița; Vasile Flocea – OS Pojorâta, Ionel Gătej – OS Marginea, Liviu Vasilciuc – OS Pătrăuți precum și ceilalți participanți.

Trebuie punctat faptul că  Vasile Adrian Apetrei, fasonatorul mecanic de la Ocolul Silvic Crucea  este câștigătorul ultimelor trei ediții ale concursului “Cel mai bun fasonator”, faza pe Direcția Silvică Suceava. Cea mai bună performanță a sa a fost un loc VI.  Ca atare, colegii lui își pun toate speranțele în el pentru ca anul acesta, mai ales că concursul național se va desfășura “acasă”, să ocupe un loc pe podium. (Ne­culai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …